Užsimerkiu ir jaučiu tą žemės aromatą. Tokių minčių vedina prisėdau susiplanuoti pavasario atostogų ir mintys krypte krypsta prie gražiausių, įspūdingiausių ir labiausiai dėmesio vertų Europos sodų bei parkų, kuriuos vertėtų aplankyti pavasarį, kai tik atbunda gamta, viskas sužydi ir atrodo kaip pasakoje.

Karališki Kew sodai, Londonas, Didžioji Britanija

Pradedu nuo jau aplankyto ir įspūdį palikusio karališkojo Kew gardens Londone. Įtrauktas į UNESCO paveldo sąrašą, įspūdingo dydžio sodas, kurio takus mynė įvairūs karaliai yra vertas visos dienos išvykos. Tuo labiau, kad yra vietos piknikui, ir kavinė pavalgyti, ir daug žolės prisėdimui bei pasigėrėjimui. Pavasarį, iki maždaug gegužės, sode galima pasivaikščioti tarp žydinčių vyšnių, narcizų pievų bei magnolijų.

Keukenhof sodai, Lisse, Nyderlandai

Su kokiu kraštu asocijuojasi tulpės? Žinoma, Nyderlandais! Tad grožėtis tulpėmis, žinoma, reikia traukti į šalia Amsterdamo esančius Keukenhof sodus. Ko gero būtų sunku įsivaizduoti kaip atrodo 7 milijonai tulpių žiedų užpildytas laukas – geriau pamatyti patiems! Per 800 rūšių tulpių grožį papildo bei išryškina ir kiti pavasario svečiai – narcizai bei jurginai. Sodas yra atidarytas lankytojams tik nuo kovo pabaigos iki gegužės vidurio.

Tulpės

Petrin sodai, Praha, Čekija

Vienas iš geriausių būdų apžvelgti Prahą iš aukščiau – kylant funikulieriumi į Petrin kalną. Tačiau verta kilti ne tik dėl atsiveriančio vaizdo, bet ir dėl kalno viršūnėje esančio pasakiško sodo. Tiksliau visų penkių sodų. Petrin kalne be akis stebinančios žalumos yra didžiulis rožių ir levandų sodas, taip pat metalinis bokštas, vietinių vadinamas Prahos Eifeliu ir netgi observatorija. Tad veikti pakilus į kalną tikrai yra ką.

Monet sodas, Giverny, Prancūzija

Giverny yra mažas miestelis Normandijoje, 75 km nuo Paryžiaus. Žinomas menininkas Claude Monet jame dažnai tapydavo ir daugelis jo darbų yra būtent sukurti leidžiant laiką šiuose soduose. Monet ir pats mėgavosi sodininkystė – susitvarkė sodelį priešais savo namą, sukūrė tvenkinius vandens augalams ir pastatė žymųjį žalią tiltelį vėliau įamžintą viename savo darbų. Monet sodą verta aplankyti ne tik pavasarį, tačiau ir rugsėjo festivalio metu.

Eyrignaco dvaro sodas, Dordogne, Prancūzija

Augalai tapę meno kūriniais – taip būtų galima trumpai apibūdinti sode vyraujančią tvarką. Įvairiomis formomis iškarpytos gyvatvorės, tujos, viskas suderinta tarpusavyje ir sinchronizuota. Atrodo tarsi skulptūrų parkas. Bet kokiu atveju, daugelis vaikšto išsižioję ir tik svarsto, kiek darbo ir fantazijos reikia tokiems deriniams išgauti. Sodas įkvėptas italų renesanso ir yra nepaprastai puošnus, vertas būti vadinamas karališku sodu.

Tulpės

Rundalės rūmų sodas, Rundalė, Latvija

Artimiausi kaimynai latviai taip pat turi kuo pasididžiuoti. Visai šalia sienos su Lietuva esantis Rundalės rūmų sodas žymus dėl savo didelio rožyno. O iki kol vidurvasarį sužydi rožės, sode žydi kitos pavasarinės grožybės, o fotografuotis smagu tvarkingai iškarpytų gyvatvorių eilėse bei tuneliuose. O ir patys Rundalės rūmai verti dėmesio ir bent kelių valandų ekskursijos.

Kadriorg parkas, Talinas, Estija
Jokia kelionė į Taliną negali apsieiti be apsilankymo Kadriorg parke. 18 amžiuje Petro Didžiojo statyta vasaros rezidencija išsiskiria baroko stiliaus rūmais bei iki detalių išpuoselėtais gėlynais bei romantiškais fontanais. O aplink natūralus, bet tvarkingas parkais su senais medžiais ir tyliais takeliais. Ramybės oazė Talino centre.

Lazienki parkas, Varšuva, Lenkija

Žalia oazė pačiame Varšuvos centre – ideali vieta ilgiems ir romantiškiems pasivaikščiojimams ne tik žydintį pavasarį. Parko ir rūmų kompleksas kadaise buvo karaliaus Stanislovo Augusto vasaros rezidencija, o dabar atlieka daug įvairių funkcijų ir sutraukia vietinius bei turistus renginiams, šventėms, koncertams ir pan. Visas parkas išskirstytas į įvairias erdves, tad kiekvienas ras kažką įdomaus.

Tulpės

Mainau sala, Konstanco ežeras, Vokietija

Dar vadinama „gėlių sala“, Vokietijos Mainau sala yra nuostabaus grožio parkas. Jame rasite ir rūmų bažnytėlę, ir tropinių gėlių oranžerijas, baroko stiliaus pilį bei įspūdingus rožynus. Ir kaip žada neoficialus pavadinimas „gėlių sala“, šioje saloje daug daug žydinčių augalų. Vienas įdomesnių Mainau salos ypatybių – iš gėlių sukurtos įvairių gyvūnų, paukščių, drugelių skulptūros, kurios nepalieka abejingų.

Vilandri pilies sodai, Vilandri, Prancūzija

Formalus prancūziškas sodas ir pilis yra tikri renesanso laikotarpio pavyzdžiai. Lankantis šiame sode būtina kuo daugiau žvalgytis ir grožėtis, nes už kiekvieno kampelio slypi grožis. Elegantiškai suprojektuotas sodas kaip ir tai ko tikiesi, tačiau pamatyti elegantišką ir subtiliai užmaskuotą daržovių daržą – štai čia jau siurprizas. Daug žalumos, elegancijos ir žydinčių pavasario puošmenų.

Daugiau autorės tekstų skaitykite ČIA

Tulpės
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)