Pantalica

Turistai retai kada aplenkia Sirakūzus, tačiau nedažnai stabteli visai netoli esačioje Pantalikoje. Pantalikos nekropolis – tai apie 5 tūkstančiai kapaviečių, įrengtų didžiulio kanjono šlaituose.

Kapavietės iš tolo atrodo lyg mažyčiai uolose iškalti langeliai. Ir nors ši teritorija apima gana nemažą plotą, kuriam apeiti vargu ar pakaktų vienos dienos, tačiau trumpam stabtelėti ir paėjėti pažintiniu taku tikrai verta. Čia susipina archeologija ir gamta, čia akys pasidžiaugs skaidriais upės vandenimis, žaliuojančia augmenija ir kvies palandžioti po urvus.

Villa Romana del Casale

Visai šalia Piazza Armerina miestelio esanti vila – dar vienas perliukas istorijos, archeologijos ir meno entuziastams. Villa Romana įtraukta į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą. Kuo ypatinga būtent ši vila, jei jų pilna visa Sicilijos sala? Archeologiniai kasinėjimai viloje atskleidė vieną turtingiausių, didžiausių ir įvairiausių romėnų mozaikų kolekcijų pasaulyje, datuojamų IV amžiumi. Įspūdingiausia tai, kad, nepaisant prabėgusių amžių, šios mozaikos vis dar neįtikėtinai gerai išsilaikiusios.

Teatro Andromeda

Ūkininkas Lorenzo Reina tarp Sicilijos kalvų ir slėnių pastatė 108 vietų nepaprasto grožio atvirą teatrą, reprezentuojantį Andromedos žvaigždyną. Jo darbas įvertintas ne tik tarp vietinių, tačiau sulaukė pripažinimo ir Venecijos bienalėje. Kad suprastumėte ir pajaustumėte, kokia magiška aura gaubia šį architektūrinį šedevrą, privalu ten nuvykti. O jei dar pasidomėsite šiltuoju metų laiku ten vykstančiais renginiais ir pateksite į vieną iš jų, galite save laikyti laimės kūdikiu.

Selinunte

Ar žinote, kur yra didžiausias archeologinis parkas Europoje? Taip, jis yra Sicilijoje, tačiau ne, tai ne Agridžento šventyklų slėnis. Pietvakarinėje salos pakrantėje yra nuostabus Selinuntės archeologinis parkas, užimantis net 270 ha plotą. Parkas įkurtas toje vietoje, kur 650 m. pr. Kr. būta graikų miesto, tačiau vėliau jis buvo sunaikintas kartaginiečių. Čia rasite tiek gerai išsilaikiusių senovinių šventyklų, tiek ir jų griuvėsių ir taip pat galėsite pasigrožėti nuo akropolio atsiveriančios jūros vaizdais.

Segesta

Vos pusvalandis kelio nuo Trapanio ir privažiuosite dar vieną mažiau žinomą archeologinį parką. V-IV a. pr. Kr. čia būta senovinio miesto, kurį dabar primena tik išlikęs amfiteatras ir nebaigta statyti šventykla. Nepaisant to, abu šie architektūros paveldo objektai labai gerai išsilaikę iki pat šių dienų. Amfiteatras įsikūręs šiek tiek aukščiau už šventyklą (nenorintiems lipti įkalnėn kursuoja turistinis autobusas) ir nuo jos atsiveria užburiantis sicilietiškas peizažas. Be to, renginiai šiame teatre tebevyksta ir dabar.

Salynai

Iš Sicilijos nesunkiai galima aplankyti vieną mažų salelių, lengvai pasiekiamų reguliariai kursuojančiais keltais. Populiausi šalimais esantys salynai – Eolų ir Egadžio. Pirmajame salyne yra 7 apgyvendintos salos. Verta aplankyti Strombolį, nes jame galima kopti į vis dar veikiantį ugnikalnį, ir Vulcano, kur galima pasimėgauti purvo SPA po atviru dangumi. Egadžio salynui priklauso trys pagrindinės salos. Populiariausia jų – pasakiško grožio paplūdimiais garsėjanti Favignana. Išsinuomoję dviratį dienai nesunkiai apvažiuosite visą salą pakeliui stabtelėdami pasigrožėti pakrantėmis.

Bagheria

Šis visai šalia Palermo įkurtas pakrantės miestas garsėja savo prabangiomis vilomis. XVII a. antroje pusėje čia buvo pastatyta viena pirmųjų vilų. Nuo to laiko Bagheria tapo mėgstama elito vieta vasaros rezidencijoms satyti. Iki šių dienų jų yra išlikę gana daug. Vienos jų – privačios rezidencijos, kitos paverstos prabangiais viešbučiais ar restoranais. Tačiau dvi gražiausiosios – Pallagonios ir Valguarneros – vis dar atviros lankytojams. Pirmoji vila yra svarbiausias priemiesčio baroko architektūros pavyzdys Sicilijoje, o štai antroji taip sužavėjo Dolce&Gabbana mados namus, kad jie nufilmavo vieną savo reklamų būtent ten.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)