„Matote tą baltą kolonijinio stiliaus vilą ana ten aukštai? – klausia buvęs žvejys Giorgio Aniello, sugrubusiu pirštu rodydamas į vilą ant uolos, žvelgiančią į Tirėnų jūrą. – Ten markizas Casatis Stampa rengė prašmatnius sekso vakarėlius.“

G. Aniello Zanonėje lankosi reguliariai – jis laivu atplukdo turistus, kuriuos čia traukia ne tik natūralus salos grožis, bet ir tamsi, erotiška praeitis, labiausiai susijusi su markizu ir jo žmona, buvusia aktore Anna Fallarino.

„Jis buvo gašlūnas, vujaristas, kuriam patiko stebėti, kaip jo žmona mylisi su jaunesniais vyrais, ir juos fotografuoti“, – su pasimėgavimu pasakoja nepadorias istorijas Aniello, naviguodamas tarp raudonai geltonų uolų.

„O vieną dieną jam nusibodo tokie žaidimai, jis nušovė žmoną, jos meilužį, ir galiausiai nusišovė pats.“

Slapta atostogų vieta Zanonė (itališkai „zanonne“ reiškia „didelė iltis“) tapo septintajame dešimtmetyje, kai ją iš valstybės išsinuomojo kūniškų nuotykių nesibaidanti aristokratų pora.

„Kilmingasis vyras medžiodavo, o jo žmona užsiėmė kita veikla, – toliau pasakoja Aniello. – Pavyzdžiui, nuoga maudydavosi senoviniuose romėniškuose baseinuose arba linksminosi paplūdimyje su kitais vyrais.“

Atokioje ir izoliuotoje saloje buvo itin patogu rengti kaukių karnavalus, kurių kulminacija būdavo orgijos, tokios kaip Stanley Kubricko filme „Plačiai atmerktos akys“. Egzotiškas salos peizažas labai tiko kaip fonas provokuojančioms nuogos Annos nuotraukoms, kurias darydavo markizas.

Butelių kapinynas

Savaitgaliais į salą atplaukdavo dešimtys jachtų ir laivų su kunigaikščiais, baronais, grafienėmis, milijardieriais ir kitais VIP asmenimis. Ir svečiai, ir šeimininkai vartojo daug alkoholio. Neseniai vietos vadovybė nurodė sutvarkyti salą, ir tvarkymo metu po žeme buvo rastos krūvos stiklų ir butelių šukių. Kalbama, kad viloje buvo slaptas veidrodžių kambarys, kuris leisdavo pažiūrėti, ką tokio nepadoraus savo kambariuose veikia svečiai.

Zanonės sala

„Viloje rinkdavosi visuomenės grietinėlė, – prisimena buvęs prižiūrėtojas Salvatore Pagano, Zanonės senbuvis, anksčiau gyvenęs markizų kaimynystėje. – Čia buvo tikras beprotnamis.“

Netoliese esančios Ponzos salos, iš kurios laivais plukdomi turistai į Zanonę, gyventojai taip pat vis dar prisimena skandalingąją porą.

„Visi žinojome, kas čia dedasi, – sako gidas Riccardo Peci. – Žinojome, kad Zanonėje vyksta sekso orgijos, tačiau tais laikais niekas apie tai garsiai nekalbėjo.“

Paslaptis, kurią žino visi

Tai buvo vieša paslaptis, tačiau galiausiai viskas tapo nebekontroliuojama.

1970 m. erotiniai žaidimai baigėsi kraujo praliejimu. Anna įsimylėjo vieną iš daugelio savo gražiųjų meilužių. Apimtas pavydo jos vyras nužudė įsimylėjėlius, o tada iššovė sau į galvą.

Italų bulvariniai laikraščiai puolė publikuoti ištraukas iš markizo slaptojo „žalio aksomo dienoraščio“, kuriame jis išsamiai aprašė žmonos nuotykius. Tačiau karščiausias radinys buvo 1500 nepadorios nuotraukos, kurios buvo laikomos užrakintos viename iš markizo darbo kabineto stalčių.

Šiuo metu Zanonėje nėra nieko, net baro – tik švyturys ir apleista balta vila su kolonomis ir į jūros pusę išeinančia terasa.

Vila buvo pastatyta ketvirtajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje, ir buvo perduodama tai vienai, tai kitai aristokratų šeimai. Italų aristokratija visada naudojosi šia sala kaip privačiais medžioklės plotais – ji buvo apgyvendinta šimtais laukinių avių – muflonų, įgudusių karstytis stačiomis uolomis. Muflonai, vieninteliai dabartinės Zanonės gyventojai, dabar yra saugomi.

Nuo maldų iki nuodėmių

Lankytojams sunku užkopti iki vilos, kuri yra įsikūrusi pačiame aukščiausiame Zanonės taške. Vila pastatyta ant viduramžių vienuolyno griuvėsių, ją puošia molinės statulos ir nedidelė koplyčia. Čia persipina šventumas ir šventvagiškumas.

„Vila buvo pastatyta nelegaliai, – sako Peci. – Kas gi būtų leidęs statybas archeologinėje vietovėje? Zanonė buvo meditacijų, tylos ir maldų buveinė, o tapo nuodėmių ir skandalų vieta.“

Kai dekadansiškas aristokratų poros gyvenimas baigėsi tragedija, vila buvo uždaryta, o sala sugrįžo valstybės nuosavybėn.

Zanonės sala

Privatus paplūdimys

Dabar salą telanko turistai, kurie turi galimybę išsimaudyti tame pačiame vandenyje, kuriame kažkada nuoga pliuškenosi Anna Fallarino.

Tai labai graži vieta. Atplaukus turistiniu laivu, iš jo galima nerti tiesiai į skaidrią jūrą ir nuplaukti iki privataus akmenukų paplūdimio, kuriame kažkada gyvenimu mėgavosi markizo žmona.

Nulinkę medžių kamienai, palmės ir šviečiantys žali jūros dumbliai – vaizdas primena Seišelių salų rojų. Kadaise netoli nuo čia buvo auginami mureniniai unguriai, bet dabar viskas apleista.

Šiais laikais leidimą pasilikti nakčiai saloje retkarčiais gauna tik biologai, mokslininkai ir paukščių stebėtojai, kurie čia stovyklauja ir nakvoja palapinėse.

Saulei leidžiantis turistai sugrįžta į savo laivus ir palieka uždraustąją, į savo tamsią praeitį įsisupusią Zanonės salą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)