Albanija yra viena įdomiausių ir viena iš svetingiausių Europos šalių. Ją verta aplankyti ir tiems, kas mėgsta nuotykius. Ši šalis jus nustebins nuostabaus grožio paplūdimiais, neliestais slėniais, skaniu maistu ir daugiškais vietos gyventojais. Štai 11 dalykų, kuriuos reikia žinoti prieš keliaujant į Albaniją.

Albanai yra labai svetingi

Albanija yra nepaprasta šalis, tai tiesa, bet vienas iš geriausių dalykų erelių šalyje yra tai, kad kur benuvyktumėte – nuo sostinės iki pajūrio, nuo kalnų iki istorinių miestelių, visur jus svetingai pasitiks vietos gyventojai. Albanija ko gero bus viena iš svetingiausių šalių, kurias jums teko aplankyti. Tad nuvykę į Albaniją nebijokite prašyti pagalbos – visada atsiras kas nors, kas sugebės jums padėti rasti, ko ieškote, ar tai būtų viešbutis, ar maitinimo įstaiga, ar lankytinas objektas.

Tai saugi šalis

Vienas iš pirmų dalykų, kurį jums reikia žinoti prieš užsisakant kelionę į Albaniją, yra tai, kad šioje šalyje labai saugu keliauti. Galite keliauti su vaikais, su mylimu žmogumi arba vieni (moterys taip pat), nebijodami dėl savo saugumo, kaip kitose šalyse. Albanijoje net ir dideliuose miestuose terorizmo grėsmės lygis yra žemas, nusikalstamumas mažas, sveikatos priežiūra gera. Kaip jau minėjome, vietos gyventojai labai svetingi ir pasirūpins, kad jaustumėtės kaip namie.

Albanijos paplūdimiai nuostabūs

Didžioji dalis Albanijoje besilankančių turistų vyksta į paplūdimius – Albanijos Rivjeroje yra vieni vaizdingiausių ir geriausių paplūdimių Europoje. Smėlėtos arba akmenukais nusėtos pakrantės, skaidrus žydras vanduo gali varžytis su geriausiais Italijos, Graikijos ar Kroatijos paplūdimiais.
Geriausiais paplūdimiais laikomi Drymades ir Ksamil paplūdimiai, bet palei visą pakrantę yra puikių smėlėtų ruožų.

Albanija

Albanija garsėja ne tik paplūdimiais

Nors dauguma turistų į Albaniją plūsta būtent dėl puikiųjų paplūdimių, šalis lankytojams turi pasiūlyti nemažai kitų dalykų. Joje daug įspūdingų, kvapą gniaužiančių vaizdų – kalnų, archeologinių vietovių, ežerų ir upių, miškų ir senovinių miestų. Planuodami kelionę į Albaniją numatykite daugiau laiko, kad galėtumėte nuodugniai ištyrinėti šią šalį – ji tikrai turi ką pasiūlyti net ir išrankiausiam keliautojui.

Kainos Albanijoje prieinamos

Lyginant su kaimyninėmis šalimis, Albanija yra nebrangi. Galima praleisti nepamirštamą savaitę šioje šalyje nepatiriant didelių nuostolių. Kambarys nakčiai dviem žmonėms keturių žvaigždučių viešbutyje su pusryčiais kainuoja apie 50 eurų. Tirana yra brangiausia iš visų šalies vietų, bet net ir čia pigiau nei daugumoje kitų Europos šalių sostinių. Pavyzdžiui, vakarienė prabangiame restorane kainuoja 15-20 eurų žmogui, o jei esate labiau linkę valgyti kavinėse, išleisite vos 5 eurus žmogui.

Kalbant apie veiklą, parkai yra nemokami, o į muziejus reikia pirkti biletą, tačiau kainos labai mažos – svyruoja nuo 3 iki 5 eurų.

Jei ketinate apsipirkti, turėkite omenyje, kad dauguma parduotuvių priima tik lekus (Albanijos valiutą), bet viešbučiuose galite susimokėti eurais. Kreditinėmis kortelėmis atsiskaityti galima ne visur, todėl turėkite kažkiek grynųjų. Taigi, jei norite aplankyti gražias vietas ir nebankrutuoti, žinote, ką reikia daryti: nusipirkite bilietą į Albaniją.

Albanija

Albanijoje skanus maistas

Vykdami į Albaniją į lagaminą būtinai įsimeskite kelnes tampriu liemeniu, nes šios šalies virtuvė tiesiog fantastiška! Geriausi šios šalies patiekalai yra skanūs ir nebrangūs. Viešėdami Albanijoje pasistenkite paragauti kuo daugiau įvairių tradicinių patiekalų, o kulinarinį nuotykį pradėkite nuo fëgesë (ant lėtos ugnies troškintas patiekalas iš paprikų, svogūnų, prieskonių, pomidorų ir varškės sūrio), tavë kosi (ėriena su ryžiais, kepta su jogurtu ir kiaušiniais), byrek (sluoksniuotos tešlos pyragėliai su pikantiškais įdarais), speca me gjize (varške įdarytos paprikos), baklava (sirupe išmirkytas sluoksniuotos tešos kepinys) ir trilece (pieno tortas).

Rakija yra atsakymas į visus klausimus

Bloga diena? Išgerkite rakijos. Gera diena? Išgerkite rakijos. Nekaip jaučiates? Padės rakija. Yra progų atšvęsti? Kaipgi be rakijos? Albanams rakija yra atsakymas į visus klausimus, tačiau kodėl? Rakija yra intensyvaus aromato alkoholinis gėrimas, primenantis grapą, nes taip pat gaminama iš vynuogių išspaudų. Rakija dažnai skaninama anyžių sėklomis. Šis gėrimas gerai žinomas ne tik Albanijoje, bet ir kitose Balkanų šalyse.

Albanija

Albanų kalba yra unikali Europoje

Dauguma Europos kalbų kilusios iš graikų, lotynų ar slavų kalbų, o albanų – ne. Ši senovinė kalba kalbų medyje sudaro atskirą šaką. Shqip (albanų žodis, reiškiantis „kalbą“) nėra susijusi su jokia kita Europos kalba, ji visiškai unikali, nors joje ir yra keli žodžiai, primenantys itališkas, angliškas ar kitų kalbų frazes.

Albanai labai didžiuojasi savo kalba, todėl prieš vykstant į šią šalį patartina išmokti kelis albaniškus žodžius – vietiniai labai jumis dėl to žavėsis. Štai keli pagrindiniai: përshëndetje (sveiki), faleminderit (ačiū), mirë (viskas gerai), naten e mirë (labanakt), mirupafshim (viso gero).

Albanija puikiai tinka nuotykių mėgėjams

Kelionė į Albaniją yra tikras nuotykis. Jei nemėgstate turistų numintų takų, galite iš jų išsukti ir keliauti kitur. Kodėl? Nes Albanija skirta nuotykių ieškotojams – jei išsinuomosite automobilį, suprasite, kodėl taip sakome. Žmonės per gatvę eina kur ir kada užsimano, vairuotojai kelyje daro ką tik nori, gyvūnams patinka ilsėtis vidury kelio. Todėl vairuoti šioje šalyje tikrai nebus nuobodu.

Jei vairuoti nenorite, galite keliauti autobusu – laukia ne mažiau nuotykių. Albanijoje nėra oficialių grafikų, tad apsišarvuokite kantrybe ir klauskite vietinių, kur autobuso stotelė.

Vis dėlto, jei turite vairuotojo pažymėjimą, primygtinai rekomenduojame išsinuomoti automobilį, nes autobusai ne visada nuveža ten, kur jums reikia nuvažiuoti.

Albanija

Albanijoje albanų gyvena mažiau nei už šalies ribų

Albanija yra maža šalis, čia gyvena apie tris milijonus gyventojų, dauguma jų – šalies sostinėje Tiranoje. Tačiau už Albanijos ribų, daugiausiai kaimyninėse šalyse – Italijoje, Grakijoje, Kosove, Makedonijoje ir Juodkalnijoje gyvena daugiau nei 10 mln. albanų. Taip pat nemažai albanų gyvena Jungtinėse Amerikos Valstijose, Kanadoje, Šveicarijoje, Vokietijoje ir Turkijoje.

Albanija labai tolerantiška šalis

Vienas iš patraukliausių Albanijos bruožų – čia vyrauja visiška religinė tolerancija. Krikščionys, musulmonai, žydai čia jaučiasi saugūs ir laukiami. Kiekviename mieste pamatysite stačiatikių cerkvę ir katalikų bažnyčią, o už kelių metrų – mečetę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (107)