Slupską verta aplankyti dėl architektūros grožybių, bet didžiausias miestelio unikalumas – istorijos ir dabarties samplaika. Neretai Slupskas vadinamas muzikos miestu – jame kasmet rudenį vyksta Tarptautinis vargonų ir kamerinės muzikos festivalis, Lenkijos fortepijono muzikos festivalis.

Miestas – prie jūros, arti didelių tranzitinių kelių, tad vasarą nemažai turistų pravažiuoja pro jį pakeliui į Lebos, Ustkos, Darlovo, Jaroslavieco ir Rowy kurortus. O nusprendę paviešėti Slupske anaiptol nenusivilia – daugelio nuomone, Slupskas – gražiausias šiaurės Lenkijos miestas.

Patartina apžiūrėti gilios senovės palikimą: gotikos ir secesinės architektūros namus, renesanso ir gotikos stiliaus rotušę, XIV a. miesto vartus, senamiestį su dailiais namais ir įdomiais paminklais, garsiausią Slupsko objektą – XVI a. Pamario kunigaikščių pilį Slupios upės pakrantėje. Čia įrengtame regiono muziejuje eksponuojama dailininko, avangardininko Witkacy (Stanislawas Ignacy Witkiewiczius; 1885–1939) paveikslų kolekcija.

Slupsko centre, palei upės krantus žalumos plotai kviečia atsikvėpti karštomis vasaros dienomis, pasivaikščioti. Būtinai praeikite senamiesčio Nowobramska gatve – ją neseniai suremontavo, kad geriau atspindėtų istorines ir estetines vertybes. Miesto istorinėje dalyje – puikiai išvystyta turizmo infrastruktūra su viešbučiais, nakvynės namais, restoranais, kavinėmis ir barais, kuriuose kainos – įvairių galimybių ir poreikių lankytojams.

Nuolat drėgnas oras

Slupskas – Pamario (šiaurinis Lenkijos regionas) sostinė, išsidėsčiusi dailiose Slupios upės pakrantėse. Nuo 1999 m. Slupskas yra Slupsko apskrities sostinė, anksčiau buvo visos Pamario vaivadijos sostinė.

Slupsko teritorija – 43 kvadratiniai kilometrai, jo populiacija – 102 tūkst. gyventojų. Drėgną klimatą ir permainingus orus lemia arti esanti jūra (Ustkos uostas ir kurortas – tik už 18 km nuo Slupsko). Sausį vidutinė oro temperatūra – 2 laipsniai šilumos, liepą – 16 laipsnių šilumos.

Šiek tiek istorijos

Slupskas suklestėjo XI a. – kai čia ėmė kurtis slavų pirkliai ir amatininkai ir sustoti Slavios upe plaukiantys laivai. XII ir XIII a. tada Castellania Slupensis pavadinimą turėjęs miestas priklausė Slavno kunigaikštystei, o 1230 m. buvo prijungtas prie Pamario su sostine Gdansku.

Nuo 1308 m. Slupską valdė Brandenburgo markgrafai, po dvejų metų jam suteikė miesto teises ir privilegijas. Vėliau miestas grįžo į Vakarų Pamario kunigaikščių rankas, po kiek laiko atiteko Kryžiuočių ordinui, galiausiai buvo išpirktas.

1368–1372 m. Slupsko žemė buvo atskira kunigaikštystė, su sostine Slupsku, kurioje gyveno kunigaikštis. Iki 1630 m. miestas priklausė Vakarų Pamario kunigaikščiams. 1648 m. jis vėl atiteko Brandenburgo valdytojams ir išbuvo Prūsijos sudėtyje iki Antrojo pasaulinio karo.

1944 m. mieste buvo pastatyta dalis Štutgarto koncentracijos stovyklos. Po Antrojo pasaulinio karo slavų žemės – Slupskas ir visa Pamario vaivadija liko Lenkijos sudėtyje.

O dabar miestelis yra sužibęs įvairiausiais kalėdiniais papuošimais, kuriuos galite išvysti foto galerijoje:

Autorių galite sekti ČIA.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)