Niekas dar nedarė oficialių geriausio Europos miesto rinkimų. Ir tikriausiai nedarys, nes kiltų pykčių ir nepasitenkinimo banga. Visos šalys norėtų tokį miestą išsirinkti pas save. Vieni ant kitų piltų pamazgas ir galiausiai visų garbė būtų suteršta. Tačiau aš savo geriausią miestą senajame mūsų žemyne jau turiu pasirinkęs.

Galbūt prieš kokius penkis metus pasirinkau, ir nors toliau daug keliauju – mano nuomonė nesikeičia. Visada visus didmiesčius lyginu su Ispanijoje, dar tiksliau – Katalonijoje esančia Barselona. 

Kodėl ji man taip patinka? Nes ten yra visko, ko geram didmiesčiui gali reikėti. Daug saulės, kultūros, kulinarijos, pramogų, įdomybių, keistenybių, spalvų, garsų, kvapų. Ir man labai patinka, kad tas miestas prie jūros. 


Kai ten esi apima labai įdomus jausmas. Tarsi tu dideliame mieste, bet tarsi ir ne visai. Kadangi visai prie pat centro, tiesiog pėsčiomis pasiekiamas didžiulis pliažas – dažnas turistas jaučiasi atvykęs į kažkokią kurortinę vietelę. Barselona yra geriausias miesto ir kurorto derinys.

Nors dauguma žmonių į šį miestą keliauja vėlyvą pavasarį arba vidurvasarį – šį kartą aš jums pasiūlysiu daug pigesnę alternatyvą. Keliaukite nieko nelaukdami, keliaukite dabar – vasario pabaigoje, kovo mėnesį. Kol pas mus Lietuvoje dar siaučia gripo likučiai, kol orai vėsūs ir niūrūs, didelė tikimybė, kad Barselonoje rasite visai kitą vaizdą – ten jau kvepia pavasariu. Štai praėjusį savaitgalį, kai lankiausi, termometrai rodė aštuoniolika laipsnių šilumos. Mums, pasiilgusiems saulės spindulių – tai kaip eliksyras sielai.

Be to, kad ten jau dabar orai džiugina yra ir dar vienas pliusas – kaip tik tokiu metų laiku, kol dar neatėjo tikras pavasaris – Barselonoje ženkliai pigiau. Ir jūs, brangūs turistai, sau galėsite leisti daug daugiau, nei pavyzdžiui liepą ar rugpjūtį. 


Pirmas dalykas, kuriam sutaupysite – tai skrydis lėktuvu. Kaip tik dabar kompanija „Airbaltic“ siūlo iš Vilniaus iki Barselonos nuskristi už bilietą mokant nuo 68 eurų. Kelionės laikotarpis – kovas. Tai labai gera kaina, o dar gerai yra tai, kad nukeliauti į šį miestą galite, pavyzdžiui, tik savaitgaliui, na truputį ilgiau. Penktadienį anksti ryte yra skrydis į priekį, o pirmadienį per pietus – skrydis atgal. Puikiai susidėlioja.


Dar viena vieta, kurioje ženkliai sutaupysite yra viešbučiai ir visos kitos nakvynės vietos (svečių namai, butai, kambariai). Iki balandžio mėnesio Barselonoje „ne sezono“ laikas, todėl daug kas siūlo 30, 40 ar net 50 procentų nuolaidas. Jeigu vasara vietiniai viešbučiai būna išdidūs ir dėl turistų visai nekovoja, tokiu laiku – daugelis nori jums pataikauti. Pasinaudokite tuo.

Barselona

Aš jau metus turėjau svajonę apsigyventi vienoje vietoje, kurioje liepos mėnesį naktis kainuoja beveik 300 eurų. Na, daugokai, labai kandi kaina. Bet štai vasarį ten mane priėmė už 160 nakčiai. Išsipildė svajonė. Tas viešbutis toks brangus, nes pateko į stilingiausių Europoje sąrašą. Nors jame apsigyventi ragino labiau profesinis interesas, todėl jums nesiūlau. Rekomenduoju pasiimti tokį, kuriame už nakvynę sumokėsite iki šimto eurų. Internete tikrai daug tokių pasiūlymų, tiesiog nepatingėkite pasidairyti.

Tik vienas patarimas, visada stengiuosi gyventi kažkur arti centrinių miesto gatvių, na kažkur netoli Katalonijos aikštės (Plaça de Catalunya) arba pagrindinės pėsčiųjų gatvės La Rambla. Nors pastarosios nelabai mėgstu, vis tik visi įdomiausi dalykai, visas pagrindas sukasi aplink ją. Barselona yra toks miestas, kurį galima išvaikščioti pėsčiomis. Na, ne visai visą, bet didelę jo dalį, tuos labiausiai būtinus pamatyti dalykus. Tiesa, jeigu nuspręsite manęs paklausyti ir vaikščiosite – įspėju, per dieną teks nueiti apie 30 tūkstančių žingsnių. Maždaug tiek nueidavau praėjusį savaitgalį (stengiausi deginti kalorijas). Jeigu jums tai yra per daug – galite rinktis viešąjį transportą. Metro, autobusai, taksi – variantų Barselonoje labai daug.

Šis miestas didžiulis, tad pasirinkimų, kur valgyti, linksmintis ir ilsėtis – begalė. Kartais iš žmonių girdžiu, kad jie visai nesuprato Barselonos, kad ji jiems nepatiko. Bet tokiais atvejais aš kaltinu tik pačius keliautojus – jeigu nepatiko, pasirinkote visai ne tas vietas. Būtent todėl, kad taip nenutiktų, kad mano mylimiausio miesto nekeiktumėte – pristatau jums daug kartų patikrintas, pamėgtas vietas, kurios daugelį tiesiog užburia.

Pradėkime nuo Barselonetos (Barceloneta) – taip vadinasi prie jūros esanti miesto zona, kitaip sakant – centrinis miesto paplūdimys ir nedidelis barų bei restoranų rajonas aplink jį. Čia visada daug žmonių, na nebent smarkiai lyja ar siaučia vėtros. Bet jeigu yra bent lašelis saulės, tūkstančiai žmonių išsidrebia ant smėlio ir tuos spindulius bando sugerti į savo kūnus. Įsivaizduokite, vasario mėnesį – pilnas pliažas lankytojų. Daug kas su plonytėmis striukėmis, bet yra ir tokių, kurie išsirengę deginasi, kai kas net ir gaudo bangas. Na, tokių dabar labai nedaug, vos vienas kitas, bet yra. Vadinkime – ispaniškais ruoniais. 


Barselona

Barselonetoje visada tvyro ypatinga atmosfera, kurią sukuria patys įvairiausi gatvės menininkai. Pagrinde muzikantai – maždaug kas penkta palmė – vis kitas muzikinius stilius, patys įvairiausi balso diapazonai. Viena vyresnė moterytė traukia operos arijas, o už dvidešimties metrų ilgaplaukis vaikinas su gitara groja „Nirvanos“ hitą „Come as you are“. Jeigu muzikos nemėgstate, ženkite toliau. Prasideda dailininkų gatvės paroda, jie vietoje tapo paveikslus ir čia pat juos parduoda. Dar toliau – smėlio menininkai. Pagrinde tai iš Afrikos šalių atvykę emigrantai, kurie stengiasi legaliai užsidirbti. Iš paplūdimio smėlio stato neįtikėtino dydžio ir sudėtingumo pilis, statulas, kartais ištisus smėlio miestus. Jų fantazija beribė, o talentas vertas ne tik piniginių aukų. Juos turėtų kas nors apdovanoti!

Aplink Barselonetą sutiksite daug gatvės prekeivių. Vieni jų stovi susibūrę kaip koks turgelis – prekiauja pigiais žinomų prekinių ženklų padirbiniais – rankinėmis, akiniais nuo saulės, batais. Kiti prekeiviai mobilūs ir jie dažniausiai siūlo visokius svaigalus. Labai daug alkoholinių kokteilių siūlytojų, jie jums vietoje suplaks tai, ko pageidausite. Daug kas užsisako, bet niekada negali žinoti ar toks prekeivis ruošdamas savo ingredientus laikėsi higienos taisyklių.

Žinokite, kad tie, kurie ispaniškai kartoja žodį „cerveza“ arba „cervezita“ – parduoda alų. Dažniausiai parduotuvėje nusiperka pigiau, o turistams siūlo dvigubą kainą. Su jo kokybe beveik visais atvejais viskas būna gerai. Jeigu pardavėjas nerišliai, šiek tiek dusliai jums sakys: „koka koka“ – supraskite, kad siūlo įsigyti kokaino. Skamba neįtikėtinai tiesa? Kaip jie parduoda tiesiog gatvėje ir nebijo būti sulaikyti? Triukas paprastas – dažniausiai tie balti milteliai, kuriuos nusiperka pasisvaiginti norintys turistai būna ne narkotinė medžiaga, o koks nors baltos spalvos pakaitalas. Tad jeigu policija juos pagautų – nieko nelegalaus nerastų ir nepasodintų. Nebent skirtų baudą už turistų apgaudinėjimą.

Barselona

Neretai sakoma, kad Barselonetoje sutiksi pačius dailiausius miesto žmones. Atletiški vyrai ir moterys čia renkasi parodyti savo sportinių figūrų ir akrobatinių gebėjimų. Tiesiog vyksta atviros „pilvo preso“ kovos. Tam skirti „sporto klubai“ po atviru dangumi. Susirenka keliasdešimt sportuojančių ir ima galynėtis tarpusavyje, kelia visokius iššūkius vieni kitiems. Jiems tai azartas, žaisminga konkurencija, o smalsuoliams einantiems pro šalį – savotiška pramoga. Raumenuočiai mielai pozuoja nuotraukoms, o žavias turistes net sutinka pakilnoti. 


Beje, pakilnoti štangas galite ir jūs, Barselonetos pliaže įrengti sportiniai įrenginiai – visiškai nemokami, tad skirti visiems. Jeigu svarmenų nemėgstate – čia taip pat yra jogai skirtas kampelis. Taip pat vietoje galite išsinuomoti dviračius, riedučius ar riedlentė.

Nors dabar Barselona yra vienas iš populiariausių paplūdimio miestų pasaulyje, iki 1992 Olimpinių žaidynių viso šito čia nebuvo. Barselonetos zona buvo specialiai įrengta vandens sporto šakoms, o kai Olimpinės baigėsi – viskas liko miestelėnams.

Alternatyva tiems, kas nemėgsta triukšmingų, pilnų judesio paplūdimių. Barselonoje yra kur kas ramesnė vietelė, bet šiek tiek toliau nuo centro. Ji vadinasi – Platja de Nova Mar Bella. Čia taip pat galima rasti paplūdimio barų, tinklinio aikštelių, tačiau turistų beveik nebūna. Daugiausia sutiksite vietinius barseloniečius. 


Tikslus šio paplūdimio adresas: Passeig de Garcia Faria, 08019 Barcelona.

Penktadienio arba šeštadienio rytą siūlau pradėti nuo centrinio Barselonos turgaus La Boqueria. Turėkite omenyje, kad sekmadieniais jis tiesiog nedirba. Čia daugiau nei 300 prekybininkų – sakoma, kad galima rasti visko, ko gurmano širdis geidžia. 

Šviežios jūros gėrybės, žuvis, kumpiai, dešros, sūriai, vaisiai, uogos ir daržovės. Viskas apgalvota, kad tiktų ne tik vietiniams, kurie tuos produktus nešis namo, bet ir turistams, kurie galbūt norės transportuoti dešros šmotą į savo tėvynę.

Barselona

Visus produktus čia jums gali nemokamai vakuumuoti. Taip pat ruošiami specialūs rinkinukai išsinešimui, pavyzdžiui, tam, kad suvalgytumėte vaisių dubenėlį prie jūros. Kaip ir daugelyje turgaviečių – galite prašyti pardavėjų paragauti jų parduodamos produkcijos, jie mielai jus pavaišins. Taip pat galite derėtis. Ispanai ne turkai, labai stipriai kainų nenumetinėja, bet jeigu mokate šypsotis – jums tikrai pavyks.

Šio ypatingo turgaus atmosferos žodžiais jums nenupasakosiu, bet galbūt daug ką pasako šis faktas: 2005 metais La Boqueria Pasaulio turgų kongreso (pasirodo yra ir toks) buvo išrinktas geriausiu pasaulio maisto turgumi. Tokį įvertinimą ši vieta yra gavusi ir iš didžiausio pasaulyje naujienų kanalo „CNN“.

Turgaus La Boqueria adresas: La Rambla 91, 08001 Barcelona.

Dar vienas rekomenduojamas taškas – taip pat turguje. Kai kurie žmonės sako, kad tai geriausias baras pasaulyje. Aš taip stipriai nesakyčiau, bet pagirti tikrai yra už ką. „Pinotxo Bar“ anot pačių Barselonos gyventojų – pats geriausias taškas ragauti garsiųjų, ispaniškų tapas (užkandžiai). Jis visuomet pilnas žmonių – nuo eilinių turistų iki turtuolių ponų. Visi čia nori prisėsti bent pusvalandžiui, ir tai privaloma padaryti.


„Pinotxo Bar“ garsina ir jos savininkas Juanito Bayen. Jis kasdien čia sukasi jau 50 metų, tad čia net yra kilęs posakis „užsisakysiu tai, ką pasakys Juanito“. Tai įrodo, kaip jo skoniu ir patirtimi pasitiki čia ateinantys lankytojai. Čia nėra meniu, bet, kaip sako lankytojai, nereikia bijoti, nes Juanito pasirūpins, kad gautumėte, tai, kas geriausia ir tai, ko, pasirodo, ir norėjote.

Barselona

Bare, pačiame turgaus priekyje – tik 14 sėdimų vietų, tad dažnai tenka palaukti, kol kuri nors viena atsilaisvina. Bet kai tik prisėsite, iškart suprasite koks dėmesingas ir malonus žmogus tas Juanito. Beje, apie jį sukurtas ne vienas dokumentinis filmas, kaip apie vyriausią ir ilgiausiai dirbantį barmeną. Tad užkandžiaudami tuo pačiu susipažinsite su tikra Barselonos legenda. Nepamirškite kartu pasidaryti nuotraukos. Tai paliks įspūdį jūsų draugams, o Juanito bus laimingas, nes jo barui padovanosite nemokamos reklamos.

Baras veikia visada, išskyrus sekmadienį, nuo 7 iki 16 val.

Sekmadienio popietę siūlau praleisti viename gražiausių parkų visoje Europoje – Parc de la Ciutadella. Kad sužavėčiau draugus visada mėgstu pabrėžti – tai vieta, kur laisvai skraido spalvotos papūgėlės. Įsivaizduokite: sėdite sau ant suoliuko po palme, o virš galvų suka ratus žalios, geltonos, mėlynos.
Šis parkas užima didžiulę teritoriją – jame įsikūręs miesto zoologijos sodas, Katalonijos parlamento rūmai, nedidelis ežeras, kuriame galima pasiplaukioti valtelėmis, keli muziejai ir įspūdingas fontanas. Įrengtos specialios vietos piknikams, kur visada – nuo ryto iki vakaro kas nors ką nors švenčia, dažniausiai vaikų gimtadienius.

Kiekvieną sekmadienio popietę šiame parke susirenka šokėjai entuziastai. Iš pradžių jie pasileidžia muziką, dažniausiai tokią, kuri tinka salsai, ir tada jau, pasileidžia plaukus. Šoka ilgas valandas, ir be galo aistringai. Šalia kažkas mokosi žongliruoti, kažkas spardo kamuolį, o už kampo porelės burkuoja. Sėdi ten ir tiesiog ištirpsta laikas visą tai stebint.


Barselona

Sako, galima ne tik stebėti profesionalų šokius, bet jeigu tik yra noro ir pačiam tarp jų pasisukti. Tiesa, nereikia jaudintis, jei nesate nusiteikę šokti – niekas nepasmerks, jei stebėsite kitus ir tiesiog klausysitės muzikos. Ši, beje, kartais irgi grojama gyvai. Yra kelios grupės, mėgstančios prisidėti prie linksmųjų šokėjų.


Kas smagiausia – šoka visos amžiaus grupės. Nuo jaunimo iki vyresnių.
Ciutadella parke būtina aplankyti tarp palmių įsitaisiusį milžinišką mamutą. Tai legendinė statula, ant kurios straublio fotografuojasi visi. Kaip mūsų liūtukai prie Gintaro muziejaus Palangoje. Visi vaikystėje esame šalia jų pritūpę.

Šio parko adresas: Passeig de Picasso 21, 08003 Barcelona.

Barselona

Kaip vieną keisčiausių, bet įdomiausių Barselonos vietų noriu išskirti – Montjuïc kalno kapines. Nei viename kitame mieste kapinių lankyti nesiūlau, bet į šias būtinai užsukite. Tai be galo rami vieta, bet liūdesio joje nesijaučia, galbūt todėl, kad aplink auga daug egzotiškų augalų ir ryškiai šviečia saulė, o nuo kalno žvelgiant žemyn matosi Viduržemio jūra.

Per 150 metų čia iškilo paminklų, kuriuos galima traukti į meno istorijos knygas, ir tokių, kurie atspindi tam tikrų etninių ir religinių grupių pažiūras bei tradicijas. Nepaprastai įspūdinga vieta. Pavyzdžiui – ryškiomis dirbtinėmis gėlėmis apkrautas paminklas, o jo viduryje – pusnuogio vyro plakatas su žirgu. Kitame antkapyje – širdelės formos gėlių kompozicija ir vyresnio amžiaus poros statulos. Dairiausi ten geras tris valandas, galėjau ir dar ilgiau, bet visą laiką kopti į kalną nebuvo lengva. Šios kapinės – vieta, kur galima trumpam pabėgti nuo miesto šurmulio.

Barselona

Jeigu jūs nemėgstate daug vaikščioti, ant kalno galima užsikelti su funikulieriumi, kurio stotelę rasite adresu: Avinguda Miramar 30.

Funikulierius atveš tiesiai iki pilies, kuri yra ne ką mažiau įspūdinga nei kapinės. Jei svarstote, ar apsimoka ten keltis, atsakau – tikrai taip. Ant kalvos yra baras, parkas ir baseinas Piscina Municipal de Montjuïc. Aš jį vadinu įspūdingiausiu baseinu pasaulyje, žinote kodėl? Pasižiūrėkite Kylie Minogue klipą „Slow“, jis ten filmuotas.

Barselona nebūtų tokia nuostabi, jeigu ne ypatingos valgymo vietos, kurių šiame mieste yra šimtai, gal ir tūkstančiai. Visų skoniams ir labai įvairiomis kainomis.


Tačiau savo rekomendacijų sąraše norėčiau išskirti dvi, kurios labiausiai patinka mano bičiuliams. Aišku jie dabar supyks, nes tos vietos ir taip labai populiarios, ten visada eilės, bet tegu valgytojų atsiranda dar daugiau. Lietuviams man nieko negaila.

Pirmoji vieta – tai geriausi pusryčiai mieste. Tokie, kurių negalėsite valgyti prieš tai nenufotografavę. Visi tai daro, todėl nesijauskite keistai ir jūs. Traukite telefoną ir pyškinkite visais kampais. O tada pasidalinkite socialiniuose tinkluose. Pamatysite, sukelsite pavydo bangą visiems, kurie jus pažįsta.
Toji vieta vadinasi „Brunch&Cake“ (vėlyvieji pusryčiai ir pyragai – liet.).

Čia siūloma tik ekologiška produkcija, daug kas auginta smulkiuosiuose vietos ūkiuose, pagal kavinės užsakymą. Daug rūšių kiaušinienių ir omletų, blynelių, sumuštinių, košių, sveikuoliškų kokteilių, desertų. Viskas be galo ryšku. Pateikiama originaliuose induose, vienas jų man primena šiukšlių samtelį (liaudyje vadinamą – šiufeliuką). Jame patiekiamos salotos ir meksikietiški takos.

Barselona

„Brunch&Cake“ visuomet sutiksite vietinių Barselonos žvaigždžių iš kino ir muzikos industrijų.
Iš pradžių buvo tik viena kavinukė, kurioje stovėdavo kelių valandų eilė.

Dabar tų vietų yra daugiau, galite rinktis, kuri bus arčiausiai, štai adresai:


„BRUNCH & CAKE Up“ Enric Granados, 145, Barcelona

„BRUNCH & CAKE“ - Enric Granados, 19, Barcelona

„BRUNCH & CAKE Rosselló“ – Rosselló, 189, Barcelona

„BRUNCH & CAKE By the Sea“ – Passeig Joan de Borbó 5, Barcelona

Kita valgymo vieta, kuri nepalieka abejingų – tai restoranai „Flex and Kale“. Labai rūpinasi savo interjeru ir darbuotojų atranka. Vien užėjus į vidų – daug kas ima aikčioti. Beje, tai vieni pirmųjų restoranų Europoje, kuriuose propaguojama fleksitarinė mityba. Kas yra fleksitarianizmas? Tai beveik vegetarizmas, tačiau jis yra su išimtimis. Tokie žmonės daugiausia valgo augalinį maistą, tačiau leidžia sau karts nuo karto pasimėgauti žuvies patiekalais.

„Flex and Kale“ nieko nepateikia paprastai. Jeigu užsisakysite salotas – tai jos bus tarsi gražiausia gėlių puokštė, jeigu sumuštinį, tai galvosite, kad tai desertas. Kiekvienas užsakymas – tai staigmena. Daug kam patinka čia ruošiamas kepto arbūzo ir sūrio užkandis, paragaukite.

Barselona

Kartu su „Flex and Kale“ restoranais veikia šviežių sulčių barai “Teresa's Juicery”, kurie spaudžia sultis iš visko, ką tik sugalvosite.

Šių restoranų adresai:
„Flex & Kale Tallers“ - Carrer dels Tallers 74b, Barcelona.
„Flex&Kale Passage“ - Sant Pere Més Alt 31-33, Barcelona.
„Flex&Kale A porter“ - Passeig de Gràcia, 11, Barcelona.

Nors restoranai to paties pavadinimo, kai kurie patiekalai skiriasi. Pavyzdžiui, jei norite sveikuoliškos picos ar azijietiškų patiekalų, geriausia rinktis „Flex&Kale Passage“. Jeigu norite kavos, sulčių ir susisukti greitai, tam geriausiai tiks „A Porter“ vieta. Kainos: avokado sumuštiniai 5-6 Eur, blynai 9-13 Eur, „benedikto“ kiaušiniai 13 Eur, salotos 10-16 Eur.


Paskutinę rekomenduojamą vietą atradau tik praėjusią savaitę – tai labai stilingas restoranas „Mediamanga“, kurio kiekvienas kampas atrodo, kaip iš interjero katalogo. 
Čia siūlomi Viduržemio jūros virtuvės patiekalai ir tradiciniai ispaniški. Jeigu atvirai – būtent šioje vietoje valgiau skaniausią gyvenime tuno tartarą. Jis patiekiamas su grybukais.

Barselona

Be to, šis restoranas garsėja savo kepiniais ir namine duona. Jos gausite tiek, kiek norėsite, kaip ir naminių alyvuogių. Mačiau, kad daug kas valgyti net neužsisako – ima tik gėrimus ir visą laiką užkandžiauja tuo, ką duoda nemokamai.
Šis restoranas puikiai tiks romantiškai vakarienei.

„Mediamanga“ adresas: Carrer d'Aribau 13, Barcelona.

Tai tik labai maža dalis visko, ką Barselonoje reikia pamatyti ir nuveikti. Į šį miestą keliauju kiekvienais metais ir visada norisi dar kartą sugrįžti. Nepamirškite aplankyti įspūdingo fontanų šou, paslampinėkite po nuostabias senamiesčio gatveles, ten rasite daug mažų parduotuvėlių. Nuvažiuokite į kurortinius miestelius aplink Barseloną, jeigu turite daug laiko – pasilikit ten ir bent vienai nakčiai.

Netrukus DELFI Kelionėse – daugiau įdomybių iš Barselonos ir kitos rekomendacijos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (162)