Čia, Kipre, poilsiautojai jaučiasi saugūs. Kipras – ne Graikijos sala. Tai atskira, savarankiška valstybė, kuri puikiai susitvarkė su pastarojo meto iššūkiais. Kipro turizmo sektorius visomis išgalėmis stengiasi mažinti bet kokias viruso plitimo rizikas – pavyzdžiui, ekskursijų dideliais autobusais nėra, todėl geriausia rinktis individualius turus, kuriose būna viena ar dvi šeimos, rašo tinklalapio atostogoskipre.lt autorė.

Šiai dienai tiesioginiai skrydžiai į Kiprą vykdomi reguliariai tris kartus per savaitę: ketvirtadieniais iš Kauno į Pafoso oro uostą (Paphos), pirmadieniais ir penktadieniais iš Vilniaus į Larnakos oro uostą (Larnaca).

Šio sezono poilsio Kipre ypatumai

Kiekvienais metais dauguma poilsiautojų Kipre yra iš Britanijos ir Rusijos. Šiuo metu jų į Kiprą neįsileidžia, todėl galimybės ir atraktyviam, ir ramiam poilsiui, esant mažiau turistų, yra kur kas didesnės. Šiuo metu Kipro paplūdimiuose nėra įprasto šurmulio, kuomet poilsiautojai lipa vieni per kitų galvas... Vietiniai labai laukia turistų iš Lietuvos. Jie sako: „Turistas iš Lietuvos – geras, mandagus turistas..."

Šiais metais rekomenduojame ilsėtis Pafose – nuo liepos mėnesio pabaigos, iš uostų, kurie įsigaubę į apylinkės pakrantes, pradės plaukti pramoginiai laivai. Grožėjimasis pakrančių uolomis ir skaidriu vandeniu, per kurį atsispindi jūros dugno reljefas, bei švelniam jūros brizui kedenant plaukus, suteiks malonų jausmą.

Daugelyje kurortinių miestelių dauguma viešbučių uždaryti. To nežinodami, turistai iš Lietuvos, jau būdami Kipre, dažnai keičia savo poilsio vietą ir vyksta į Pafosą.

Kipras

Pafoso senamiestyje savaitgalio vakarais, tavernose galima klausytis gyvos kipriečių „Buzuki“ muzikos. Tai labai populiaru – kipriečiai bei turistai šoka ir dainuoja... Vakarėliai tęsiasi iki gilaus vidurnakčio.

Pakrantės promenadoje gausu kavinių, jūros gėrybių restoranų ir parduotuvėlių. Uoste linguoja jachtų stiebai...

Pafoso regionas garsus nepaprasto grožio, laukinės gamtos Akamas pusiasaliu. Šiuo metu kiekvieną dieną į šią salos dalį vyksta džipų safari – tai puiki pramoga visai šeimai. Šios išvykos metu iš arti pamatysite netikėčiausius gamtos siurprizus: garsųjį Avakas Gorge tarpeklį, Afroditės vonias, Adonio krioklius, vėžlių paplūdimį ir į tolį nusidriekusias bananų plantacijas. Pakeliui jus lydės uolomis apsaugota laukinė pakrantė.

Iš Pafoso galima pasiekti ne tik Akamas pusiasalį ar Trodos kalnus, bet autostrada nuvažiuoti ir iki kitame salos gale esančių kurortų – Ayia Napos ir Protaro, aplankyti Nacionalinį Cavo Greco parką, o grįžti raižyta pakrante ir pasigrožėti įvairiais paplūdimiais. Vienur – gelsvas, lengvas smėlis, kitur – juodi smulkūs akmenukai. Dažnai paplūdimius būna apkabinusios įspūdingos uolos. Paplūdimių turas – tikrai įspūdingas maršrutas. Galite grožėtis ir kontrastais – juodas, vulkaninis smėlis apsuptas baltomis it tirpstančio sniego uolomis. Šaunų įspūdį palieka gana nuošalus kaituotojų pajūrio ruožas bei paplūdimiai, kurių pašonėje, ant uolų įsitaisiusios jaukios kavinės. Ten galima ne tik atsigaivinti įvairiais gėrimais, bet ir gardžiai bei gausiai pasmaguriauti.

Pakrantėje matysite ir senovės graikų miestų likučius – į dangaus mėlį stiebiasi likusios kolonos bei arkos, kurios kaip paveiksliuką įrėmina pakrančių ir uolų vaizdus. Senovės graikų mieste turistai noriai fotografuojasi, nes mozaikų likučiai, šalia esanti jūra, bei dangus, fotografijai suteikia istoriškumo ir prabangios praeities turinį.

Kipras

Nuo Pafoso iki kitame Kipro gale esančio Ayja Napos kurorto – 180 km, todėl rekomenduojama į priekį važiuoti „non stop“, o atgal grįžti neskubant ir grožėtis minėtais paplūdimiais bei užsukti į Larnakos ir Limasolio promenadas. Vienos dienos kelionė, kolekcionuojant gerus įspūdžius, malonius prisiminimus ir gražias nuotraukas – garantuota!

Aukštyn į Trodos kalnus

Vietiniai juokauja, Kipras kaip didelis „tortas“ – pajūrio slėniuose auga arbūzai, melionai, bananai, bulvės... Šiek tiek aukščiau – citrinmedžiai, greifruktai, granatai... Kalnų papėdės šlaituose – alyvmedžiai... Dar aukščiau bujoja vynuogynai... Pusiaukelėje į Trodos kalnus prasideda trešnių, vyšnių sodai. Dar aukščiau miškai – pušys, eglės, grybai... O Trodos kalnų viršūnėje, kaip „torto gėlė“ įsikūrusi... britų karinė bazė! Tai strateginė vieta Viduržemio jūros regione.

Norėdami pasiekti Trodos kalnų viršūnę, pravažiuosite daugybę lankytinų objektų: viduramžius menančius vienuolynus, venecijiečių statytus arkinius tiltus, bei jaukius, gausiai turistų lankomus miestelius su raizgytomis senamiesčių gatvelėmis, kuriose daugybė jaukių tradicinio stiliaus kavinių ir parduotuvėlių. Turėsite galimybę aplankyti vynines ir degustuoti bei įsigyti vietinių gamintojų vyno. Žinoma, abejingi neliksite išdidžiam kalnų grožiui – nuo panoraminių aikštelių atsiveria kvėpavimą gniaužiantys vaizdai... Aplankysite ir nuo skardžių linksmai krentančius krioklius!

Kipras

Kelionę į kalnus vainikuoja nuo Olimpo kalno apie 35 km esantis kitas kalnas, kurio viršūnėje nuo XI amžiaus įsikūręs Kykkos vienuolynas – žymiausias vienuolynas visame Kipre. Aplankę jį abstulbsite nuo daugybės kruopščiai sukurtų mozaikų, kurios atmušdamos saulės spindulius blizga auksu, purpuru, granatų ir kitomis spalvomis. Tai vietinių meistrų duoklė šventiesiems...

Daugelis poilsiautojų nežino, kad žiemos metu gruodžio–vasario mėnesiais Trodos kalnų viršūnės ir šlaitai nukloti storu sniego kilimu. Tuomet čia „verda“ tikros slidininkų aistros. Šlaituose – puiki slidinėjimo infrastruktūra: dūzgia keltuvai, ošia barai ir kavinės, o ramybę ir poilsį slidinėtojai patiria šalia esančiuose viešbučiuose ar moteliuose.

Dauguma poilsiautojų po slidinėjimo išbandymų nusileidžia į salos pakrantę ir gaivinasi jūros bangose... Tai nuostabus poilsio kontrastas – baltas sniegas ir žydra, skaidri jūra!

Pafosas labai patogi vieta ilsėtis viešbučiuose arba apartamentuose šalia jūros. Vakarais kavinėse – gyva muzika.

Iš Pafoso organizuojamos asmeninės ekskurijos į Trodos kalnus, Kipro pakrantėse taip pat organizuojami asmeninių fotosesijų maršrutai pagal pasirenkamus objektus, džipų safari, plaukimas laivu, bei giluminis nardymas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (96)