Oro uostas mieste

Londono Sičio oro uostas atidarytas 1987 metais. Šiandien čia skraido 10 avialinijų į 19 šalių. Populiariausios kryptys iš šio oro uosto yra Amsterdamas, Edinburgas, Dublinas, Ciurichas ir Milanas. Iš viso oro uostas siūlo skrydžius 45 kryptimis.

Londonas

Pats užimčiausias mėnuo yra liepa. Daugiausiai iš Londono Sičio oro uosto keliauja britai, vokiečiai, airiai, olandai ir italai. Italų ir ispanų turistų Londone išties netrūksta. Kaip juokauja vietiniai, taip atrodo gal ne dėl to, kad jų tikrai daugiausia, bet dėl to, kad jie garsiausi. Daugiau nei pusę – 57 proc. visų Londono Sičio oro uosto keleivių čia atvyksta verslo reikalais, likusieji – laisvalaikiui.
Pats oro uostas nėra didelis ir labiau primena jaukų Vilniaus oro uostą su „Duty Free“ parduotuvėmis, patogiomis laukimo salėmis, žaidimų aikštele vaikams. Iš šio oro uosto vyksta skrydžiai ir už Atlanto – į Niujorką. Tiesa, pasiryžusiems reikėtų žinoti, kad šis skrydis bus su sustojimu Airijoje. Kadangi Londono Sičio oro uostas yra įsikūręs mieste, palei upę, lėktuvų pakilimo takas yra pakankamai trumpas. Lėktuvas su pilnu baku tiesiog nepakiltų, todėl skrenda su puspilniu, o kuro prisipilti sustoja Airijoje.

Vis tik patogu kelionę pasirinkti į šį oro uostą, nes visas Londono miesto įžymybes pasieksite vos per 10-30 min. Tam verta įsigyti vienos dienos kelionių kortelę, kuri visoms zonoms kainuoja 18 svarų (20 eurų).

Pasigrožėti dangoraižiais – į „Canary Wharf“

Šį rajoną iš oro uosto su metro pasieksite vos per 10 min. Tai naujas ir modernus Londono verslo centras. Šioje finansų šerdyje yra daugiausiai dangoraižių ir jų tik daugėja. Čia įsikūrę didžiausi pasaulio bankai „Barclays“, „Credit Suisse“, „HSBC“ ir „Citigroup“, iškilios teisinių paslaugų įmonės „Clifford Chance“ bei stambios audito ir mokesčių konsultavimo bendrovės. Čia taip pat dirba tūkstančiai startuolių, kurie bando prasimušti į pasaulio rinką, tarp jų yra ir keletas lietuvių kompanijų. Kiekvieną dieną šiame rajone dirba daugiau nei 90 tūkst. žmonių.

Londonas

Šiuo metu „Canary Wharf“ rajone statomas aukščiausias daugiabutis. Tiesa, norint įsigyti čia butą, reikės gerokai patuštinti kišenes. Nedidelė studija čia kainuoja apie 700 tūkst. svarų (813 tūkst. eurų), butas – 1,2 milijono svarų (1,39 mln. eurų). Nepaisant tokių kainų, norinčiųjų netrūksta ir žmonės jau rikiuojasi į eiles. „Daugiausia norinčiųjų –pagyvenę žmonės. Jiems čia patogu, nes viskas vienoje vietoje. Viską pasieksi pėsčiomis“, – pasakojo verslo centro atstovas.

Londonas

Naujasis verslo rajonas išties atrodo įspūdingai. Požeminėse perėjose įsikūrusios prabangios parduotuvės, kavinės, vakarais aikštėse vyksta koncertais, įvairūs pasirodymai. Net žolė parkuose yra prižiūrėta taip, tarsi golfo aikštynuose. Nors ant jos lipti neuždrausta, sėdinčiųjų ant pievutės čia nerasi. Dauguma pluša dangoraižių biuruose.

Tauerio tiltas

Jei lankeisi Londone, bet nepamatei Tauerio tilto, galima sakyti, kad Londone ir nebuvai. Nuo Londono Sičio oro uosto iki tilto kelionė metro užtruks vos 20 min. Tai kabamasis, pakeliamasis tiltas per Temzę. Jis buvo atidarytas 1894 m. birželio 30 d. Tarp 65 m aukščio bokštų yra 61 m. ilgio centrinė dalis. Ją pakėlus, upe gali praplaukti laivai. Nusprendus jį statyti buvo pateikta daugiau kaip 50 projektų, bet 1884 m. nugalėjo miesto architektas seras Horacijus Džonsas ir inžinierius Džonas Volfas Beris.

Londonas

Masyviam tilto karkasui prireikė daugiau kaip 11 tūkst. tonų geležies. Vėliau šis karkasas buvo padengtas Kornvalio granitu ir Portlendo akmenimis. Statybose dirbo daugiau kaip 400 žmonių. Tiltas ypatingas buvo tuo, kad buvo pakeliamas – tuo metu tai buvo naujovė. Važiuojamoji dalis buvo tik 9 m virš vandens, todėl, kai reikia plaukti upių transportui, tiltas pakyla, ir tam pakanka 90 sekundžių. Tiesa, dabar jis keliamas vos keletą kartų per savaitę.

Londono Taueris

Atvykus prie Tauerio tilto, būtų nuodėmė nepasivaikščioti Londono gatvelėmis, kuriose dieną naktį šurmuliuoja vietiniai ir turistai. Jau ketvirtą valandą popiet barai užsipildo kostiumuotais vyriškiais, o aikštės įvairiais gatvės artistų pasirodymais. Prie pat tilto puikuojasi ir garsioji Londono tvirtovė Londono Taueris. Šis pastatas tarnavo karališkai šeimai kaip rezidencija, tam tikru laikotarpiu čia buvo kalėjimas. Šiuo metu tvirtovėje įrengtas muziejus. Londono Tauerį aplankyti tiesiog būtina. O jeigu trūksta laiko, verta bent užmesti akį į jos didingus mūrus.

Londonas

Londono akis

Nuo oro uosto iki šios miesto įžymybės – 30 min. metro. Tai apžvalgos ratas, iš kurio galima apžvelgti didžiąją Londono dalį. Londono akis dar žinoma kaip „Tūkstantmečio ratas“. Po pastatymo jis buvo didžiausias pasaulyje, nors dabar jau yra ir dar aukštesnių apžvalgos ratų. Londono akis yra populiariausia lankytojų vieta visoje Jungtinėje Karalystėje, kurią per metus aplanko daugiau nei 3,5 mln. žmonių. Londono akis yra 135 metrų aukščio, stovi vakarinėje Jubiliejaus sodų, South Bank rajone, prie Temzės, tarp Vestminsterio ir Hungerfordo tiltų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)