Studentė pastebėjo ir išskyrė svarbiausius dalykus bei objektus, kuriuos verta pamatyti nepaprasto grožio šalyje, ir tuos, kuriuos neplanuodami, ko gero, vis tiek pamatysite.

Kriokliai

Ledo ir ugnies šalimi vadinamoje Islandijoje neįmanoma neatkreipti dėmesio į krioklius, kurių šioje šalyje itin gausu. Viktorija pastebi, kad realybėje pamačius garsiuosius krioklius vaizdas atima žadą. Realybė gerokai pranoksta „Google“ randamas nuotraukas. Be populiarių, turistų dažniausiai lankomų krioklių, yra ir daugybė mažų, išsidėsčiusių nedideliais atstumais, – jie taip pat pritaikyti turistams – patogu ir saugu prieiti, yra žmonėms skirtų takelių.

Didžiausią įspūdį studentei palikęs turistų itin pamėgtas ir lankomas Gulfoso (Gullfoss) krioklys. Išvertus į lietuvių kalbą, pavadinimas reiškia „Auksinis krioklys“, jo vanduo krenta plačia juosta net 32 metrus į gilų kanjoną. Kadangi purslai kyla į viršų, saulėtą dieną čia galima išvysti net kelias vaivorykštes.

Kitas krioklys, kuris ne ką mažiau pakeri savo grožiu, – Seljalandsfoso (Seljalandsfoss). Krioklio aukštis siekia 60 metrų, o galimybė eiti po juo ten esančiu takeliu šį krioklį paverčia itin patraukliu turistiniu objektu.

Juodojo smėlio paplūdimiai

Juodojo smėlio paplūdimiai užsienio turistams yra neįtikėtinas gamtos reiškinys, tačiau Islandijoje – gana dažnai matomas vaizdas prie jūros. Tokių paplūdimių, pasak Viktorijos, – Islandijoje ne vienas. Ji pati aplankė vieną labiausiai turistų mėgstamą – Reynisfjara Black Sand beach. Juodas smėlis, vandenyje esantys lavos stulpai, uolos ir dar vaizdas į jūrą – neįtikėtinas derinys, sužavėsiantis net daug mačiusius.

Studentė pasakoja, jog privažiuoti prie paplūdimio tikrai patogu, yra automobiliams skirta aikštelė, tad atvykus su mašina prie jūros prieiti nebus jokių problemų, paplūdimyje atsidursite labai greitai ir paprastai.

Karštosios versmės ir geizeriai

Karštosios versmės Islandijoje – vietinių nestebinantis reiškinys. Viktorija pasakoja, kad tokių versmių šioje saloje – tikrai daug. Karštoji versmė – tokia, iš kurios trykšta iš žemės plutos geotermiškai sušildytas vanduo. Karštosios versmės susiformuoja ties tektoniniais lūžiais, kur vyksta vulkaniniai procesai. Versmė yra vadinama karštąja, kai vanduo būna šiltesnis nei 20 laipsnių. Vulkanizmo zonose karštųjų versmių vanduo gali būti verdantis, todėl susidaro geizerių. Geizeriai yra fenomenalūs, nes jiems reikalingos palankios hidrogeologinės sąlygos, o tokios yra vos keliose žemės vietose. Geizeriai – karštosios versmės rūšis, jie periodiškai išsiveržia ir į orą išmeta stulpą vandens bei garų.

Viktorija aplankė, kaip pati sako, vieną iš žinomiausių ir labiausiai amą atimančių karštųjų versmių vietą Islandijoje – Gláskógabyggo.

Aukštumos prie jūros

Ieškantys neįtikėtinai gražių bei romantiškų vietų jų ras, kaip jau įsitikinome, prie jūros. Viktorija pasakoja, kad gamtos šedevrais galima pasigrožėti nuo kalvotų aukštumų, esančių prie jūros krantų. Tokių gamtos kūrinių išvysti galima tikrai ne visur.

Pati Viktorija neįtikėtiną peizažą atrado Gatklettur.

Šiaurės pašvaistė

Vasarą nukeliavę į Islandiją, tikėtina, Šiaurės pašvaistės nepamatysite. Islandijoje vasarą dažniausiai būna baltosios naktys, kai dangus iki galo nesutemsta ir tiesiog vyrauja prieblanda. Tačiau jau maždaug nuo rugpjūčio mėnesio danguje galima išvysti nepaprasto grožio reiškinį – Šiaurės pašvaistę, kai naktį kelios spalvos juda ir susipina tarpusavyje.

Kad galėtumėte pamatyti Šiaurės pašvaistę, yra būtina viena sąlyga – giedras dangus. Kartais pašvaistės būna neryškios ir vos pastebimos, o kartais – neįtikėtinai ryškios.

Eidami gatve neskubėkite ir... praleiskite triušius!

Atvykus į Islandijos sostinę Reikjaviką Viktoriją nustebino tai, kad gatvėmis laisvai keliauja triušiai, antys ir net avys. Tai – lygiaverčiai visuomenės nariai, kuriuos būtina gerbti, o pamačius gatvėje – praleisti. Viename sostinės rajone studentė pamatė laisvai ir nevaržomai žolėje lakstančius triušius.

Keliaudami pakelkite akis

Kiekviena šalis turi tik jai būdingo išskirtinio grožio, kurį galima pamatyti tiesiog einant gatve ar vykstant autobusu, traukiniu. Nepaprastai gražiais peizažais stebina ir Islandijos kraštovaizdis. Nebūtina keliauti į turistinę vietą, kad turėtumėte galimybę įvertinti Islandijos grožį. Viktorija dalijasi nuotraukomis iš gražių kasdienybės momentų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (40)