Vieni žmonės žiemą mėgsta keliauti į šiltus kraštus ir mėgautis kaitria saule, o kiti šaltojo metų laiko laukia, kad galėtų šokti į slides ir traukti į slidinėjimo kurortą. Ko gero, vienos labiausiai žinomų tokio aktyvaus laisvalaikio praleidimo vietų yra Suomijoje, Italijoje, Slovakijoje, Slovėnijoje, o pastaruoju metu tarp lietuvių populiarėja Lenkija. Tačiau kodėl gyventojai užmiršta Sakartvelą? DELFI palygino trumpų atostogų kainas išvardytų šalių kurortuose, jeigu atostogas planuosite patys, be agentūrų pagalbos. Kur viešnagė kainuoja pigiausiai?

Suomijoje vienas populiariausių slidinėjimo kurortų yra Himos. Tai prieš daugiau nei 30 metų suomių šeimos įkurtas slidinėjimo kurortas, esantis už maždaug 3 valandų kelio nuo Helsinkio. Iki kurorto iš Helsinkio slidininkus veža autobusas, kurio bilietas pirmyn-atgal kartu su visos dienos slidininko leidimu naudotis trasomis kainuoja apie 65 eurus. Tik autobuso bilietas kainuoja apie 40 eurų, o vienos dienos leidimas slidinėti trasoje – apie 40 eurų, įrangos nuoma – 22-34 eurus dienai. Nuolaidos taikomos įsigyjant slidinėjimo leidimą internetu.

Nepamirškime nakvynės. Apgyvendinimo paieškai skirtame puslapyje booking.com kainų pasiūlymai dviem žmonėms 6 naktims dviviečiuose kambariuose prasideda nuo 300 eurų. Žinoma, jeigu būstą nuomosis daugiau nei du žmonės, kaina bus mažesnė.

Taigi, jeigu slidinėti į Himos kurortą vykstate dviese, sausio mėnesį 6 naktų viešnagė su pigiausios slidinėjimo įrangos nuoma ir kasdieniu slidinėjimu trasose kainuos apie 800 eurų dviem.

Himos kurortas

Italijoje vienas populiariausių slidinėjimo kurortų yra Sauze d'Oulx. Tai – miestelis Metropoliteno mieste, Pjemonte, esančiame 80 km nuo Turino Val di Susa, Monte Genevris papėdėje. 2006 metais čia vyko Žiemos olimpinių žaidynių laisvo slidinėjimo renginiai.

Šešias dienas galiojantis slidinėjimo pasas šiame kurorte kainuoja 196 Eur. Apie transportą iki miestelio tektų galvoti patiems arba pasinaudoti kurorto teikiamomis transporto iš oro uosto ir jį paslaugomis. Įrangos nuoma šiame kurorte kainuoja nuo 58 iki 86 eurų pradedančiajam (6 dienoms). Kuo labiau pažengęs slidininkas ir kuo geresnės įrangos jam reikia, tuo labiau kyla ir kaina. Įrangos kaina nurodyta tokiu atveju, jeigu ją nuomojiesi ne mažiau kaip šešioms dienoms. Apartamentai su virtuvėle savaitei kainuoja maždaug 600 eurų.

Taigi, iš viso dviejų žmonių šešių naktų viešnagė šiame kurorte gali kainuoti apie 1108 eurus. Tiesa, kaina gali svyruoti priklausomai nuo įrangos nuomos kainų.

Sauze d'Oulx kurortas

Turistai dažnai renkasi slidinėjimą Slovakijoje, kurioje vienas populiariausių kurortų yra Jasná Nízke Tatry (Jasna Žemieji Tatrai). Tai – kompleksiškas centras tinkamas pradedantiesiems ir patyrusiems slidininkams, čiuožikams ir šeimoms su vaikais. Jasna yra visų metų kalnų turizmo kurortas, esantis Žemųjų Tatrų papėdėje, centrinėje Slovakijoje. Žiemą tai yra didžiausia slidinėjimo zona Vidurio Europoje. Kurorto istorija prasidėjo šeštajame dešimtmetyje, kai buvo pastatyta pirmoji lynų kelio iš šiaurės Chopoko į pietus sistema.

Šiame slidinėjimo kurorte šešių dienų slidinėjimo pasas vienam žmogui kainuoja apie 136 eurus. Įrangos nuomos kainos skiriasi priklausomai nuo slidininko poreikių, tačiau nuoma šešioms dienoms vienam žmogui gali kainuoti nuo 105 eurų be šalmo ir specialių batų, kurie kainuoja papildomai (rinkinio kaina šešioms dienoms gali būti apie 80 Eur). Nakvynę dviem žmonėms šešioms naktims galima surasti ir iki 300 eurų (booking.com puslapio duomenimis).

Iš viso tokios atostogos gali kainuoti apie 940 eurų, tačiau kaina gali kisti priklausomai nuo slidininko poreikių, tačiau nereikėtų pamiršti išlaidų transportui iš oro uosto į kurortą ir atgal.

Tatrų kalnų kurortas

Žiemos atostogų galima vykti ir į Slovėniją, kurioje yra tikrai pamėgtas slidinėjimo kurortas Vogel. Tai yra Slovėnijos slidinėjimo kurortas, esantis šalia Bohinjo ežero. Artimiausias miestas yra Bledas. Iki Liublianos yra maždaug valanda kelio. Kurortas buvo atidarytas 1964 m. Iš viso jame yra 22 kilometrai slidinėjimo trasų, 8 km slidinėjimo trasos ir snieglenčių parkas.

Šiame kurorte slidinėjimo paso kaina gali siekti apie 145 Eur už šešias dienas. Kokios yra įrangos nuomos kainos, pasakyti sunku, nes oficialiame kurorto interneto puslapyje jos nėra nurodytos. Viena mažiausių nakvynės kainų šešioms naktims dviem žmonėms yra 200 eurų.

Sunku pasakyti, kiek kainuotų atostogos šiame kurorte, nes nepavyko išsiaiškinti įrangos nuomos kainų, tačiau slidinėjimo pasai, nakvynė dviem žmonėms gali kainuoti apie 490 eurų, tačiau nereikėtų pamiršti išlaidų transportui iš oro uosto į kurortą ir į oro uostą iš kurorto.

Vogel kurortas

Ko gero, artimiausias lietuviui žiemos kurortas yra Lenkijoje. Tai – Białka Tatrzańska. Tai yra Podchalio kaimelis, įsikūręs virš Bialka upės, kuri yra viena iš gražiausių ir švariausių upių Tatruose. Yra už 10 km nuo Novy Targo ir 20 km nuo Zakopanės. Žiemą, kuri Bialkoje trunka gana ilgai, galima vaikštinėti lenktyninėmis slidėmis, bet visų pirma – užsiiminėti kalnų slidinėjimo sportu.

Žinoma, kad tarp lietuvių paplitusi nuomonė, jog atostogauti Lenkijoje yra labai pigu. Ar iš tiesų? Slidinėjimo pasas čia gali kainuoti apie 110 Eur už šešias dienas. Įrangą nuomojama keliuose punktuose, todėl pasakyti, kiek ji gali kainuoti, sunku. Vis dėlto, viename iš įrangą nuomojančių punktų tinklalapių išvardytos kainos, iš pirmo žvilgsnio nesikandžioja. Pavyzdžiui, šešioms dienoms įrangos, į kurią įeina slidės, batai, kaina būtų apie 30,76 eurų. Šalmas šešioms dienoms papildomai kainuotų 7 Eur.

Nakvynę šiame kurorte, booking.com tinklalapyje dviem žmonėms šešioms naktims galima rasti už 250 Eur ir daugiau. Taigi, viso, be išlaidų transportui, atostogos šiame Lenkijos kurorte gali kainuoti apie 546 Eur dviem žmonėms. Kaina gali svyruoti, priklausomai nuo slidinėjimo įrangos poreikių ir pan.

Tatrų kalnų kurortas

Ir kol kas tarp lietuvių nelabai populiarus pasirinkimas žiemos atostogoms – Sakartvelas. Vienas didžiausių slidinėjimo miestelių čia yra Gudauri. Gudauri yra slidinėjimo kurortas, esantis Didžiojo Kaukazo kalnų masyvo plokščiakalnyje. Kurortas yra Stepantsminda rajone, 120 km. nuo sostinės Tbilisio. Gudauri kurorte keltuvai kelia į 3279 m. aukštį, čia yra 50 kilometrų gerai prižiūrėtų trasų visų lygių slidinėjimui. Regione iškrenta iki 5 metrų sniego. Šešių dienų slidinėjimo pasas vienam žmogui čia kainuoja 39,9 Eur. Šiame kurorte įrangos nuomos punktų yra ne vienas, todėl jų kainos gali būti skirtingos. Pavyzdžiui, slidžių, batų nuoma žiemos sezonu viename nuomos punktų galo kainuoti apie 16 Eur šešioms dienoms. Papildomai šalmas – dar apie 4 eurus.

Gudauri kurortas

Nakvynė Gudauri, booking.com tinklalapio duomenimis, gali kainuoti apie 300 eurų dviem žmonėms šešioms naktims. Tiesa, į šią kainą įskaičiuoti pusryčiai ir vakarienė.

Taigi, verdiktas: šešių naktų dviejų žmonių viešnagė Gudauri gali kainuoti apie 400 eurų. Žinoma, kaina gali svyruoti pagal slidininko poreikius.

Nors skaičiavimai preliminarūs, tačiau pagal rastas kainas galima sakyti, kad pigiausios žiemos slidinėjimo atostogos yra Sakartvele. Be abejo, kainos gali svyruoti, taip pat reikėtų atsižvelgti į maisto kainas, kelionės išlaidas. Taip pat, planuojant žiemos išvyką, gali atsirasti papildomų poreikių aplankyti šalia esančias vietas, lankytinus objektus. Aišku, kai kuriais atvejais kelionės kryptį lemia ne kaina, o tai, kiek išvystyta yra kurorto infrastruktūra.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)