Prasidėjus pandemijai visas turizmo sektorius buvo apverstas aukštyn kojomis, tačiau šalys pamažu atveria sienas ir jau priima pirmuosius turistus.

Po trijų mėnesių griežtų ribojimų Italija vėl atveria savo sienas atostogautojams. Nuo birželio 3 dienos į šalį žmonės gali laisvai atvykti iš Lietuvos ir 25 kitų ES šalių. Tai reiškia, kad nuo šios konkrečios datos tiek vietos gyventojai, tiek atvykusieji iš kitur gali nevaržomai važinėti po šalį, nesvarbu, kokie būtų jų tikslai.

Kaip atrodys kelionės Italijoje, ko tikėtis ten vykstantiems lietuviams ir ką reikėtų žinoti dar prieš keliaujant? Apie tai Delfi pasakojo Italijoje gide dirbanti lietuvė Aida Skorupskaitė.

Dar gegužės mėnesį prasidėjus kalboms apie galimą Italijos sienų atvėrimą šalies valdžia svarstė, ar turistus įleisti į visus regionus, mat jie nevienodai paveikti pandemijos. Vis dėlto nuspręsta atverti visą Italiją, nors kiekvienoje srityje, o jų yra net 20, padėtis skirtinga. Lombardijoje, kur virusas siautėjo labiausiai, antradienį sergančiųjų buvo beveik 20 000, Umbrijoje – tik 29, Aostos slėnyje – 9.

Pasak Italijoje dirbančios A. Skorupskaitės, daugelyje regionų virusas plito nežymiai net pandemijos ir karantino metu. Anot jos, blogiausia padėtis – Lombardijoje, kur ir dabar kasdienė užsikrėtimų ir mirčių statistika liūdna. Šioje srityje skaičiuojama mažiausiai pusė visų su COVID-19 susijusių atvejų, bet net ir čia galima judėti laisvai.

Turistams iš Lietuvos atvykus į Italiją nebus taikoma jokių apribojimų, tačiau reikės paisyti taisyklių, kurios regionuose nėra vienodos.

„Italijoje galiojančios taisyklės, manau, tokios pat, kaip ir Lietuvoje: laikytis atstumo, saugotis susibūrimų ir pan. Viskas priklauso nuo to, į kokią Italijos vietą vyksite, mat kiekviena sritis turi savas taisykles. Pavyzdžiui, Venecijoje kaukės nebūtinos, o Florencijoje – būtinos. Atvykusiam turistui visos ypatybės bus paaiškintos. Kas paaiškins? Viešbučio tarnautojai, gidai, transporto ir kitų paslaugų vykdytojai, policija gatvėse. Tikrai nebus jokių baudų ar kitokių bausmių, nes kiekvienas supranta, kad negyvenantiems Italijoje sunku susigaudyti vietoje priimtų taisyklių džiunglėse. Nesusigaudo ir patys italai. Sprendimai, įvairūs nutarimai, dekretai priimami netikėtai, naktinių posėdžių ir sekmadieninių susiėjimų metu, todėl visko žinoti iš anksto neįmanoma, o ir nereikia. Paaiškins atvykus“, – tikino gidė.

Šiuo metu Italijoje esanti moteris teigia, kad turistai jau pradėjo plūsti į šalį, nors taip greitai sulaukti svečių iš užsienio nesitikėjo.

„Po karantino pabaigos turistų kasdien vis daugiau. Net nesitikėjau, kad taip staigiai pradės keliauti. Tie turistai – iš artimiausių šalių (Šveicarijos, Austrijos, Prancūzijos, Vokietijos), nors kai kurios iš jų italų dar neįsileidžia. Atvykstama automobiliais ir traukiniais, nes lėktuvai kol kas skrenda ne iš visur. Lietuviai kol kas tyli. Kai kurie domisi žiemos sezonu ir atostogomis kitais metais“, – pasakojo A. Skorupskaitė.

Tiesa, neverta tikėtis tokių pačių turistų perpildytų Italijos gatvių kaip anksčiau. Turizmas iš esmės orientuotas į nedideles, rečiau apgyvendintas šalies vietas ir atvirame ore vykdomą veiklą. Uždarose erdvėse taisyklės griežtesnės – muziejuose lankytojų skaičius ribojamas, negalima sėdėti ant krėslų ir suolelių, nors salėse kol kas tuščia. Bažnyčiose specialiais ženklais nurodyta, kur galima sėdėti ir stovėti.

A. Skorupskaitė teigia, kad dabar geriau keliauti vieniems, poromis arba tik su šeima, ir tikisi, jog didelių grupių turizmas taps istorija.

„Nemanau, jog grįš didelių grupių turizmas. Juk turistinis transportas – autobusai – taip pat turi užtikrinti saugų atstumą. Taigi bent jau kol kas geriau keliauti individualiai, šeimomis, nedidelėmis grupėmis. Ir tai – puiku. Nes dideli srautai griauna turizmą, iškreipia jo esmę, – sako turizmo sektoriuje dirbanti lietuvė ir tikina, kad planuojančių šiemet apsilankyti Italijoje lauks daug privalumų. – Turistai galės pamatyti tikrąją Italiją; ne tik žiūrėti, bet ir matyti. Gyventi autentiškoje miestų atmosferoje, be minių aplink. Galbūt bus ir ypatingų nuolaidų. Daug kalbama apie pinigines premijas atvykstantiems į konkrečias vietas. Apie tai informuosiu ir aš savo FB paskyroje. Kol kas svarstoma, kokių konkrečių veiksmų reikia turistams privilioti. Greitu metu bus aiškiau. Nebijokite atvykti. Viešbučiai, restoranai, pliažai jau pasiruošę saugiai priimti svečius. Saulė, jūra, teigiamos emocijos užtikrins atsparumą bet kokiai ligai.“

Kam leidžiama atvykti į Italiją nuo birželio 3 d.?

Italijos vyriausybė akcentavo, kad bet kuris karantino apribojimus švelninantis sprendimas gali būti atšauktas, jei vėl įvyktų infekcijos protrūkis.

Nuo birželio 3 d. Italijos vyriausybė nebetaiko karantino laikotarpiu galiojusių reikalavimų iš konkrečių šalių atvykusiems žmonėms. Toliau pateiktas glaustas tų šalių sąrašas.

• 26 Europos Sąjungos valstybės narės, tarp jų – ir Lietuva.

• Šengeno erdvei priklausančios Islandija, Lichtenšteinas, Norvegija ir Šveicarija.

• Didžioji Britanija.

• Andora, Monakas, San Marinas ir Vatikanas.

Turistams iš šių šalių atvykus į Italiją nebus taikomi jokie apribojimai, tačiau, atsižvelgiant į jų šalyse įvestas taisykles, karantino gali tekti laikytis sugrįžus namo. Šiuo metu iš Italijos grįžusiems Lietuvos piliečiams karantino laikytis nereikia, tačiau tai gali pasikeisti. Kiekvieną pirmadienį Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) skelbia sąrašus valstybių, iš kurių atvykti leidžiama ir kurių piliečiai atvykę privalo izoliuotis.

Italijos piliečiams leidžiama keliauti į bet kurią aukščiau paminėtą šalį, grįžus iš jos nereikalaujama laikytis karantino.

Griežtesnės sąlygos bus taikomos atsižvelgiant į tai, iš kurios šalies asmuo keliauja arba į kurią vyksta, o ne į tai, kurios šalies pilietis jis yra.

Italijos vyriausybės priimtame nutarime taip pat nurodoma, kad apribojimai bus taikomi asmenims, atvykusiems iš bet kurios pirmiau paminėtos šalies, bet ne anksčiau kaip prieš 14 dienų iki kelionės į Italiją pabuvojusiems kurioje nors į sąrašą neįtrauktoje šalyje.

Remiantis Italijos vyriausybės nutarimu, iš Europos Sąjungai ir Šengeno erdvei nepriklausančių šalių į Italiją nebus leidžiama atvykti bent iki birželio 15 d.

Tikimasi, kad iki birželio 14 d., t. y. dabartinių taisyklių galiojimo termino, vyriausybė nuspręs, kada tiksliai Italijos sienos bus atvertos iš kitų šalių keliaujantiems piliečiams.

Iki minėtos datos žmonės iš kitų šalių į Italiją galės patekti tik tuo atveju, jei turės itin svarią priežastį, kaip kad yra dabar, atvykę privalės laikytis dviejų savaičių karantino.

Daugelyje šalių šiuo metu paskelbti įspėjimai dėl kelionių į Italiją ar netgi visiškai uždrausta keliauti į užsienį ir rekomenduojama, jei tik įmanoma, atšaukti arba atidėti suplanuotas keliones. Taigi, prieš planuodami kelionę, būtinai pasidomėkite naujausiais ambasados platinamais patarimais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (116)