Draudžiamoji žemė – apsaugos zona aplink Černobylį – yra 2 589 kvadratinių km ploto. Joje gyventi draudžiama (kelios šeimos, nepaisydamos įstatymų, čia sugrįžo ir gyvena), neįleidžiami ir jaunesni nei 18 m. lankytojai.

Ne vieną dešimtmetį į regioną atvykstantiems turistams leisdavo apžiūrėti tik apleistus mokyklų kiemus, klases ir žaidimų aikšteles, esančius ne per toliausiai nuo branduolinės elektrinės. Šios zonos nebelaikomos pavojingomis. Po skrydžio lėktuvu tikriausiai gautumėte didesnę radiacijos dozę, nei čia apsilankę.

4-asis reaktorius, kuriame įvyko sprogimas, iki šiol buvo uždarytas visiems, išskyrus tyrėjus, tvarkytojus ir kelis žurnalistus.

Neseniai ekskursijas į Černobylį organizuojančios kelionių agentūros sakė CNN, kad nuo šiol turistams bus leidžiama apsilankyti reaktoriaus valdymo patalpoje, kurioje buvo priimami sprendimai, galiausiai sukėlę katastrofą.

Manoma, šioje patalpoje vyriausiojo Černobylio inžinieriaus pavaduotojas nurodė operatoriams tęsti saugumo patikrą, nors stipriai sumažėjęs galingumas kėlė pavojų tolimesnei veiklai.

Ketvirtojo Černobylio reaktoriaus sarkofagas

Kaip pranešė Berlyno naujienų agentūra „Ruptly“, šiuo metu radiacijos lygis toje patalpoje gali viršyti normą 40 000 kartų.

Siekiant užtikrinti lankytojų saugumą, visi įeinantys į patalpą turi vilkėti apsauginį kostiumą, dėvėti kaukę, šalmą, specialius batus. Po apsilankymo, kurio trukmė bus tik 5 min., lankytojams bus atliekamos dvi apžiūros.

Ukraina stengiasi, kad Černobylis taptų turistų lankoma vieta

Černobylio elektrinės valdymo patalpą rodė ir HBO seriale „Černobylis“, laimėjusiame 10 „Emmy“ apdovanojimų. Kaip praneša turizmo agentūros, kai gegužę parodė serialą, stipriai padaugėjo ekskursijų į Černobylį paklausa.

Turizmas Černobilyje

Šiais metais uždarytoje zonoje apsilankė 85 000 lankytojų. Įprastai dienos turas žmogui kainuoja apie 100 dolerių.

Liepą Ukraina paskelbė Černobylį oficialia turistine vieta – šiuo dekretu bus reguliuojamas turistų srautas regione. Anksčiau turizmas nebuvo oficialiai leidžiamas regione, pranešama, kad pasitaikė pareigūnų papirkinėjimo atvejų ir bandymų neteisėtai išsigabenti daiktų iš Černobylio zonos.

Ukrainos vyriausybė planuoja investuoti į naujus takus ir kontrolės postus, kad lankymasis Černobylio regione turistams būtų patogesnis.

Turizmas Černobilyje

„Turime suteikti šiai Ukrainos teritorijai naują gyvenimą, – liepą sakė Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis, pasirašydamas dekretą. – Iki šiol Černobylis buvo neigiama Ukrainos įvaizdžio dalis. Metas tai pakeisti.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)