Sėdite garsiojo pastato papėdėje ir galvojate: „Nufotografuosiu ir išpublikuosiu nuotrauką socialiniame tinklalapyje, kad turėčiau šios akimirkos prisiminimą.“ O gal nevertėtų to daryti? Kodėl? Todėl, kad fotografuoti Eifelio bokštą naktį – nelegalu.

Taip – iš tiesų visos Eifelio bokšto po žvaigždėtu dangumi nuotraukos instagrame, feisbuke ir kitur yra neteisėtos. Kaip rašoma faktų tikrinimo portale „Snopes“, fotografuoti Eifelio bokštą sutemus yra autorinių teisių pažeidimas.

Įmonės „Societe d’Exploitation de la Tour Eiffel“, kuriai priklauso bokštas, interneto svetainėje aiškinama: „Iš Eifelio bokšto atsiveriantys vaizdai niekam nepriklauso. O leidimą publikuoti apšviesto Eifelio bokšto nuotraukas galima įsigyti iš „Societe d’Exploitation de la Tour Eiffel“.

Kaip rašoma „Snopes“, pats Eifelio bokštas yra viešoji erdvė, tai reiškia, kad dienos metu yra teisėta fotografuoti, kiek tik širdis geidžia. O bokšto naktinių šviesų ekspozicija, kurią 1985 m. įrengė Pierre'as Bideau, techniškai priklauso menininkui ir yra saugoma autorinių teisių.

Nuo sutemų iki 1 val. (nakties) Eifelio bokšte kas valandą po 5 minutes vyksta šviesų pasirodymas. Visada galima nufotografuoti tamsų bokštą naktį, tik ar verta?

Tiesa, iki šiol dar nė vieno žmogaus nepadavė į teismą už autorinių teisių pažeidimą, fotografuojant apšviestą Eifelio bokštą sutemus.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (35)