Amsterdamas – ne tik marihuanos rūkytojų ir sekso turistų miestas. Tai pačių įdomiausių pasaulyje viešbučių sostinė. Jų koncentracija čia tokia didelė, kad net sunku išsirinkti, kuris yra pats įdomiausias. Šį miestą siūlau rinktis tiems, kas savo gyvenime nori nerealaus patyrimo – tokios nakties, kuri įsimins visam gyvenimui. 



Visokie tyrimai rodo, kad didžioji dalis keliautojų rinkdamiesi viešbutį per daug nesuka galvos ir ima tai, kas tą dieną pigiausia. Ir pats iš draugų esu girdėjęs: imkim pigiausią, juk tik permiegosim, visą dieną ten nesėdėsim. Bet gal jūsų nuomonė pasikeistų, jeigu nors kartą išbandytumėte ką nors išties ypatingo? Aš pabandysiu įrodyti, kad yra tokių viešbučių, kurie įdomesni už bet kokį muziejų, už parduotuves ir visas kitas vietas. Pasirenki apsistoti jame ir niekur nesinori eiti, kiekviena akimirka ypatinga.

Ir iškarto, norėdamas toliau išlaikyti jūsų dėmesį, turiu informuoti: daugelis ypač originalių viešbučių, tikrai nėra brangūs. Kai kurie iš jų net pigesni už ekonominius, priklausančius didiesiems tinklams. Na tuos, kuriuose dažniausiai visi mėgsta apsistoti. 



Kitas mano patarimas: jeigu atvykstate ilgesnių atostogų, ilgiau nei vienai nakčiai – nepabijokite keisti viešbučių, juk bus daugiau įspūdžių, gausite daugiau patyrimų. Pavyzdžiui: vieną naktį praleiskite viešbutyje-traukinyje, kitą viešbutyje-laive. Pamatysite, ims atrodyti, kad keliavote po skirtingus kraštus, o be to – įrodyta, viešbučio pakeitimas veikia musų pasąmonę ir net ima atrodyti, jog kelionėje buvote kiek ilgiau nei iš tikrųjų. Tuo įsitikinau ir pats.

Tikslaus paaiškinimo, kodėl keisčiausi ir įdomiausi viešbučiai ėmė kurtis būtent Amsterdame nėra. Matyt reikėtų galvoti, kad viskas dėl žvėriškos konkurencijos. Nori gauti daugiau dėmesio – būk originalus. Juk taip?


Per metus Amsterdamą aplanko apie 20 milijonų turistų. O tai bent 20 kartų daugiau nei
pastovių gyventojų. Va čia tai populiarumas!


Oficialiais 2017 metų duomenimis, Amsterdame šiuo metu veikia 466 viešbučiai, kurie siūlo beveik 31 tūkstantį kambarių ir beveik 70 tūkstančių lovų. 


Vidutinė viešbučio kambario kaina mieste – 139 eurai nakčiai. Įdomu tai, kad nuomotis butą ar kambarį pas privačius žmones, per „AirBNB“ rezervavimo sistemą – 11 eurų brangiau – vidutiniškai naktis kainuoja 150 eurų. 



Dar vienas, jums praversiantis faktas: brangiausi mėnesiai mieste: balandis – gegužė ir rugsėjis – spalis. Tuo metu viešbučių kainos kiek išsipučia.

O dabar, ponai ir ponios, jūsų dėmesiui – originaliausi Amsterdamo viešbučiai. Tai ne tik nakvojimo vietos – tai ypatinga patirtis.

Naktis džiunglėse

Šįkart viešėdamas Amsterdame aš pasirinkau modernų, ekologišką ir labai egzotišką „Hotel Jakarta“. Tai lyg Indonezijos sostinės Džakartos ambasada Europoje. „Dviejų pasaulių susidūrimas“ – tokiu šūkiu save pristato šis žalumos pilnas, aplinkai draugiškas viešbutis.

4 žvaigždučių oazė judriame mieste – vieta, kur pasijausi tarsi gyventum tikrose džiunglėse. Toks stilius sugalvotas ne veltui. „Hotel Jakarta“ stovi saloje, iš kurios prieš daug metų laivai išplaukdavo būtent į Džakartą Indonezijoje.

Čia yra 200 prabangiai, Indonezijos stiliumi įrengtų kambarių, kurių dauguma turi balkonus su vaizdu į upę. Taip pat yra nuostabus baseinas su vitrininiais langais į miesto centrą. Daug kam įspūdį palieka azijietiško stiliaus restoranas ir paskutiniame pastato aukšte esantis baras. Tie, kas buvo Balio saloje sako, kad „Hotel Jakarta“ primena šią egzotišką vietą.



Šis viešbutis save žaliausiu Amsterdame vadina ne be pagrindo: čia yra net ir tropinis sodas, laistomas surenkamu lietaus vandeniu! Elektra pastatas taip pat aprūpinamas iš natūralių šaltinių, daugiausia saulės energijos, o visas dekorui naudotas medis yra natūralus.



Apsistojus šiame viešbutyje bent pusdienį praleiskite jo viduje ir pasimėgaukite džiunglių ramybe, visu tuo grožiu. Beje, tai labai fotogeniškas viešbutis, daug kas jį pasirenka vien tam, kad pasidarytų įspūdingų nuotraukų.

Kaina: naktis dviviečiame kambaryje nuo 154 eur.
Adresas: Javakade 766, Zeeburg, 1019 SH, Amsterdamas

Nakvynė traukinyje

„Train Lodge“ dar prieš kelerius metus buvo naktinio traukinio Ciurichas-Roma vagonai. O dabar tai – autentiški svečių namai Amsterdame, suteikiantys galimybę savo svečiams pasijausti lyg miegotų riedėdami bėgiais.

Viešbučio įkūrėjai sako pastebėję, kokie patogūs būdavo tokie naktiniai traukiniai, tad jie nusprendė nekeisti interjero ir net palikti autentiškas lovas.

Jis įsikūręs visai šalia populiarios Amsterdamo „Sloterdijk“ stoties, tad aplinka ir garsai irgi tokie, lyg nuolat keliautum.

Traukinyje 132 lovos ir 44 „kambariai“ – kajutės. Kiekviename jų galima rasti po 3 lovas, į kurias kopti reikia kopėčiomis. Galima išsinuomoti ir visą vagoną su 33 lovomis, jei keliaujate su visa draugų kompanija. Liūdės tie, kas mėgsta savo viešbučio kambaryje turėti privatų vonios kambarį, dušą ir tualetą. Čia to nėra, teks naudotis bendromis voniomis ir tualetais.

„Train Lodge“ dažniausiai apsistoja ekonominiai, labai taupantys keliautojai. Tą dieną, kai ten lankiausi sutikau apdriskusį amerikietį kaubojų, su plačia skrybėlę. Būgnais apsikarsčiusius jaunus meksikiečius ir labai daug stilingo jaunimo iš Vokietijos. Visiška hipsterių oazė. Beje, žinoma, yra ir vagonas-restoranas.

Ten patiekiami pusryčiai, galima užsisakyti pietus ir vakarienę. Restorane kabo buvusių gyventojų palikimas: magnetukai, vėliavėlės ir panaši atributika iš viso pasaulio. Yra ir mūsų šalies trispalvė, kažkas iš mūsiškių ten jau gyveno. Neaplenkite šios vietos ir jūs.

Kaina: naktis (lova bendrame kambaryje su kitais gyventojais) – 49 Eur.
Adresas: Changiweg 121, Amsterdamas.

Viešbutis – pinigų keitykla

Pusiau slaptas, labai savotiškas, bet tikrai nepaliksiantis abejingų – „The Exchange hotel“ yra pačiame Amsterdamo centre, bet ne visi jį randa. Įdomiausia, kad tai visai prabangus savo interjeru ir tikrai ne pigiausias miesto viešbutis, bet įėjimas į jį įrengtas labai kukliai. Tai niekuo neišskiriančios durys kavinių ir parduotuvių gatvėje.

Tarp dviejų kavinių, kur parduoda bandeles ir keptas bulvytes. Galima pamanyti, kad viduje ekonominiai nakvynės namai. Užėjus į vidų nustebina itin keista administratorės darbo vieta – kioskelis, lyg valiutos keitykla. Tada įvairiomis drobinėmis medžiagomis iškaltas liftas. 

Kai kam, kas neturi meniškos gyslelės gali atrodyti, kad jis remontuojamas. O tiems, kurie prijaučia įdomiems sprendimas – norėsis aikčioti iš susižavėjimo. Nuoširdžiai sakau: tokio lifto daugiau niekur nemačiau.



Visi „The Exchange hotel“ yra unikalūs. Juos kūrė žinomi menininkai ir tarpusavyje savo sprendimų nederino. Štai pirmieji apartamentai, kuriuos man parodė administratorius Jan – tarsi drabužių parduotuvė. Šviečiančios reklamos, vietoje stalinės lemputės – moters biustas su liemenėle. Kitas numeris apkaltas porolonu, tarsi čia būtų įrašų studija arba psichiatrinės ligoninės palata.

Galima rinktis kambarį – siuvėjos dirbtuves, kur stovi tikra siuvimo mašina ir pridėta daug siūlų, yra labai originalus – visiškai baltas kambarys, arba lininis. Jame viskas – grindys, lubos, sienos, baltai – iš lininės medžiagos. 



Visi „The Exchange hotel“ kambariai turi atskirą žvaigždučių įvertinimą, tad svečiai gali rinktis, kokios klasės nori – vienos žvaigždutės ar penkių. Nuo to priklauso ir nakvynės kaina. Šią vietą apsistoti dažniausiai renkasi jauni keliautojai.

Kaina: naktis dviem svyruoja nuo 140 iki 250 eur.
Adresas: Damrak 50, Amsterdamas.

Pirmos nakties apartamentai

Romantiškiausias pasaulyje viešbutis – „The Panorama Suite“. Rekomenduoju įsimylėjusioms porelėms, jaunavedžiams, karštai Valentino dienos nakčiai. Ir tiems, kurie savo meilei pažadėjo naktį privačioje saloje. Nes taip ir bus – „The Panorama Suite“ stovi nedidelėje salelėje, visai netoli Amsterdamo centro. Įsivaizduokite – saloje tik jus ir daugiau nieko. 



Kaip sako patys viešbučio vadovai, ši vieta skirta svajonių nakčiai drauge. Stiklinis pastatas – tarsi observatorija, nors labiau primena prašmatnų stiklinį šiltnamį su 360 laipsnių vaizdu aplink, o taip pat ir stiklinis stogas, todėl galima grožėtis žvaigždėtu dangumi. Romantiškus jausmus padės kurti specialiai pagal užsakymą menininkų kurta apvali lova viduryje kambario, išsiskleidusi lyg gėlės žiedas. Taip pat sakoma, kad apsistodami čia žmonės prisideda prie konfliktų pasaulyje sprendimo, mat dalis pelno skiriama visuomenės problemoms spręsti, aukojama geriems darbams.

Pusryčiams čia patiekiamos bandelės, sūris, jogurtas, džemas ir medus, pagaminti vietinių ūkininkų iš Olandijos šiaurės.

Jeigu nuspręsite čia praleisti vestuvių naktį, jūsų lauks šampanas ir miela dovanėlė – nedidukėje Sumatros saloje bus pasodintas medis su jūsų vardais.

Svarbu žinoti, kad norint rezervuotis naktį šiame viešbutyje reikia užsisakyti iš anksto. Nes „The Panorama Suite“ yra tik vienas vienintelis kambarys, kurį prižiūri du šeimininkai ir pasamdyta darbuotoja. Gausite daug dėmesio ir meilės.

Kaina: dviem naktims 528 Eur (po vieną naktį neleidžia rinktis)
Adresas: Sixhavenweg 27, Amsterdam Noord, 1021 HG, Amsterdamas

Gyvenimas ant vandens

Yra viešbučiai, yra svečių namai, yra moteliai. O ar ką nors girdėjote apie „botelius“? Tai dviejų angliškų žodžių „boat“ (liet.laivas) ir „hotel“ (viešbutis) dūrinys.

Amsterdame labai daug botelių. Didelių ir mažų, labai kuklių ir prabangesnių. Juk tai miestas ant vandens, nieko nuostabaus. O aš jums noriu papasakoti apie vieną pirmųjų ir patį populiariausia –„Amstel Botel“. Tai 3 žvaigždučių viešbutis laive, plūduriuojančiame Ei upėje, šalia NDSM prieplaukos, buvusios laivų statyklos, pastaruoju metu tapusios miesto meno ir kultūros tašku.

1993 metais atidarytame botelyje 175 kambariai suskirstyti į tris kategorijas pagal prašmatnumą. Rezervuojant galima rinktis upės arba pakrantės vaizdą pro apvalų laivo langą. Geru oru svečiai deginasi denyje ir grožisi vaizdais, prastu oru ilsisi angliško dekoro kambariuose ir viešose erdvėse.

Įdomus faktas: iš viso Amsterdame yra apie 2500 gyvenamųjų valčių ir dauguma jų prišvartuotos aplink miesto centrą. Nemažai galima rasti ir „Airbnb“ pasiūlymų. O visoje Olandijoje tokių namų yra daugiau nei 100 tūkstančių.

„Amstel Botel“ nepatiks tiems, kurie mėgsta apsistoti patogioje, lengvai prieinamoje vietoje. Iš Amsterdamo centro iki šio viešbučio reikia plaukti nemokamu keltu. Tai kiek užtrunka. Kitas minusas – laive stipriai jaučiasi drėgmė ir specifinis kvapas, mane jis šiek tiek erzino. Bet galbūt geri kvepalai nuo to išgelbėtų.

Kaina: dvivietis kambarys vienai nakčiai 84 eur.
Adresas: NDSM-Pier 3, Amsterdam Noord, 1033 RG, Amsterdamas.

Nepilnamečių kolonija

Rašantys kelionių tinklaraščius „Lloyd Hotel“ mėgsta vadinti – viešbučiu nepilnamečių kolonijoje. Na, skamba tikrai kraupokai, bet tai labai vilioja turistus. Tiesą sakant, nepilnamečių kolonija yra tik vienas iš daugybės titulų, šis keistas viešbutis kadaise buvo net ir kalėjimu.

O dabar čia – 117 unikalių kambarių. Unikalūs jie tiesiogine prasme – nėra dviejų identiškų. Kambario tipą (ekonominis ar prabangesnis variantas, dvigulė lova ar atskiros viengulės) galite pasirinkti patys, tačiau konkretus jums teksiantis kambarys – visuomet staigmena. Jeigu vis dėl to norite patys pasirinkti savo numerį – teks susimokėti papildomus 35 eurus, ir, žinoma, atsižvelgti į jo užimtumą. Kambarių prabangos lygis skiriasi nuo 1 iki 5 žvaigždučių. Juos kurdami fantazijai davė laisvę daugiau nei 40 interjero dizainerių iš Olandijos ir kitų šalių.

O dabar apie ypatingą šio viešbučio istoriją. Pačioje pradžioje pastate buvo „imigrantų nakvynės namai“, kur laivų į savo ateities namus laukdavo keliautojai iš viso pasaulio. Vėliau čia veikė griežto režimo kalėjimas, o dar vėliau ir visur minima nepilnamečių kolonija. Kambariuose, kuriuose dabar miega turistai buvo saugomi patys pavojingiausi Olandijos nepilnamečiai. Apie juos prikurta daug legendų, kurias mielai papasakoja viešbučio darbuotojai.

Paskutinį XX amžiaus dešimtmetį čia veikė menininkų dirbtuvės. Jų palikimas puikiai matosi iki šiol. Be to, kad kiekvienas kambarys žavi meniškas sielas, čia dar yra rengiamos parodos, ekspozicijos ir kultūriniai renginiai.

Tiesa, reikėtų žinoti, kad „Lloyd Hotel“ nėra pačioje geriausioje miesto vietoje, tad dažniausiai čia apsistoja žmonės Amsterdame atostogaujantys ilgiau, ir nebijantys į centrą važinėti tramvajumi.

Kaina: naktis dviem žmonėms – nuo 171 Eur.
Adresas: Oostelijke Handelskade 34 – 1019 BN, Amsterdamas

Kambarys krano viršūnėje

Ką jums reiškia žodis „kranas“? Vaikystėje, priešais mūsų šeimos buto langus vyko statybos, ten stovėjo daug kranų. „Pasakyk žodį kranas“, – man liepdavo senelis, mokinęs mane taisyklingai tarti raidę „r“. Kai išmokau, aš žvelgdavau į tuos kranus ir senelio klausdavau, o kaip įmanoma dirbti tokioje mažoje kranininko kabinoje? Pasirodo, įmanoma ne tik dirbti, bet ir gyventi.

Štai prašom – „Faralda NDSM Crane Hotel“ – turbūt pats keisčiausias iš visų viešbučių, nes jis yra aukštybėse, kur ne kiekvienas drįsta pakilti. Viešbučio aprašyme sakoma, kad čia susitinka prabanga ir pramonė, nes viešbučio patalpa – neeilinė. Tai – eilinio statybinio-pramoninio krano kabinos, tačiau kambariai įrengti išskirtinai prabangiai. Ne kaip „stroikėse“. “Beprotiškiausia ir labiausiai įkvepianti vieta apsistoti” - skelbia reklama ir ji nemeluoja.

Įsikūręs NDSM prieplaukoje, šis viešbutis visiems primena , kad Amsterdamas yra laivų statybos miestas. Šis kranas tam ir buvo naudojamas – padėjo pastatyti ne vieną, dabar po jūras ir vandenynus plaukiojantį gigantą.

Trys viešbučio liukso klasės kambariai siūlo ne tik vaizdą į upę, bet ir viso Amsterdamo panoramą. Pačiame viršuje – SPA centras, tiksliau ypatinga burbulinė vonia su vaizdu į miestą, prieinama tik viešbučio svečiams. Tėra vienas įėjimas į šį viešbutį ir jis prižiūrimas griežtos apsaugos, todėl šio viešbučio laisvalaikio zonoje rengiami privatūs garsių didžėjų, VIP asmenų ir garsių verslininkų vakarėliai.

Nors paversti kraną prabangiu viešbučiu kainavo milijonus, jokios investicijos jo neapsaugojo nuo vėjo. Kai kyla stiprūs gūsiai – kranas ima lengvai linguoti. Gyventojams suteikdamas papildomo adrenalino.
Bijantiems aukščio šio viešbučio nerekomenduoju, visi kambariai įrengti 35-50m aukštyje.

Kaina: naktis dviem nuo 1200 eur.
Adresas: NDSM-plein 78, 1033 WB, Amsterdamas

Blogiausias pasaulyje

„Hans Brinker Budget Amsterdam“ save vadina blogiausiu pasaulio viešbučiu. Šios vietos savininkai net buvo paleidę reklaminę kampaniją, kurioje didžiavosi: „esame geriausiai ignoruojantys svečių skundus”, „esame labiausiai neleidžiantys svečiams ilsėtis”, „esame patys purviniausi“ ir panašiais apibūdinimais, kurie bet kokiam kitam viešbučiui būtų tikra viešųjų ryšių krizė. 



Šios vietos plakatuose puikavosi pasibaigusio tualetinio popieriaus ritinėliai. Supraskite: baigėsi – mes nematome tame jokios bėdos. Sukis kaip išmanai. Vis dėlto, nepaisant tokių sau teikiamų epitetų, svečių šis viešbutukas neatsigina. Atvyksta žmonės iš viso pasaulio, nes visiems įdomu: ar tikrai čia taip blogai?

Gyventojams kliūna šiek tiek padėvėta, apsitrynusi patalynė, daug kam nepatinka apdaužyti, pradėję luptis baldai, neveikiančios rozetės, ir svarbiausia – grubus personalo bendravimas. Mandagumas čia negirdėtas žodis. Tačiau situacija nėra tokia tragiška. Kambariuose yra oro kondicionieriai, net veikia WiFi, gal ir netobulai, tačiau kambariai yra tvarkomi, pusryčiai ruošiami ir vanduo duše bėga. Kai kurie keliautojai pasakytų, kad yra matę tikrai blogesnių variantų. Pavyzdžiui, Indijoje.

Kaina: vienam šešiaviečiame kambaryje 21 Eur.
Adresas: Kerkstraat 136-138, Amsterdam City Center, 1017 GR, Amsterdamas.

Amsterdamą iš Vilniaus oro uosto galite pasiekti per porą valandų. Kiekvieną dieną skrydžius vykdo oro linijų bendrovė „Airbaltic”. Sekite informaciją – nuolat vyksta įvairios akcijos, todėl bilietus galite įsigyti už itin palankią kainą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)