Novo Mestas, Slovėnija

Pamirškite Piraną, Liublijaną ir verčiau pasukite į Novo Mestą – Rytų Slovėnijoje, netoli sienos su Kroatija įsikūrusį mažą brangakmenį. Populiarių, garsių vietų beieškantys turistai dažnai nepastebi šio viduramžių miestelio, o jis gražus lyg iš pasakos.

Pasivaikščiokite po senąjį kvartalą, Novo Mesto širdį – čia daugybė mažyčių gatvelių ir ryškiaspalvių namų. Puikus metas aplankyti Novo Mestą – žiema, kai iškritęs sniegas dar labiau sustiprina magijos pojūtį.

Rijeka, Kroatija

Splitas, Zadaras, Dubrovnikas – garsūs, įspūdingi Kroatijos miestai. O ar teko girdėti apie Rijeką? Šis pakrantės miestas, itališkai dar vadinamas Fiume, nėra populiarus tarp turistų, bet jis vertas dėmesio. Tiems, kam patinka elegantiški pastatai, slaptos alėjos ir pastelinių spalvų namų fasadai, verta apsilankyti Rijekoje. Rijeka gali būti pradinis kelionės po Kvarnerio salų archipelagą taškas. Beje, 2020 m. Rijeka, kaip ir Golvėjus Airijoje, bus Europos kultūros sostinė. Argi nepakanka argumentų Rijekos naudai?

Cetinė, Juodkalnija

Jeigu jus vargina turistų būriai, kruiziniai laivai, Juodkalnijoje geriausia vykti į Cetinę. Senoji karališkoji šalies sostinė be reikalo aplenkiama turistų, kurie dažniausiai apsistoja garsesniuose pakrantės miestuose – Budvoje ir Kotore. Cetinė – Juodkalnijos kultūros lopšys ir šalies religinis centras, tada būdami ten būtinai užeikite į katedrą. Cetinė yra netoli garsiojo Juodkalnijos Lovčeno kalno.

Trebinė, Bosnija ir Hercegovina

Trebinė

Mostaras su senoviniais pastatais ir garsiuoju Senuoju tiltu plačiai garsina Bosniją ir Hercegoviną, bet keliautojams, kurie nori išvengti didelių sambrūzdžių, turistų, patartina vykti į Trebinę. Šis nedidelis viduramžių miestelis prie Kroatijos sienos priklauso Serbų Respublikai, vienai iš dviejų politinių darinių, sudarančiai Bosniją ir Hercegoviną. Palei Trebišnicos upę įsikūrusiame mieste gausu mažų namukų ir Otomanų imperijos laikų tiltų.

Novi Pazaras, Serbija

Pamirškite triukšmingą Belgrado naktinį gyvenimą ar kultūrinę Novi Grado atmosferą. Jeigu norisi ramybės ir poilsio – keliaukite į Novi Pazarą. Kadaise šis miestas priklausė Otomanų imperijai, tai rodo nemažai iki šių dienų išlikusių tos eros atributų – mečetės, tradiciniai namai ir rajonai. Novi Pazaras – daugiakultūrinis šalies regionas, kuriame yra musulmonų, ortodoksų ir krikščionių.

Novi Pazar

Prilepas, Makedonija

Makedoniją keliautojai aplanko rečiau. Iš tiesų ši Balkanų pusiasalio pietinėje dalyje esanti šalis – viena iš didžiausių Europos paslapčių su daugybe stulbinamo grožio vietų. Be sostinės Skopjės, įspūdingojo Ochrido yra ir Prilepas – jį būtina pamatyti, keliaujant po Makedoniją. Miestelis įsikūręs prie vieno iš pagrindinių šalies vyno centrų, taigi bus ypač įdomus vyno žinovams ir mėgėjams.

Vliorė, Albanija

Albanijos Rivjera vadinamo regiono panoramos ir nuostabūs paplūdimiai garsėja visame pasaulyje, o šio regiono pradžioje esantis Vliorės miestelis dažnai būna tik pradinis taškas, o ne kelionės tikslas. Iš tiesų Vliorė – senas Albanijos miestas, kuriame yra daug įdomybių – seni vienuolynai, archeologiniai parkai, švarutėliai paplūdimiai... Trumpai tariant, Vliorė – vienas iš įdomiausių ir tuo pačiu mažiausiai žinomų miestų Balkanuose.

Peja, Kosovas

Peja

Nedidelis miestelis Vakarų Kosove netoli pasienio su Juodkalnija patiks mėgėjams būti ir pramogauti lauke. Peją supa miškai, o pats miestelis įsikūręs netoli Rugovos kanjono – vieno iš įspūdingiausių kanjonų Balkanuose. Būdami Pejoje apžiūrėkite ir netoli esančius du garsius stačiatikių vienuolynus – Pečo patriarchatą ir Visoki Dečanų vienuolyną.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)