Pats didžiausias Bulgarijos pajūrio kurortas, šalies vizitinė kortelė – Slančev Briagas, lietuviškai – Saulėtoji pakrantė. Kurortas ir vasaros pramogų sostinė su visą parą pulsuojančiu audringu gyvenimu mėgstama jaunimo ir azartiškų poilsiautojų. Mūsuose apie Bulgariją atsiliepiama gana skeptiškai, daugelis pabuvojusių skundžiasi akivaizdžiai matomu sovietiniu palikimu, nešvara ir prastu aptarnavimu. Prisiklausę nuomonių, nusprendėme, jog laikas Bulgariją patirti patiems. Taigi dalijamės savo įspūdžiais apie Saulėtąją pakrantę.

Verta paminėti, kad kurortas buvo pastatytas „nuo nulio“ 1958 m., o pirmieji lankytojai sutikti jau po metų. Pagal pirminį planą, kurortas turėjo būti tikras pajūrio rojus, ramybės ir poilsio oazė šeimoms su mažais vaikais, kur daug žalumos ir nuostabiai platūs bei erdvūs paplūdimiai. Tokiam rojui sukurti buvo atvežta 550 000 kubinių metrų derlingo dirvožemio, pasodinta 300 000 medžių, 770 000 dekoratyvinių krūmų, 100 000 rožių, 200 000 kopų žolių.

Deja, viso to nebėra, ir šiandien Saulėtasis krantas virto triukšmingu viešbučių, restoranų, barų ir naktinių klubų kompleksu su miniomis turistų. Didžiąją dalį turistų sudaro Didžiosios Britanijos piliečiai, vokiečiai, daug lenkų ir, be abejonės, rusų. Vieni renkasi Bulgariją dėl santykinai nedidelių kainų, kiti važiuoja čia kaip etatiniai turistai, nes taip daro jų artimieji bei draugai daugelį metų, – tai labiau taikytina poilsiautojams iš Rusijos.

Paplūdimys

Kiekvieną rytą, po pusryčių, apsiginklavę paplūdimio amunicija: pripučiamais ratais, čiužiniais, kastuvais ir kibirėliais, kamuoliais ir skėčiais nuo saulės, tūkstančiai viešbučių gyventojų išeina į pagrindinę „darbo vietą“ – paplūdimį, kur 30–60 metrų pločio smėlio ruože bandys užsiimti vietas. Ir nesvarbu, kad odos spalva primena virtą vėžį, vis tiek „darbas“ jiems – svarbiausia.

Paplūdimys iš tiesų neblogas, smėlis primena mūsų Baltijos pajūrį, o pro šalį praeinantis ir šaukiantis vaisių ir ledų pardavėjas verčia jaustis taip, tarsi gulėtum savo krašte. Pliaže yra laisvų zonų, kur galima gulėti ant savo rankšluosčio, bei mokamų gultų ir skėčių. Visa diena kainuoja 10 BGN. Mes ilsėjomės sezono pabaigoje, tai pliaže vietos buvo užtektinai. Vanduo buvo komfortiškai šiltas – apie 25–26 laipsnių šilumos. Jūra banguota, kartais atsiridendavo nemažos bangos, kurios vertė iš kojų, o su tokiomis atplaukdavo ir galvos dydžio medūzos.

Atostogos Bulgarijoje

Pajūrio promenada

Pagrindinė Saulėtojo kranto arterija – plati ir ilga pajūrio promenada, kuri tęsiasi iki pat Nesebaro miesto. Tai vieta, į kurią vakarais pasivaikščioti plūsta minios žmonių. Promenadoje vienas šalia kito įsikūrę restoranai, viešbučiai, suvenyrų parduotuvės, barai, yra kiekvieno skoniui pritaikytų įvairių pramogų: nuo kolekcionuotinos būklės atrakcionų, retro stiliaus fotoateljė, elektrinių triračių nuomos iki fotografijų su egzotinėmis papūgomis, akivaizdu, nelegaliai atvežtu krokodiliuku, tatuiruočių salono ir galimybės stebėti Jupiterį už 5 GBN.

Iš tiesų vaikščiojimas promenada primena Gariūnų turgų su rūbų, batų, apatinių kioskais ir kitais blizgančiais plastmasiniais menkniekiais. Viskas be galo neskoninga, tuščia ir net vulgaru. Ne kartą tėvai raudonavo prieš vaikus negalėdami paaiškinti, ką daro suaugusieji, pavaizduoti ant didelio margo rankšluosčio ar kitų daiktų.

Ima pyktis, jog išėjus vakare pasigrožėti jūra, deja, jos nematai, nes visa pakrantė apstatyta šiuo „turgumi“. Tokį vaikštinėjimą lengvina tik faktas, kad čia niekas netampo už rankų ir įkyriai nekalbina kaip Turkijos ar Egipto kurortuose. Šioje gatvėje zuja ne tik daugybė turistų, bet ir elektrinių triračių vežimėlių bei paspirtukų, kurie rengia tarp pėsčiųjų lenktynes ir įkyriai pypina norėdami važiuoti toliau.

Atostogos Bulgarijoje

Maistas ir kainos

Pirmas dalykas, kuris nustebino, jog Bulgarija nėra tokia pigi šalis, kaip visi kalba ir džiaugiasi. Kainos daugiau orientuotos į britų bei vokiečių turistus. Parduotuvėse vanduo kainuoja apie 0,65 Eur, alus – 1 Eur, vynas – nuo 3 Eur, didelis kapučino puodelis prie paplūdimio – 2,5 Eur. Dėl vyno – rekomenduojame pirkti vietinį pilstomą vyną, prieš perkant galima degustuoti ir išsirinkti tinkamiausio skonio. Mums labai patiko vyno krautuvėlė šalia viešbučio RIVA. Vaisių pirkdavome iš gatvės prekeivių. Čia jie kiek pigesni nei pas mus, pavyzdžiui, figos – 7–8 GBN, slyvos – 2 GBN, persikai, nektarinai – 2 GBN.

Aptarnavimas, kiek teko susidurti, klaikus. Tokių prastų pardavėjų kaip bulgarai dar niekur neteko matyti, jie absoliučiai nesuinteresuoti parduoti. Užuot išgirdę atsakymą į klausimą, sulaukdavome numykimo ir kamuolinių cigarečių dūmų į veidą. Vienas iš pigesnių prekybos centrų „Mladost“ yra netoli viešbučio „Kuban“, aukščiausio visame kurorte. Kavinėse galima rasti pigesnio maisto ir gėrimų, tačiau tokios vietos viliojančiai neatrodo. Į restoranus nėjome, nes viešbutyje maitinimas buvo puikus, tad patiekalų komentuoti negalime.

Surasti tradicinę virtuvę Saulėtojoje pakrantėje – tikras vargas, nes pagrindinė promenada prikimšta greitojo maisto restoranų, kebabinių, suvožtinių parduotuvėlių, picerijų, kiniško maisto restoranų ir t. t. Kurorte yra atskirų restoranų, orientuotų į britų turistus ar vokiečius, ten siūloma šnicelių ir suvožtinių, o vietinis guliašas lieka užmarštyje… Geriausia, ką galima rasti vietinio, tai šviežiai kepamos bulgariškos bandelės, įdarytos brinza ar kumpiu. Vienos kaina – apie 1 Eur.

Atostogos Bulgarijoje

Ką aplankyti būnant Saulėtajame krante?

Poilsiaudamas ūžiančiame, įvairiomis šviesomis blyksinčiame kurorte, kultūrinės autentikos ar istorijos pėdsakų nė su žiburiu nerasi, o, leisdamas kiauras dienas tarp barų, viešbučių ir restoranų, pasieki tokį tašką, kai ištinka kultūrinis troškulys. Tokiu atveju verta važiuoti iki šalia esančio UNESCO saugomo Senojo Nesebaro miesto.

Yra keli būdai, kaip pasiekti Nesebarą: galite važiuoti autobusu už 1,30 BGN arba pramoginiu traukiniu už 4 BGN, galite dardėti arklių traukiama karieta su vadeliotoju už 100 BGN. Mieste daug vietinių turistinių agentūrų, už nedidelę kainą siūlančių ekskursijų į visas žymias Bulgarijos vietas: Burgasą, Varną, Rožių slėnį ir net Stambulą.

Viešbučio pasirinkimas

Kadangi buvome prigąsdinti, kokie atsilupę, griūvantys, netvarkingi ir visokie kitokie yra Bulgarijos viešbučiai, savąjį rinkomės labai ilgai ir atsakingai. Pagrindiniai mūsų patarimai prieš renkantis viešbutį Bulgarijoje:

1. Nepasitikėkite demonstruojamomis viešbučio nuotraukomis, nes dažniausiai jos yra darytos vos pastačius viešbutį, tad natūralu, jog viskas atrodo labai dailiai. Ieškokite internete turistų įkeltų realių fotografijų. Mes labai mėgstame šiuos tinklapius – turpravda.com arba tripadvisor.com.

2. Neapsigaukite skambiu teiginiu, kad viešbutis renovuotas, nes dažniausiai renovuojama registratūra, baseino zona ar baras, renovacija nereiškia, jog atnaujina visą viešbutį.

3. Paskaitykite kuo daugiau įvairių atsiliepimų, parašytų ne tik lietuvių ar rusų turistų, bet ir vokiečių, anglų ir kt.

4. Įsidėmėkite, jog viešbutis pirmoje linijoje nuo jūros negarantuoja gero poilsio, ir mes tuo įsitikinome. Visi prabangūs viešbučiai yra šalia šurmuliuojančios promenados, kurioje vakare ir naktį „kala“ barų bei naktinių klubų muzika bei šūkauja įsiaudrinę praeiviai. Įvertinkite, kad, gyvendami tokioje vietoje, kartu su „viskas įskaičiuota“ paketu gausite ir nemokamą diskoteką non-stop.

Atostogos Bulgarijoje

Mes pasirinkome 4 * „Lion Sunny Beach“ ir likome patenkinti. Iki jūros eidavome 7 min. Viešbutis ramus, jokios muzikos ar triukšmo. Kambarius valė kiekvieną dieną, personalas labai paslaugus, maitinimas geras, tik per vakarienę nusidriekdavo gana ilga eilė prie karštųjų patiekalų. Daugumą viešbučio svečių sudarė vokiečiai, britai ir lenkai. Viešbutis tvarkingas, tik nelabai orientuotas į mažuosius poilsiautojus, mat jiems pramogų ar žaidimų aikštelės nebuvo.

Apibendrinimas

Saulėtasis krantas primeną Ukrainos ir Palangos samplaiką, kur pareigingi turistai, nuolat ieškantys lankytinų objektų, gali atsipalaiduoti ir neįpareigojančiai pailsėti. Bulgariją pasieksite greičiau, nei nuvažiuosite iki Baltijos jūros, – vos 2 val. lėktuvu. Tiesiog prieš skrisdami turite suvokti savo kelionės tikslą: jeigu vykstate pabūti prie jūros ir pasilepinti saule smėlio paplūdimyje su kelis eurus kainuojančiomis šviežiomis sultimis ir knyga, tuomet Bulgarija – tikrai geras pasirinkimas.

Autorius galite sekti feisbuke ir instagrame.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (83)