Šiauriniame gale į vientisą sieną suaugusių bukų aukštis siekia 36, o pietiniame – 24 metrus. Vadinasi, bukų gyvatvorės aukščio vidurkis – daugiau nei 30 metrų, ir, kaip byloja įrašas Gineso rekordų knygoje, aukštesnės už ją nėra pasaulyje.

Meikleour gyvatvorė ne tik aukščiausia, bet ir ilgiausia: jos ilgis – 530 metrų. Nepaisant grandiozinių matmenų, gyvatvorės galima ir nepastebėti, mat neįgudusiai akiai ji gali pasirodyti it eilėje išsirikiavę puikiai prižiūrimi medžiai.

Gyvatvorė buvo pasodinta 1745 metais. Ją įveisė Robertas Murray Nairne‘as ir brangiausioji jo žmona Jean Mercer Meikleour dvaro teritorijoje. Dvaras stūkso per 0,8 kilometro į vakarus nuo gyvatvorės, žyminčios rytinę dvarui priklausančios žemės ribą.

Attach tagTais pačiais metais prasidėjo Jakobitų sukilimas – Didžiojoje Britanijoje vykęs politinis judėjimas, kurio iniciatoriai siekė sugrąžinti į Anglijos sostą karaliaus Jokūbo II palikuonis.

R. N. Nairne‘as prijautė jakobitams ir, sužinojęs, kad į Škotiją atvyko Bonnie Prince Charlie (Charlesas Edwardas Stuartas), tuojau pat prie jo prisijungė, kad galėtų kautis prieš Anglijos ir Škotijos pulkus. Po metų jakobitai patyrė triuškinantį pralaimėjimą Kulodeno mūšyje ir jų sukilimas buvo numalšintas. Tarp žuvusiųjų per kautynes buvo ir R. M. Nairne‘as.

Dėl mylimo vyro mirties susisielojusi Jean nutarė leisti naujai pasodintiems bukams augti ligi dangaus prarasto vyro ir draugų atminimui.

Šiandien Meikleour dvaras yra paverstas nuomojama vila. Jis pavaldus Meikleour trestui. Ši įstaiga rūpinasi ir gyvatvore. Bukai apkarpomi tik kas dešimtmetį. Tai atlieka keturių vyrų komanda. Darbininkai pasikelia hidrauliniu keltuvu, bet naudojasi rankiniais įrankiais, todėl gyvatvorės apkarpymas trunka net šešias savaites.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)