1. Tai rečiausiai turistų lankoma šalis Europoje.

Jei nuspręsite per atostogas vykti į Moldovą, nereikės stumdytis turistų spūstyse – 2016 m. (JT Pasaulio turizmo organizacijos duomenimis) šalį aplankė tik 121 000 užsieniečių, taigi tai rečiausiai lankoma šalis Europoje. Pasauliniu lygiu, turistai dar rečiau vyksta tik į Bangladešą ir Gvinėją (pagal lankytojų skaičių vienam gyventojui), „Priceonomics“ duomenimis.

2. Moldova turi didžiausią pasaulyje vyno rūsį.

Guinneso rekordų knygos duomenimis, Milestii Mici vyno rūsys Moldovoje – didžiausias pasaulyje. Jame yra beveik 2 mln. vyno butelių. Brangiausių vynų buteliai jame kainuoja po 480 eurų.

3. Moldoviškas vynas uždraustas Rusijoje

Moldova buvo didžiausia vyno eksportuotoja Rusijoje, jos vynai sudarė 90 proc. į Rusiją atgabenamų vynų. Tačiau po diplomatinio ginčo 2006 m. Rusijoje buvo uždrausti moldoviški ir gruziniški vynai. Šis draudimas buvo skaudus smūgis Moldovai, kita vertus, 2014 m. duomenimis, šalis yra 20-a didžiausia vyno gamintoja pasaulyje.

4. Moldovoje yra senų vienuolynų.

Didžiausia ir gražiausia istorinė vieta Moldovoje – daugiau nei 2 000 metų senumo Orheiul Vechi vienuolynų kompleksas. Tai – senovinių įtvirtinimų, pirčių ir vienuolynų griuvėsiai, kurių apžiūrėti atvyksta ne itin daug žmonių.

5. Šalis beveik trejus metus neturėjo prezidento.

2012 m., po beveik trejus metus (917 dienų) trukusios politinės aklavietės, Moldovos gyventojai išrinko savo prezidentu teisėją Nicolae Timofti.

6. Dauguma Moldovos gyventojų yra dvikalbiai arba trikalbiai.

Moldovos gyventojai kalba rumunų kalba, kuri jiems – gimtoji, rusų ir gagaūzų. Dalis gyventojų moka visas tris kalbas.

7. Vienai kalbai šalyje gresia išnykimas.

Antrai kalbai – gagaūzų – gresia išnykimas. UNESCO įtraukė Gagaūzijos regiono kalbą į kalbų, kurioms gresia išnykimas, sąrašą.

8. Tai neturtinga šalis.

Moldova – skurdžiausia valstybė Europoje. Tarptautinio valiutos fondo duomenimis, BVP vienam gyventojui tėra 5,327 dolerio (apytikriai 4,812 EUR).

9. Moldova gali pasigirti unikalia turistų atrakcija.

Nors šalis skurdi, turtingi Sorokos miesto gyventojai statosi namus, semdamiesi įkvėpimo iš garsių statinių – kaip antai, iš Šv. Petro bazilikos ir Maskvos Didžiojo teatro. Romų kalva (Gipsy Hill) pramintas miestas tapo turistų atrakcija – žmonės atvyksta pasižiūrėti jo beprotiškos architektūros.

10. Šalies sostinė buvo sugriauta 1940 m.

1940 m. birželį į šalį įsiveržė Raudonoji armija, o spalį Kišiniovą supurtė 7,3 balo pagal Richterio skalę žemės drebėjimas, didžioji dalis miesto buvo sugriauta. Negana to, po metų vokiečių kariniai lėktuvai subombardavo viską, kas buvo likę iš miesto.

11. Ji turi atsiskyrusią teritoriją

Regionas, žinomas kaip Padniestrė (rumun. Transnistria, rus. Приднестровье, ukr. Придністров‘я) 1990 m. paskelbė nepriklausomybę nuo Moldovos, kilo Padniestrės karas, kuris užtikrino teritorijos de facto nepriklausomybę. Vis dėlto regiono, kuris turi savo valiutą ir pasienio patikros punktus, oficialiai nepripažįsta nė viena Jungtinių Tautų organizacijos narė.

12. Moldova yra antra pasaulyje pagal suvartojamo alkoholio kiekį

Pasaulio Sveikatos Organizacijos duomenimis, tik Baltarusijos gyventojai išgeria daugiau alkoholio už Moldovos gyventojus. Statistiniais duomenimis, kiekvienam vyresniam nei 15 m. gyventojui šioje šalyje vidutiniškai tenka po16,8 litro alkoholio.

13. Moldova neturi priėjimo prie jūros

Bent jau tiesioginio. Siekdama gauti priėjimą prie Juodosios jūros, 2005 m. Moldova apsikeitė teritorijomis su Ukraina, ir jai atiteko 600 m Dunojaus upės atkarpa, o ši upė įteka į Juodąją jūrą.

14. Užtat turi paplūdimį

Nors Moldova neturi priėjimo prie jūros, šalyje yra smėlio paplūdimys – prie pačioje sostinėje Kišiniove esančio Kišiniovo ežero. Žinoma, paplūdimys dirbtinis, ir jis yra mieste, bet užmerkus akis galima įsivaizduoti, kad esi prie jūros.

15. Tai paukščių stebėtojų rojus

Moldovoje labai didelė paukščių įvairovė – manoma, kad šalyje gyvena apie 300 skirtingų rūšių paukščių. Vieni jų šalyje gyvena visus metus, kiti atskrenda perėti jauniklių, dar kiti užsuka į šalį trumpam, pakeliui iš šiauriau esančių šalto klimato šalių į šiltesnius kraštus. Todėl paukščių stebėtojai čia tikrai nenuobodžiaus.

16. Nacionalinis šalies gyvūnas yra tauras

Taurai yra išnykę, bet jie įamžinti Moldovos vėliavoje, kurioje vaizduojama tauro galva ant skydo. Zimbru stadiono – didžiausio futbolo stadiono šalyje – pavadinimas kilęs iš rumuniško žodžio, reiškiantį stumbrą.

17. Šalis debiutavo Eurovizijoje 2005 m.

Tai buvo sėkmingiausi Moldovos metai šiame konkurse – grupė „Zdob și Zdub“ užėmė šeštą vietą.

18. Šalyje pigu gyventi

Vienas Kišiniovo tramvajaus bilietėlis kainuoja 2 lėjas – tai 10 euro centų. Mėnesinis viešojo transporto bilietas kainuoja apie 8 eurus – su juo galima važinėti neribotai.

19. Nacionalinis patiekalas yra košė

Mamalygą – geltoną košę iš kukurūzų miltų – galima rasti kiekviename meniu ir ant kiekvieno stalo. Dažnai ši košė vadinama nacionaliniu šalies patiekalu. Tradiciškai ji patiekiama kaip garnyras prie troškinių ir mėsos patiekalų, ir dažnai yra skaninama varške, grietine ar spirgučiais.

20. Šalyje švenčiama Nacionalinė vyno diena

Iš tiesų tai labiau dviejų dienų šventė. Spalio 3-4 d., Nacionalinės vyno dienos proga vyno gamintojai atveria savo namų ir vyninių duris visiems norintiems. Vyno ragavimas nekainuoja daug, o nuo vienos vyninės iki kitos nemokamai vežioja autobusai.

21. Šalies istorija skaičiuojama tūkstantmečiais

Vienose pagrindinių Moldovos kasinėjimo vietovių buvo rasti senoviniai įrankiai, kuriems 1,2 mln. metų.
Titnago įrankiai buvo įtraukti į nacionalinį paleolito ir neolito laikotarpio artefaktų lobyną, kuriame yra papuošalų, ginklų ir gaminimo indų.

22. Šalyje vertinamos dainos ir šokiai

Moldovos muzikai, kaip ir kalbai didelę įtaką padarė Rumunija. „Miorița“, tradicinė rumunų baladė apie avis, yra taip mėgstama Moldovoje, kad du pirmieji dainos posmai yra išspausdinti ant banknotų.

23. Moldovoje gyvena galiūnai

Nicolae Birliba yra pasaulio sunkumų kilnojimo čempionas – juo jis tapo devynis kartus. 2011 m., būdamas 49 m., 16 kg svarmenį jis iškėlė 2575 kartus.

24. Namuose visi vaikšto be batų

Einant į svečius reikia nusiauti batus – žengti į žmonių namus su batais yra nemandagu. Palikite juos prie durų. Tokia nerašyta taisyklė galioja praktiškai visose buvusiose sovietinėse respublikose, dėl higieninių sumetimų. Svečiams praktiškai visada pasiūlomos šlepetės.

25. Kalėdos yra mėgstama šventė

Moldovoje Kalėdos švenčiamos nuo gruodžio 24 iki 26 d., kitaip nei kaimyninėse šalyse, kuriose Kalėdos švenčiamos pagal stačiatikių kalendorių (sausio mėnesį). Tradiciniai pasiruošimai prasideda lapkričio mėnesį – kepami pyragai, skerdžiamos kiaulės, o atėjus ilgai lauktai šventei visi džiaugiasi, vaišinasi, švenčia ir keičiasi dovanomis tris dienas.

Moldovai atgavus nepriklausomybę joje buvo uždraustas rusiškas Senis Šaltis, tad šiais laikais dovanas šalies vaikams atneša Mos Craciun, kuris labai primena Santa Klausą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (36)