Dvylika gyventojų turintis Koripas yra mažiausia savivaldybė Šveicarijoje. Kaimo gyventojų skaičius vis mažėja – prieš dvejus metus čia gyveno keturiolika žmonių.

Kai devynioliktame amžiuje Koripas įgijo visiškai nepriklausomos savivaldybės statusą, jo gyventojų skaičius siekė apie tris šimtus žmonių. Tačiau pastaruosius kelis dešimtmečius Koripe, kaip ir kitose Alpių bendruomenėse, gyventojų skaičius mažėja, nes jaunoji karta persikelia gyventi į miestus bei miestelius, kur gali mokytis, dirbti ir apskritai geriau gyventi. Kaimuose lieka tik patys seniausi.

Iš dvylikos gyventojų dirba tik meras, kiti – pensininkai. Vidutinis gyventojų amžius yra 75 metai. Gyventojai baiminasi, kad greitai Koripe apskritai nebeliks žmonių.

Tam, kad Koripas netaptų apleistu kaimu, vietinė pelno nesiekianti organizacija „Fondazione Corippo 1975“ sugalvojo planą – paversti visą kaimą turistiniu kurortu.

Koripo kalnų kaimelis

Koripe stovi apie 60 tuščių namų, pastatytų iš vietinio Tičino granito, su akmeniniais stogais ir kaštono medienos grindimis. Kai kurie iš šių namų stovi negyvenami daugiau nei šešiasdešimt metų.

Organizacija pasiūlė idėją kai kuriuos iš šių pastatų paversti poilsio namukais. Kaimo restoranas taptų viešbučio registratūra, kaimo aikštė – vestibiuliu, gatvės tarnautų kaip koridoriai, o namai – kaip viešbučio kambariai.

Ši koncepcija žinoma kaip albergo diffuso arba „išsibarstęs viešbutis“ ir pirmą kartą buvo išbandyta šiaurės rytų Italijoje, siekiant atgaivinti kaimus, kuriuos 1976 m. sugriovė žemės drebėjimas. Šveicarijoje ji dar nebuvo išbandyta.

Pirmasis poilsio namukas, Casa Arcotti su dviem miegamaisiais duris svečiams atvėrė 2018 m. liepos mėnesį. Kiti namai šiuo metu renovuojami, o viso viešbučio atidarymas numatytas 2020 m.

Koripo kalnų kaimelis

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)