Taip jau susiklostė, kad Retimno regione labiau lankomos tos vietos, kurios atskleidžia kretiečių buitį ir būtį. Tai – tradiciniai kaimai bei salos istoriją formavę vienuolynai. Vykstantiems į Kretą atostogauti visada patariu nusiteikti bendrauti su vietiniais gyventojais. O Retimno regione – ypač!

Jei sustojote kokiame nors kaime, šypsokitės ir sveikinkitės su jo gyventojais (tai kas, kad juos matote pirmąkart, juk ir Lietuvos kaime visi vieni su kitais sveikinasi). 

Jei kas nors Jus kviečia į savo namus, užsukite. Jei paaiškėja, kad tie namai – parduotuvėlė, pagirkite šeimininką už jo išmonę. Jei kas nors vaišina vynu ar sūriu, ragaukite. Ir patys prašykite ragauti, nes kaip galima pirkti sūrį ir vyną jo neragavus! Žodžiu, bendraukite. Pajauskite kretietišką svetingumą keliaudami po Retimno regioną!

Preveli palmių paplūdimys


Pats lankomiausias pietų Kretos paplūdimys, kasmet sutraukiantis tūkstančius turistų. Juo baigiasi įspūdingas Kourtaliotikos tarpeklis, kurio dugnu bėga Megas Potamos upė. Jos krantai natūraliai apaugę kretietiškomis datulinėmis palmėmis, jų lapai meta jaukų šešėlį, todėl pasivaikščioti po mišką smagu net karštomis vasaros dienomis.

Upės žiotyse ant paplūdimio natūraliai susiformavusi gana didelė gėlo vandens užtvanka – tarsi ežeras, kuriame galima nusiplauti druską po maudynių jūroje. Paplūdimys kaip magnetas traukia romantikus ir įsimylėjėlius, nes prie pat kranto stūkso širdies formos uola, prie kurios tiesiog būtina nusifotografuoti! 



Kaip geriausia aplankyti?

Savarankiškai su išsinuomotu automobiliu, pravažiuojant Kourtaliotikos tarpeklio kraštu, pakeliui užsukant į Preveli vienuolyną, Plakias kurortą ir šalia jo esančius tradicinius kaimus. Tik reikia turėti omeny, kad nėra galimybės privažiuoti iki pat palmių paplūdimio, iki jo reikia arba eiti per Kourtaliotikos tarpeklį, arba nulipti stačia uola nuo aukštutinio Preveli vienuolyno. 



Kreta


Margarites keramikų kaimas

Archeologai sako, kad keramikiniai indai Margarites kaimo teritorijoje buvo gaminami dar Mino civilizacijos laikais! Bėgant šimtmečiams keramikai apsistodavo čia dėl ypatingo molio, kuris iš tiesų labiau panašus į birų juodžemį. 

Kaip sako keramikai, iš jo pagaminti indai „kvėpuoja“: juose supiltas vanduo išlieka gaivus net paliktas saulėje. Margarites gyventojai išsaugojo gilias keramikinių indų gamybos tradicijas.

Kretoje prasidėjus turizmui kaimas patraukė ne tik salos svečių, bet ir kitų keramikų iš viso pasaulio dėmesį. 

Todėl dabar atvykus į Margarites galima atrasti ne tik tradicinių, bet ir naujų formų ieškančių keramikų dirbtuvių. Vieną iš jų – „E+A ceramics studio“ – yra įkūrusi lietuvė Ema ir kretietis Aris. Beje, jų darbų iš Margarites kaimo galite įsigyti ir internetu. 



Kaip geriausia aplankyti?

Su ekskursija. Nes tik taip sužinosite turtingą kaimo istoriją, iš pagrindinės gatvės nusuksite į venecijietiškos architektūros perliukus slepiančias mažas gatveles ir apsilankysite ne atsitiktinių, o unikaliais gaminiais garsėjančių keramikų dirbtuvėse. 


Kreta

Arkadi vienuolynas

Lygumoje tarp senųjų ąžuolų ir pušų giraičių, alyvmedžių ir vynmedžių sodų stūksantis Arkadi vienuolynas yra tapęs kretiečių laisvės simboliu. Būtent čia prasidėjo garsusis 1866 metų kretiečių sukilimas prieš Osmanų imperijos okupaciją. Tačiau turkai metė milžiniškas pajėgas sukilimui malšinti ir galiausiai apsupo Arkadi vienuolyną, kuriame buvo užsibarikadavę 260 ginkluotų vyrų ir apie 700 moterų bei vaikų. 



Aplink vienuolyno sienas buvos sutelkta net 15 tūkst. osmanų kariuomenė, kuri per 1866 m. lapkričio 7 d. šturmą žiauriai išžudė tarp Arkadi sienų pasislėpusius kretiečius. Dalis moterų su vaikais žuvo susprogus vienuolyno ginklų sandėliui. 

Tragedija į Graikijos istoriją įėjo Arkadi genocido pavadinimu ir tapo vienu iš lemiamų veiksnių kovoje už Kretos laisvę. Iki šių dienų Arkadi vienuoliai saugo tragedijos atminimą, tuo pačiu supažindindami svečius su kur kas gilesne tūkstančio metų vienuolyno istorija.



Kaip geriausia aplankyti?

Savarankiškai arba su ekskursija. Lankantis Arkadi vienuolyne jo istoriją ir svarbą galima sužinoti iš aiškiai išdėstytos informacijos lankstinuke, kurį galima pasiimti prie įėjimo. Norintiems sužinoti daugiau apie Arkadi vienuolyną, reikėtų į jį keliauti su gidu.

Kreta

Retimno senamiestis

Daug kas sako, kad trečias pagal dydį Kretos miestas Retimnas – tai sumažinta Chanios kopija. Taip, iš pirmo žvilgsnio Retimno senamiestis palieka tokį įspūdį, bet akylesnis architektūra besidomintis keleivis greitai pastebi, kad Retimne venecijietiškas paveldas persipina su Renesanso epochos įtaka, o taip pat – su vėlesniuoju Osmanų imperijos palikimu. 

Jaučiama ir čia gyvenusių graikų aristokratų, ir pabėgėlių armėnų, ir mieste gyvenusių žydų įtaka.

Retimno senamiesčio gatvelėmis reikia vaikščioti iš lėto, atkreipiant dėmesį į architektūrines detales. Jos atskleidžia spalvingą miesto istoriją, kurią šiais laikais šviežiomis idėjomis pildo Graikijos ir kitų šalių jaunimas. Prie Retimno yra įsikūrę didieji Kretos universiteto rūmai, tad mieste nuolat juntamas veržlus studentiškas šurmulys. 



Kaip geriausia aplankyti?

Savarankiškai atvažiavus į Retimną išsinuomotu automobiliu arba autobusu. Turėdami bendrą informaciją apie miestą (ją galite rasti internetu arba gauti turizmo informacijos centre) lengvai rasite visas Retimno lankytinas vietas, o pakeliui į jas paklaidžiosite jaukiomis gatvelėmis, kuriose vis dar jaučiama Venecijos Respublikos ir Osmanų imperijos atmosfera. 


Kreta

Argyroupolio šaltiniai

Vandeningiausia Kretos vieta: čia iš kalnų garma vanduo net per pačius sausringiausius metus. Prieš daugiau nei du tūkstantmečius šioje vietoje klestėjo antikinis miestas Lappa, kurį pagal legendą įkūrė Mikėnų karalius Agamemnonas. Ypatingą įtaką miestas įgijo Romos imperijos valdymo metais – tuomet jis net pretendavo tapti Kretos sostine. Todėl aplink Argyroupolį gausu romėniškojo periodo griuvėsių, nors daugelis turistų į šią vietovę traukia ne dėl jų, o dėl malonios gaivos, kurią skleidžia Argyroupolio šaltiniai. Šalia jų įsikūrusios tavernos siūlo paragauti šviežios gėlavandenės žuvies – upėtakių ir eršketų, o taip pat kretietiškų patiekalų. 



Kaip geriausia aplankyti?

Savarankiškai arba su ekskursija. Savarankiškai – jei norite pasimėgauti šaltinių skleidžiama vėsa ir tradiciniu maistu tarp vandens įsikūrusiose tavernose. Su ekskursija – jei norite atrasti tas vietas, kurių dažniausiai nepastebi savarankiškai čia atvykstantys turistai. 



Visas išvardintas vietas galiu įtraukti į Jūsų atostogų planą. Dėl plano sudarymo kreipkitės el. paštu manokreta@gmail.com

Kreta