Tiesa, įprastinio turistų kiekio saloje vis tiek nebus, dabar saloje leidžiasi vos trečdalis lėktuvų, palyginus su praėjusiais metais. Siekiama skaičių padidinti, tačiau drastiškai jis nepadidės ir nuvykusieji vis tiek mėgausis ramesniu poilsiu. Kreta didžiuojasi – iki gegužės 31 dienos saloje buvo vos trys COVID-19 atvejai. Vėliau, leidus atvykti į salą, aptikta įvežtinių atvejų, tačiau, anot Graikijos nacionalinės turizmo valdybos vadovo Ario Stratakio, iki liepos vidurio visų per šį laikotarpį susirgusiųjų skaičius saloje nepasiekė nė 20-ies.

Graikai išties stengiasi atgaivinti turizmą ir tai padaryti saugiai – tam imtasi daugybės priemonių. Prieš atvykstant į Kretą, kiekvienam teks užpildyti specialią formą internete ir laukti QR kodo. Iš pradžių tai reikėjo padaryti prieš tris dienas iki atvykimo, tačiau sistema turistų patogumui tobulinama, tad dabar užpildyti formą turėsite likus bent 24 valandoms iki atvykimo. Jei to nepadarysite – atvykus teks atverti piniginę ir susimokėti 500 eurų baudą.

Į oro uostą rekomenduojama atvykti bent porą valandų prieš skrydį, tačiau jokių papildomų patikrų Vilniuje praeiti neteko. Regis, vyrauja įprastinė tvarka. Oro uoste ir skrydžio metu privalėsite dėvėti kaukę. Tiesa, daugybė žmonių vis dar neišmoko dėvėti kaukės teisingai, tad nenustebkite, jei kaimynas sėdės iškišęs nosį. Skrydžio metu taip pat bus išdalytos dezinfekcinės servetėlės, kuriomis rekomenduojama apsivalyti lėktuvo salono paviršius, kuriuos liečiate.

Tuščia Agios Nikoloas miestelio gatvė

Covid-19 tyrimai oro uoste ir galima izoliacija

Lėktuvui nusileidus Kretoje, atsitiktine tvarka galite būti ištirtas dėl COVID-19. Tai, kiek žmonių iš lėktuvo bus ištirta – priklauso nuo situacijos šalyje, iš kurios skrenda lėktuvas. „Jau teko patikrinti visus iš Bulgarijos atskridusius keleivius – visą lėktuvą“, – pasakojo A. Stratakis. Tai, žinoma, gali gerokai prailginti laiką oro uoste, tačiau sutikite, verčiau prailgėjusi kelionės pradžia ir saugios atostogos, nei klastingas virusas.

Kaip viskas vyksta po ištyrimo? Jei jau nutiko taip, kad COVID-19 testas atliekamas būtent jums, po jo vyksite į savo viešbutį kaip ir suplanuota, tačiau turėsite izoliuotis savo kambaryje 24 valandas. Tiek įprastai trunka tyrimo atsakymas. Jei testas neigiamas – negausite jokios žinutės ir kitą dieną galėsite mėgautis atostogomis. Jei testas teigiamas – 24 valandų laikotarpyje gausite tai patvirtinančią žinutę. Kas nutiks, jei nuspręsite nesilaikyti nurodymo likti kambaryje? Teks susimokėti iki 5 tūkst. eurų baudą.

Agios Nikoloas kurorte įsikūrusio penkių žvaigždučių viešbučio „Minos Beach“ vedėjas Stratos Patsakis pasakojo, jog susirgimo atveju būsite izoliuotas savo kambaryje, maistas jums bus atnešamas ir paliekamas prie durų. Žinoma, jūsų „atostogų“ laikas tuomet prailgės ir už jį turėsite susimokėti pats. Vis dėlto, šiuos žodžius netrukus paneigė Graikijos nacionalinės turizmo valdybos vadovas A. Stratakis.

Anot jo, savo viešbutyje sergantysis nepasiliks, kad nekeltų grėsmės kitiems – bus perkeltas į specialų COVID-19 sergančiųjų viešbutį, kur dvi savaites gyvens nemokamai, juo bus pasirūpinta, nekainuos ir gydytojo, jei tokio reikės, paslaugos. Žinoma, jei sergančiojo būklė itin prasta, tuomet laiką jis leis ligoninėje, o ne viešbučio kambaryje. Svarbu suvokti, kad situacija unikali ir nauja, tad nevertėtų pulti panikuoti, jei iš Kretos grįžusi bičiulė pasakos iš viešbučio vedėjo girdėjusi tą patį – ką tik atsidarius viešbučiams, patiems graikams dar kyla neaiškumų.

Viešbučio registratūra

Situacija viešbučiuose – skirtinga

Kretoje duris atvėrė toli gražu ne visi viešbučiai. Tam, kad jie galėtų priimti turistus, teko įvykdyti nemažai reikalavimų, kurie ne visiems įkandami. Vienas jų – turėti budintį gydytoją viešbutyje ar bent jau sutartį su klinika, jog prireikus – gydytojas greitai atvyks. Įeinant į kai kuriuos viešbučius visiems matuojama temperatūra, jau minėtame „Minos Beach“ temperatūra fiksuojama kasdien, tai ypač svarbu darbuotojams. Pastariesiems prieš viešbučio atsidarymą atlikti ir COVID-19 testai.

Prailgintas ir laiko tarpas tarp įsiregistravimo bei išsiregistravimo – kambarys parą vėdinamas prieš atvykstant naujiems svečiams. Kai kurie viešbučiai pasirūpina ir saugumo dovanėlėmis svečiams – ant lovos galite rasti kaukę, dezinfekcinį skystį. Taip pat, atvykus bus klausiama, kiek kartų norite, kad būtų tvarkomas jūsų kambarys – siekiama išvengti papildomų kontaktų, kai jie nėra būtini, tad galėsite pasirinkti, kad kambarys būtų tvarkomas, pavyzdžiui, kas antrą dieną ar rečiau. Kai kurie viešbučiai taip pat pašalino ir papildomus, nebūtinus, dekoratyvius daiktus iš kambarių, taip siekdami saugumo.

Skirtinga situacija viešbučių restoranuose. Vienuose bus švediškas stalas, tačiau maistą dengs stiklinė pertvara, tad turėsite paprašyti įdėti jo darbuotojo. Visi darbuotojai dėvi kaukes ar skydelius bei pirštines. Teko girdėti pajuokavimų, jog tokiu būdu turistams gėda prisikrauti maisto ir vis grįžti ko skanaus – juk kaskart reikia paprašyti darbuotojo. Vis dėlto, tai vienas saugesnių būdų pavalgyti, būsite tikras, jog niekas prieš tai be pirštinių ar kaukės nebuvo prie jūsų valgomo maisto. Tiesa, kai kuriuose kituose viešbučiuose tvarka jau spėjo pasikeisti – padaugėjus turistų, tiesiog išdalytos pirštinės, su kuriomis svečiai maistą gali įsidėti patys. Likusiuose švediškas stalas išvis panaikintas, kiekvieną turistą aptarnauja padavėjas, atnešęs meniu.

Maistas - už stiklo

Vietinės kelionės ir pervežimai

Siekiant saugumo keliaujant Kretos viduje, negalėsite susėsti didesnėmis grupelėmis – autobusuose ir mikroautobusuose leidžiamas 50 proc. užimtumas, tad eilės atskirtos draudimais sėsti. Važiuojant privaloma dėvėti kaukes, jei važiuosite 9-viete transporto priemone – negalėsite sėsti prie vairuotojo.

Jei planuojate aplankyti muziejus ar kitas uždaras vietas – nepamirškite, kad kaukės ten bus privalomos. Prekyboje dirbantiems graikams kaukės taip pat privalomos, tačiau nenustebkite, jei turguje uogas jums siūlys vyrukas tik su pirštinėmis – jiems už tai skiriamos baudos, tačiau, ko gero, visur atsiras norinčių pasipriešinti taisyklėms.

Vis dėlto, atvejų, kai išvysite dirbančius graikus be kaukių – greičiausiai galėsite suskaičiuoti ant pirštų, tad atmosfera Kretoje kol kas išties rami. „Koronos krizė ar ne koronos krizė – čia atvykę atsipalaiduosite“, – juokavo A. Stratakis.

Kelionė žurnalistams buvo apmokėta „Novaturo“ kelionių organizatoriaus, tačiau tai niekaip nekeičia turinio objektyvumo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (83)