Skirtingai nuo kitų Lietuvos ir Latvijos regionų, kuriuose yra ir aukštumų, ir gilių upių slėnių, didžiąją dalį Žiemgalos užima lyguma. Istorinėje srityje driekiasi vieni iš derlingiausių kviečių laukų Šiaurės Europoje, daugelį amžių užtikrinusių šiam kraštui gerovę.

Biržų, Pasvalio, Pakruojo, Joniškio rajonų savivaldybės Lietuvoje ir Bauskės, Iecavos, Rundalės, Vecumniekų savivaldybės kviečia keliauti po Žiemgalą, apsilankant ir nusifotografuojant 24 akcijos objektuose.

Visą vasarą galite planuoti keletą vienos dienos išvykų ir taip aplankyti artimiausius turizmo objektus, arba skirti visą savaitgalį išvykai ir eilės tvarka aplankyti visas dominančias lankytinas vietas. Besisvečiuodami ir nusifotografavę 24-uose turizmo akcijos objektuose Jūs galite pretenduoti laimėti pagrindinius prizus − dviračius ir kitus vertingus rėmėjų apdovanojimus.

Ką pamatyti šiame maršrute?

Joniškio savivaldybė

Sofijos Kymantaitės-Čiurlionienės gimtasis namas-ekspozicija. 1886 m. šiame name gimė rašytoja, visuomenės veikėja, literatūros ir meno kritikė, dramaturgė, poetė, vertėja Sofija Kymantaitė-Čiurlionienė. Siekiant įamžinti iškilios Joniškio krašto asmenybės atminimą 2019 m. buvo įrengta vieša, nuolat visiems prieinama ekspozicija.

Stogastulpių skverelis „Nykstančių kaimų šviesa“. Skaistgirio seniūnijos teritorijoje buvo kelios dešimtys kaimų, kaimelių. Šiandien daugelio jų jau neberastume žemėlapyje. Galiausiai kilo idėja įprasminti šį faktą, sukuriant skverelį, kuriame išsirikiuotų stogastulpiai išnykusiems kaimams atminti.

Žagarės ozo pažintinis takas ir Žagarės II piliakalnis. Vienas ilgiausių Lietuvos ozų, o kartu ir vienas įspūdingiausių, nes aplink kalvagūbrį plyti lygumos. Čia įrengtas 3,6 km pažintinis takas leis pasigrožėti nuostabia gamta, stebėti paukščius, gyvūnus ar vabzdžius, pastovyklauti, prieisite ir Žagarės II piliakalnį, vietos žmonių vadinamą Žvelgaičio kalnu.

Pakruojo savivaldybė

Linkuvos Švč. Mergelės Škaplierinės bažnyčia. Pirmoji bažnyčia buvo pastatyta 1500-1501 metais. Einant šimtmečiams, kol įgijo dabartinį vaizdą, ji iškentė gaisrus, sugriovimus ir perstatymus. Savo stiliumi ji panaši į Pietų Amerikos bažnyčias. Šalia yra Karmelitų vienuolynas, kuris šiuo metu yra restauruojamas.

Rozalimo miško parkas. Rozalimo pažintinio tako ilgis yra 4 kilometrai. Eidami šiuo taku, rasite informacinių stendų, skulptūrų, poilsiui skirtų vietų. Miško parkas džiugina vaikus pramogų zonomis ir gamtos pažinimo stebuklais įvairiais metų laikais. Einant taku galima aplankyti „Meilės alėją‘‘ ir mitologinį Zigmantiškių akmenį, turintį mistinių paslapčių.

Pakruojo krašto muziejus „Žiemgala‘‘. Muziejus yra įsikūręs Žeimelio miestelyje, restauruotoje Mažojoje karčemoje. Tai pirmasis muziejus Pakruojo krašte, įkurtas 1959 m. Archeologijos, etnografijos ir istorijos rinkinių ekspozicijos pasakoja apie žiemgalių krašto praeitį. Muziejaus parodų salėje eksponuojami darbo ir buities reikmenys, žemdirbystės technika, namų apyvokos daiktai, taip pat labai puošnūs XIX a. vidurio kryžiai saulutės formos antgaliai, meniški durų vyriai.

Pasvalio savivaldybė

Paminklas Žygimantui Augustui – Lietuvos didžiajam kunigaikščiui ir Lenkijos karaliui, įrašiusiam Pasvalį į Europos istoriją – 1557 m. rugsėjo mėn. Pasvalyje pasirašiusiam Taikos sutartis su Livonijos ordino magistru V. Fiurstenbergu. Šis paminklas skirtas Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiui.

Laisvės kovų memorialas Joniškėlyje. Įspūdingas paminklas 1920 m. Nepriklausomybės kare žuvusiam karininkui Jonui Stapulioniui. Tai jo ir brolio Antano, taip pat karininko, amžinojo poilsio vieta. Kapinėse palaidoti 1944-1953 m. už Lietuvos laisvę žuvę Joniškėlio krašto partizanai, daugelis jų krito 1946 m. vasario 23 d. mūšyje su NKVD kariuomene.

Girnų muziejus. Tai dubenuotųjų akmenų ir girnapusių kolekcija po atviru dangumi, kurioje sukaupta apie 400 eksponatų: 300 – girnapusių, 66 – dubenuotieji akmenys, 7 – „pėduotieji“ akmenys, 1 – akmuo – riboženklis. Yra malūno krumpliaračių ekspozicija. Eksponatai pradėti rinkti 1979 m. Lankymas nemokamas.

Biržų savivaldybė

Likėnų mineralinio vandens biuvetė „Vilties angelas“. Biuvetė – tai statinys ant mineralinio šaltinio, iš kurio imamas trykštantis mineralinis vanduo. Mineralinį vandenį „Likėnai“ rekomenduojama gerti visiems, propaguojantiems sveiką gyvenseną. Čia, taip pat, rasite gražų parką, pilną skulptūrų ir gryno oro.

Ilgasis pėsčiųjų tiltas per Širvėnos ežerą. Tai 525 m ilgio tiltas. Ilgiausias toks tiltas Lietuvoje. Šiandieną šis tiltas gausiai lankomas žvejų, jaunavedžių, miestiečių ir miesto svečių, kurie nori pasigrožėti miestu, mėgautis ežero ramybe ir tiltu pasivaikščioti iki Astravo dvaro.

Kirkilų ežero pažintinis takas su pontoniniais lieptais. Šalia ežero įrengtas 32 m. Kirkilų apžvalgos bokštas, o jo papėdėje prasideda ne pilno kilometro ilgio pažintinis pėsčiųjų takas. Tai puiki vieta pasivaikščioti gamtoje ir pontoniniais lieptais šalia smegduobių, kurios yra unikalios Biržų krašte.

Vecumniekų savivaldybė, Latvija

Medžio amatininko sodyba „Jūras“. Visus pravažiuojančius stebina medžio skulptoriaus Jurio Audzijonio sodyba su paties šeimininko statyta koplyčia, Kristaus skulptūra, vėjo malūnu, bažnyčia, pavėsine ir kitais amatininko ir medžio skulptoriaus kūrybos darbais.

Barbelės sieros šaltinis. XVIII a. prie Barbelės sieros šaltinio veikė Kuržemės hercogo gydykla, kuri buvo nusiaubta. Iki šiol galima pasisemti ir paragauti sieros šaltinio vandens bei sužinoti įdomių istorijų apie šį šaltinį. Netoli yra muziejus po atviru dangumi „Ausekļu Dzirnavas“ („Auseklių malūnas“).

Atnaujinta Kurmenės katalikų bažnyčia. Bažnyčia pastatyta 1870 m., ją puošia Šv. Petro skulptūra. 150 metų jubiliejaus proga bažnyčia buvo atnaujinta, o Kurmenės vardą garsina dalyvavimas labdaros koncertuose ir įvairiuose renginiuose.

Iecavos savivaldybė, Latvija

„Dievdārziņš“ („Dievo sodelis“) yra senovės laidojimo vieta (senovės latvių kapinės) Iecavos upės pakrantėje, iš kurios atsiveria puikus vaizdas į liuteronų bažnyčią. Patvirtinta, kad čia yra 1812 m. prie Iecavos vykusių kovų metu kritusių Napoleono armijos karių kapavietė, be to, išlikusi legenda apie pirmąją Iecavos bažnyčią ir padavimai apie šventą žiemgalių vietą ir kadaise čia stovėjusį daubos akmenį.

Informacinis stendas „Ozola acīm“ („Ąžuolo akimis“) sukurtas iš šioje vietoje augusio ąžuolo, į kurį 2013 m. trenkė žaibas. Į stendą įmontuoto ąžuolinio disko metinės rievės raštai pasakoja apie Iecavos krašto kultūros istoriją. Čia surinkti istoriniai įrodymai apie iecaviečius, gyvenusius ar dirbusius šioje gatvėje nuo 1904 m., kai ten buvo pasodinta ąžuolų alėja.

Knygų namelis ant kojelės Grafo aikštėje. Jame žmonės gali palikti knygas iš savo kolekcijų ir pasiimti kitų atneštą literatūrą. 2019 m. savivaldybės bendrai finansuojamo projekto konkurso metu buvo sukurti du vieši knygų mainų taškai – prie Iecavos muzikos ir meno mokyklos bei prie Iecavos kultūros namų. Netoli yra muziejus „Archīvs“ („Archyvas“).

Bauskės savivaldybė, Latvija

Ribės malūnas poilsio komplekse „Rožmalas“. Ribės vėjo malūnas buvo statomas nuo 1867 iki 1869 m. pagal olandų tipo projektą. Jo pavadinimas kilęs iš pirmojo savininko pavardės – Ribba. Malūne įrengta ekspozicija „Grauda ceļš“ („Grūdo kelias“). Kompleksą sudaro viešbutis ir restoranas, jame organizuojami renginiai.

Zuikių skulptūros muziejuje „Lejenieki“. Vienas iš Latvijos vaikų labiausiai pamėgtų Plūduonio darbų – eilėraštis „Zaķīšu pirtiņa“ („Zuikių pirtelė“) ir animacinis filmas. Poeto šeimos sodyboje-muziejuje eksponuojamos medžio skulptoriaus A. Studento 2000 m. išskobtos, prie pirtelės stovinčios zuikių skulptūros.

Keraminės mozaikos su vandens ir žuvų motyvais. Mozaika yra „Strautnieku“ gatvelės gale prie Nemunėlio (Mēmele) upės, ant 30 metrų ilgio mūrinės daržinės sienos. Ji sukurta 2018 m. birželio mėnesį, draugijos „Meistars Gothards“ iniciatyva. Ją kuriant dalyvavo virš 50 Bauskės krašto gyventojų.

Kitos lankytinos vietos Žiemgalos srityje Latvijoje

Rundalės Saulės laikrodžiai yra Rundalės krašto savivaldybės daugiafunkcio centro lauko estradoje. Šie Saulės laikrodžiai yra ypatingos metalo konstrukcijos, ir rodo skirtingus laikus: vienas – Rundalės laiką, kitas – iki saulėlydžio likusių valandų skaičių.

Svitenės dvaro parkas ir dvaras – tai vienas gražiausių Žiemgalos XIX a. klasicizmo dvarų. Šalia jo, abiejose Svitenės upelio pusėse, plečiasi rūmų parkas. Parko pakrašty stovi neogotikinė dvaro savininkų fon Elmptų šeimos koplyčia. Dvare šiuo metu veikia meno mokykla.

Mežuotnės Vyno kalno piliakalnis yra apytikriai 500 m į pietus nuo Mežuotnės piliakalnio, į jį veda takas Lielupės senvagės pakrante. Galimai kadaise čia buvo senųjų žiemgaliečių kulto vieta, o XIII a. piliakalnyje kurį laiką gyveno kryžiuočiai. Vienas padavimas pasakoja, kad čia kartkartėmis pasirodo stalas su duona ir vynu.

Išsamią informaciją apie akciją ir anstpaudus akcijos žemėlapyje suteiks turizmo informacijos centrai:

  • Bauskės TIC, Rātslaukums 1, Bauska, LV-3901, Latvija, T.: +371 63923797
  • Vecumnieku TIC, Rīgas iela 34, Vecumnieki, LV-3933, Latvija, T.:+371 22026494
  • Biržų TIC, J.Janonio g. 2, Biržai, LT – 41148, Lietuva, T.: +370 68673742,
  • Pasvalio TIC, P. Avižonio g. 6, Pasvalys, LT-39149, Lietuva, T.: +370 45134096
  • Pakruojo TVIC, Pergalės g. 1, Pakruojis, LT-83159, Lietuva, T.: +370 61610765
  • Joniškio TVIC, Žemaičių g. 9, Joniškis, LT-84147, Lietuva, T.: +370 42652388


Žemelapį ir daugiau informacijos apie projektą rasite ČIA.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)