Pirma stotelė – Kaljaris. Sardinijos sostinė, miestas, kurį galite pasiekti lėktuvu arba keltu iš Neapolio ar Palermo. Nepamirškite pasirinkti Jums patogiausios kelto linijos bei palyginti kainų!

Kaljaris – itin senas miestas, pergyvenęs ne vieną civilizaciją. Po dabartinėmis, grįstomis gatvėmis esantys griuvėsiai liudija, kad šioje vietovėje žmonės gyvena ilgiau nei 5000 metų – nuo neolito iki dabartinių laikų.


Dabar šiame mieste Jūsų laukia įstabi XIII amžiaus katedra ir miesto pilis kalno viršūnėje, suteikianti Kaljari miestui jo sardinišką pavadinimą – Casteddu. Taip pat kelionės pradžioje nepraleiskite progos susipažinti su salos istorija: ją geriausiai papasakos senajame arsenale įsikūręs Nacionalinis archeologijos muziejus.


Susipažinę su sala, nuomotu automobiliu leiskitės į 1 valandos kelionę į pietus, o tiksliau į patį piečiausią salos kraštą – Capo Carbonara. Tai puiki vieta išskirtinėms kelionių nuotraukoms: nuo iškyšulio matomoje salelėje esantis nedidelis švyturys puikiai atrodys saulėlydžio šviesoje. Pasigėrėję nuostabiais jūros vaizdais ir palydėję saulę toliau kilkite į salos šiaurę.


Ideali vieta apsistoti nakčiai – Porto Corallo. Šis miestelis idealiai tinka kempingui: su kemperiais atvykę keliautojai ras puikiai įrengtas vietas nakvynei. O su lengvaisiais automobiliais keliaujantys taip pat ras pastogę mažose vilose, o vakarai bus puikiai praleisti vaikštant paplūdimiais ir marina.

Taip pat nepraleiskite progos aplankyti Torre di Porto Corallo – bokštą, pastatytą XVI amžiuje, į kurį galite užkopti ir šiandien bei pasigrožėti nuostabiai atsiveriančia panorama.

Sardinija


Kitą rytą Jūsų laukia tikras iššūkis – dviejų su puse valandos kelionė automobiliu toliau į šiaurę, kur dunkso Gennargentu Nacionalinis Parkas. Tai didžiulė teritorija tarp kalnų ir jūros, gamta šiame nacionaliniame parke yra nesuvaržyta ir laukinė. Šį nacionalinį parką galite apžiūrėti važiuodami automobiliu, pakeliui sustojant paragauti skanių vietinių patiekalų ir vyno. Čia tikrai užtruksite visą dieną, tad pailsėkite netoliese esančiame miestelyje Nuoro. Po dienos aktyvios kelionės nepraleiskite progos aplankyti Birrificio Trulla – restoraną, garsėjantį naminiu maistu bei puikiu alumi.


Jau kitą dieną jūsų lauks dar daugiau įspūdžių. Po 2 valandų kelionės toliau į salos šiaurę, su keltu persikelsite į La Maddalena salų nacionalinį parką – tai dvi salos, kuriose galima išvysti ko gero skaidriausią, žydriausią jūrą, aplankyti mažas, akmenuotas įlankas ir pamatyti namą, kuriame gyveno ir mirė Džiuzepė Garibaldis. Tai dar vienas, didelis, aktyvus, visos dienos nuotykis, kurio metu pamatysite ir patirsite ne tik dalelę salos istorijos, bet ir jos gamtos grožį.


Iš Cala Gavetta persikelkite atgal į pagrindinę salą ir važiuokite toliau į šiaurę – į Santa Teresa Gallura. Čia galėsite atsipūsti po ilgos, aktyvios dienos ir pamatyti, kaip atrodo Korsikos sala nuo Sardinijos kranto.

Sardinija


Sardinija – tai sala aktyviems keliautojams, mėgstantiems aktyvų poilsį. Todėl net ir penktąją kelionės dieną siūlome rinktis iš kelių kelionės taškų: Asinaros nacionalinį parką, esantį nuostabiame iškyšulyje vakariniame salos krante arba Alghero miestą, pilną gotikinio stiliaus istorinių pastatų. Taip pat nepraleiskite progos šiame mieste apžiūrėti raudonų koralų muziejaus. Bet taip pat nevaržykite savęs – aplankykite abu taškus! Jie tikrai to verti.


Na, o grįžtant atgal į pietų Sardiniją, į sostinę Kaljari, visada galite sustoti pakeliui apžiūrėti mažąjį Oristano miestelį, dar mažesnė Iglesias komuną arba pasiekti piečiausią privažiuojamą salos tašką – Cala Cipolla paplūdimį – laukinį, nepaliestą ir auksinį.


Sardinijos atostogos tikrai nebus lengvos. Tačiau ši sala paliks neišdildomų, nepakartojamų įspūdžių bei įkvėps nuotykiams, o poilsis, nors ir kitoks, vis dėlto atplėš nuo kasdienybės ir pilkėjančių orų. Nepraleiskite šių aktyvių atostogų. Vasara vis dar čia!

Daugiau skaitykite Ieskaukeliones.lt arba Facebook puslapyje