Chateau de Breze stūkso šalia Breze kaimelio, įsikūrusio Prancūzijos Luaros Slėnyje plytinčiame Somiūro regione. Pilis iškilo XVI a. viduryje ir priklausė ją pastačiusiam Arthus de Maille-Breze.

Norėdamas apsisaugoti nuo priešų ir plėšikaujančių vikingų, Maille-Breze pasirūpino, kad tiesiai po pilimi būtų įrengtas milžiniškas bunkeris su gyventi pritaikytomis patalpomis, sandėliais ir kt. Visas požemines erdves jungia daugiau nei 3 kilometrų ilgio tuneliai.

Pilis stovi ant kalkakmenio grunto. Ją juosia gilus griovys, iškastas šioje vietoje prieš šimtą metų iki Maille-Breze inicijuotos statybos. Maille-Breze buvo nepatenkintas pirmine statinio konstrukcija, todėl, naudodamasis savininko teisėmis, buvusią pilį nugriovė ir pastatė naują – renesansinio stiliaus. Jo iniciatyva griovys buvo beveik dviem metrais pagilintas. Stovint griovio apačioje, tarp stačių kalkakmenio sienų, nesunku pasijusti it pakliuvus į tarpeklį. Gilinant griovį iškasti akmenys buvo panaudoti naujos pilies statybai.

Būtent per griovį ir galima patekti į požeminę priedangą: į ją vedantis tunelis iškastas vienoje iš griovio sienų. Požeminės patalpos visiškai atitinka tvirtovei keliamus reikalavimus. Jose Maille-Breze šeima tikrai būtų galėjusi pasislėpti nuo puolančių priešų, atšiaurių žiemos šalčių ir netgi siaučiančių epidemijų.

Prispyrus reikalui patekti į požemius būtų pavykę labai greitai, o įsikurti čia ilgesniam laikui tikrai įmanoma: juk požeminis koridorių labirintas veda ne į paprastą slaptavietę, o į miegamuosius, kepyklas, rūsius, virtuves ir net gyvulių tvartus bei arklides.

Gynybiniais sumetimais koridorių sienose žiojėja angos, pro kurias pilies gynėjai būtų galėję apšaudyti strėlėmis artėjančius įsibrovėlius, o patys likti saugūs.

Visgi Maille-Breze šeimai tikriausiai pasisekė: tvirtovės patikimumo išmėginti taip ir neteko, nes pilis nė sykio nebuvo apsupta.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)