Išvyka į Madridą – nestandartinė

Išvyką organizavomės prieš 3-4 mėnesius, kai apie UEFA finalą dar nebuvo jokių žinių. Šiek tiek stebino didesnės negu buvo galima tikėtis nakvynės kainos, tačiau tik priartėjus kelionei susivokėme, kad patekome į didžiulę futbolo fiestą. Atsidūrėme gana toli nuo futbolo epicentro, šiaurės rytų priemiestyje, netoli parodų bei mugių rajono, ir tai suteikė galimybių iš arčiau pažinti madridiečių gyvenimo tempą. Lėta, jauku, prabangu ir gyvybinga – taip galima būtų apibūdinti rajoną Ciudad Lineal.

Visą savaitgalį Madride tvyrojo nerealus 32-38 laipsnių karštis, ir ką gi ispanai? Maždaug nuo 19.30 vakaro močiutės porą valandų pliekia kortomis, o vyrai – gurkšnoja gėrimus.

Visa gan prabangaus rajono infrastruktūra pritaikyta senoliams – gausybė suoliukų atokaitoje, fontanai kas 200-300 metrų, jaukios kavinukės. Ramu, gražu, kai kur net prabangu ir tauru – kiekvienam senoliui norėjosi pasakyti „Hola“. O ką gi senukai veikia savaitgaliais? Atradimas buvo ir tai.

Vakarais – ir į profesines mokyklas

Ispanijoje išpopuliarėjo vakarienės restoranuose, kurių virtuvėse ir svečių aptarnavimo salėse dirba kulinarijos meno ir padavėjo ar barmeno darbo besimokantys jaunuoliai. Ispanai tokias vietas mėgsta dėl ypatingų degustacinių meniu už keliolikos eurų kainą. Turbūt todėl vietas čia reikia rezervuotis iš anksto.

Štai „Escuela“ viešbutyje ir jo restorane svečius pasitinka profesinės mokyklos moksleiviai. Vakarienės metu moksleivius atidžiai stebi jų dėstytojas, o visų svečių dar užsisakant vietas prašoma supratingumo ir paramos jauniesiems padavėjams. Na, ir atlaidumo, jei kartais vynas nulašės ant baltos staltiesės. Maistu lepintis ten, kur dar tik mokomasi, o ne tikrame restorane – tai ne tik naujai kylanti mada, bet ir tuo suprantama socialinė atsakomybė paremti vietos jaunimą, paskatinti jų tobulėjimą.

Pilietinis solidarumas ar atjauta juntamas ir paslaugų sektoriuje. Apartamentus priėmėme ir pridavėme atvykėlei iš Venesuelos, dažnas taksi vairuotojas irgi iš ten. Padėti tolimos šalies piliečiams išgyventi sunkumus – dar vienas bendrystės ženklas.

Madridas

Standartiniam turistui – komplektukas

Kiek kitokios paslaugos siūlomos standartiniam užsienio turistui, porai dienų atvykusiam į Madridą. Turizmo agentūrų komplektas atrodo taip: siūloma pusdienio ekskursija į Toledą, kuris iš tiesų atrodo taip, kaip įsivaizduojate senovišką miestą iš reklaminio atviruko. Tokia išvyka kainuoja nuo 22 iki 50 eurų, kainos dydį lemia gido paslaugų mastas. Madrido svečiams taip pat siūloma iš anksto internetu nusipirkti 15 eurų kainuojantį bilietą į „El Prado“, pasaulinio garso meno muziejų, prie kurio neretai nusidriekia turistų eilė. Išankstinis bilietas užtikrina patekimą į muziejų be eilės. Vakare turistai be fantazijos gali už 35 eurus pasigrožėti flamenko artistų pasirodymu. Arba tiesiog, kai jau kojos nelaiko, įšokti į geltoną ar raudoną atvirą dviaukštį autobusą ir apžiūrėti Madridą besiklausant audio gido pasakų atvirame autobuse.

Ar to pakanka pamilti Madridą? Vargu bau. Greitas maistas smagiai supakuotas, tačiau ar jis tikrai visavertis ir prasmingas? Kaip ir visur kitur, prakutusiam keliautojui Madrido turizmo agentūros turi pilna netipinių pasiūlymų. Pavyzdžiui, ispaniškų „tapų“ (užkandžių) degustacijos įvairiuose miesto baruose ar pažintinis turas dviračiais. Tačiau į futbolo finalą suvažiavusi minia sirgalių turėjo ir kitokių pramogų.

Apskritai, vietiniai ispanai per televiziją nuolat sprogino naujienas: į Madridą plūsta 60 tūkstančių sirgalių iš Jungtinės Karalystės, miestas – paralyžiuotas.

Madridas

Futbolo klubų „Liverpulis“ ir „Totenheimo Hotspur“ dvikova išties užvaldė ir miesto aikštes, ir barus. Sirgaliai gatvėmis plaukė miniomis, visi skandavo arba dainavo savo klubų dainas, likus porai valandų iki rungtynių pradžios metro traukiniai buvo sausakimši, juose netilo angliškos skanduotės, dainos ir ovacijos.

Kitą dieną po rungtynių mūsų „Uber“ vairuotojas Ignacio sakė taip: „Tai yra tikri futbolo sirgaliai, jie aistringai myli futbolą, už tai ant jų negali pykti“. Ypač kai visą savaitę išprotėję britai visą miestą aprūpina darbu. Ir ką gi – jokių muštynių ar nusigėrimų, tik milijonai eurų, paliktų viešbučiuose, restoranuose, oro bendrovėse ar taksi. Savaitę iki ir po finalo visi viešbučiai 100 km spinduliu apie Madridą buvo pilnai užimti. Pačių madridiečių teigimu, kur kas daugiau muštynių ir nesantaikos kyla tuomet, kai aikštėje susitinka Madrido „Atletikas“ su „Realu“.

Ar Madridas tikrai nepopuliarus tarp lietuvių keliautojų?

Kelionių agentūros „Tedo“ vienas vadovų Tadas Kertenis teigia, kad Madridas tarp lietuvių keliautojų vis dar nėra patraukli kelionės kryptis. „Jį smarkiai populiarumu lenkia Kijevas, Barselona, Paryžius ar Roma“, - teigia T. Kertenis. - Iš Madrido mes neišgyventume. Paryžius ar Niujorkas turi savo vardą, o Madridas apčiuopiamų asociacijų lietuviams nesukelia. Patarčiau naktį praleidus Madride tiesiu taikymu šauti į Toledo. Sančo Pančo gimtinėje alus ar vynas kainuos tris kartus pigiau nei Madride, taip pat prie gėrimų nemokamai paragausite tapų“.

Tik po trijų dienų pradedi suprasti Madrido specifiką. Čia nėra kvapą gniaužiančių miesto vaizdų kaip Romoje ar gamtos ir urbanistikos sintezės kaip Stokholme ar Barselonoje. Tačiau Madridas turi savo ispanišką miesto dvasią, kuri slepiasi El Retiro parke, Latina kvartalo gatvelėse ir gausybėje barų ir turgaus užeigų, kurių šeimininkai kalba tik ispaniškai, kurie įpila tą patį geriausią bokalą gėrimo ir pasiūlo patį skaniausią sumuštinį. Ar grįščiau į Madridą dar kartą? Būtinai, kai tik Lietuvoje apsiniauks dangus ir atvės orai. Madridas tikrai sušildys.

Madridas

Keletas praktiškų patarimų, keliaujant į Madridą. Metro iš oro uosto galime patekti beveik visur – kaina būtent iš oro uosto – 4,3 euro. Kitomis dienomis neužsukant į oro uostą transportas kiek pigesnis: 10 metro bilietų – kaina apie 11 eurų. Gėrimai ir maistas – puikūs ir nebrangūs palyginti su Vilniumi. Alaus bokalas – apie 2-2,5 euro, o dienos pietūs restorane centre ne turistinėje zonoje – apie 8-11 eurų. Beje, ispanams pietų metas prasideda nuo 14 valandos. Vakarienė – jau atvėsus orui, gerokai po 20 valandos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)