Nuo Kijevo centro iki prabangaus privačių namų kvartalo, kur stovi garsioji Mežigorijos rezidencija – dvidešimt keturi kilometrai, arba maždaug pusvalandis kelio. Važiuoti galite keliais skirtingais būdais: arba viešuoju transportu, taip būtų pigiausia. Arba specialiais ekskursiniais autobusais, kurie turistus surenka Maidano aikštėje. Na, o pats greičiausias, bet ir brangiausias būdas – imti privatų taksi, tai kainuos apie 10 eurų.

Bilietai ir ekskursijos į šią vietą nuolat brangsta. Iš pradžių žmonės galėdavo patekti už nepilnus du eurus, po to kaina buvo 3 eurai, dabar už įėjimą į 140 hektarų teritoriją teks pakloti daugiau nei 5 eurus. Ir į šią kainą daugiau niekas neįskaičiuota. Galite sau vaikščioti visur aplinkui, kaip po kokį parką. Na, kol oras šaltas – tas vaikščiojimas nėra labai malonus, bet kai atšyla – kijeviečiai čia tikrai atvyksta ramiai praleisti popietę ar vakarą.

O tie, kas nori daugiau nei paprasto vaikščiojimo po teritoriją – reikia kreiptis į Tatjaną. Ji kaip kokia slaptoji agentė, kuri viską, ko paprašysite gali suorganizuoti. Norite privataus gido ir transporto? Bus. Norite pamatyti Janukovčiaus mašinų kolekciją? Tatjana suorganizuos. Už viską, žinoma, reikės susimokėti.

Jeigu šioje teritorijoje nebūtų apsaugos darbuotojų ir gidų – tiek namas, tiek kiti buvusio prezidento turtai būtų suniokoti, išvogti ir greičiausiai čia jau niekas nenorėtų važiuoti – taip galvoja Tatjana, todėl sako, kad visą tai privaloma saugoti ir branginti, juk tai neeilinės mūsų laikų istorijos dalis.

Visa teritorija pagal Janukovičiaus įsakymą buvo aptverta 5 metrų aukščio nepermatoma tvora. Pasirodo, prezidentas savo valdymo metais klaikiai bijojo, kad tik niekas nepamatytų, kaip prašmatniai jis gyvena, kai tuo metu eiliniai piliečiai atiduodami visas jėgas vaduojasi iš skurdo.

Suprantama, prezidentas tikrai turėjo ką slėpti.

Buvęs prezidentas visiems sakydavo, kad labai mėgsta gyvūnus, todėl turėjo jų labai daug. Tiesa, reikia paminėti, kad pats jų nei lankė, nei neprižiūrėjo, tam samdė darbuotojus. Bet jam patiko pats faktas, kad gyvena tarsi laukinėje gamtoje, kur po miškelį bėgioja briedžiai, stirnos, triušiai, voveraitės, laputaitės ir taip toliau. Turėjo jis ir privačias arklides, kur laikė labai brangius sportinius žirgus. Bet niekas niekada nematė, kad jis ant jų jodinėtų.

O po ekskursijos teritorijoje, būtina aplankyti pagrindinį objektą – tą žymųjį namą. Tik dabar Janukovičius jau neturi namo rakto. Namui šeimininkauja, vadovauja žmogus, kurio vardas Petro. Jis pirmasis čia po Maidano įsikėlė ir jau 6 metus gyvena ir viską prižiūri.

2014 metų vasarį Ukrainos žmonės sukilo prieš savo nedorą ir korumpuotą prezidentą. Centrinėje Kijevo Maidano aikštėje vyko didžiulės demonstracijos ir protestai. Milijonai žmonių reikalavo, kad šalyje pasikeistų valdžia ir svarbiausia – atsistatydintų prezidentas. Ilgai jis juos ignoravo, todėl tauta nusprendė įsiveržti tiesiai į jo namus čia Mežigorijoje. Tai sužinojęs Janukovičius puolė į paniką, išsikvietė privatų straigtasparnį, susikrovė didžiausias brangenybes ir paspruko iš šalies. Kaip vėliau paaiškėjo į Rusiją, kurioje iki šiol ir slepiasi.

Kai Janukovičius pabėgo – keli revoliucijos aktyvistai užėmė jo buvusius namus, bet ne tam, kad patys šia prabanga mėgautųsi, o tam, kad visam pasauliui parodytų koks dėl prabangos pakvaišęs buvo jų šalies valdovas. Nuo tos dienos šis namas ir viskas aplink jį imta vadinti Korupcijos muziejumi. Taip ir liko iki šiol.

Raktus nuo namo turi tik du žmonės, Maidano aktyvistai, pirmieji įžengę pro eks prezidento duris – tai Petro ir jo gyvenimo draugė Julija. Jie čia gyvena, viską prižiūri ir priima turistus. Už ekskursijas prašo susimokėti, o surinktus pinigus skiria namo priežiūrai. Pokalbį su prabangiajame name gyvenančia pora žiūrėkite laidoje.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (151)