Išskirtinį fotoreportažą parengė didžiausio kelionių įspūdžių portalo Mytrips.lt administratorius, kaip tik tuo metu viešintis Portugalijoje.

Šimtametė Portugališkų karnavalų tradicija

Didžiausios Portugalijoje Užgavėnių šventės tradicijos atkeliavo iš pastarosios kolonijos – Brazilijos, todėl spalvingų ir margų akcentų galima išvysti daugumos dalyvių aprangoje. Eisenos dažniausiai vyksta ratu miesto gatvėmis ir kelia džiaugsmą tiek miestelėnams, tiek gausiems svečiams.

Pirmasis renginys Lourese įvyko dar 1934 metais – tuomet pagrindiniais idėjų autoriais tapo teatro artistai, meistriškai mėgdžiodami garsius personažus. Vėliau karnavalas nevyko maždaug tris dešimtmečius, kol nuo 2000-ųjų tapo nuolatiniu, didelius turistų srautus generuojančiu renginiu.

16 laipsnių šilumos nesutrukdė karnavalo eisenos

Nors į karnavalą keliauninkai atvyko vėjuotą ir gana vėsią, šiuo metų laiku, dieną, tačiau pamatytas reginys visgi nustebino.

Pirmieji karnavalo akordai prasidėjo dar praėjusį šeštadienį, kur buvo pasitikti šventės karaliai, o šėlionės tesėsi iki pat paryčių.

Taip spalvingas renginys tęsėsi net kelias dienas, kol šiandien, kovo 6 dieną, įvyks jo uždarymas.
Vakare renginį vainikuos atsisveikinimas su karaliumi D. Ocarario XLVI, gatvėse bus sudeginti procesijų metu naudoti menininkų kūriniai, taip pat skaitomas valdovo testamentas, o šventę vidurnaktį vainikuos fejerverkų šou.

Užgavėnių karnavalas Portugalijoje

Alkoholis, LGBT potemės, neįgalūs dalyviai – tokie renginiai Lietuvoje būtų nepageidaujami

Karnavalo eisenos dienomis netrūksta įsimintinų akimirkų – Loureso gatvėje žygiavo įvairūs menininkai, traktoriai tempė pakylas su valdovais, mirusių žmonių nuotraukomis, įvairiais animaciniais personažais ar paprasčiausiai persirengę margaspalviais šokėjais.

O apibūdinant visą renginį galima drąsiai teigti, jog mūsų šalyje jis sulauktų ne tik kritikos – juk čia alkoholis prieinamas laisvai, tauriųjų gėrimų viešai nevengia ragauti net ir parado dalyviai, taip pat ir nepilnamečių akivaizdoje. Ant vienos dalyvių pakylos dėmesio sulaukė net tekilos gėrimas. O tarp dalyvių galima buvo pastebėti tiek ant rankų nešamų kūdikių, tiek neįgaliųjų su vežimėliais, tiek ir senjorų įvairiai bejudinančių savo kūnus.

Užgavėnių karnavalas Portugalijoje

Turistų žvilgsnius pritraukdavo įvairūs personažai, o kartais buvo galima supainioti meistriškai persirengusį vyrą su moterimi. Tai, be abejonės, šokiruotų mūsų konservatyvius senjorus.

Vis dėlto, nepaisant viešai matomo vartojamo alkoholio, neteko matyti nė vieno girto ar agresyviai besielgusio žmogaus, o didžiuliai automobilių srautai buvo taip puikiai sureguliuoti, jog apie galimus kamščius mieste nekilo net menkiausios minties.

Užgavėnių karnavalas Portugalijoje

Patys šventės dalyviai, o jų susirinko net virš 1850, nevengė bendrauti su aplinkiniais žmonėmis, dalino saldumynus, mėtė popieriaus rulonėlius, šaudė konfeti bei kvietė kartu šokti ir dainuoti.

Karnavalas yra skirtas Užgavėnėms ir čia nuotaikos, galima pastebėti, žymiai geresnės nei panašiuose renginiuose Lietuvoje – pavyzdžiui, nėra smurto apraiškų, kurias puikiai atspindi Kanapinio ir Lašininio dvikova ar sniego karas.