Įprastai žmogus per dieną dirba 8 valandas, todėl dažnai lieka mažai laiko naujoms pažintims megzti, rašoma pranešime spaudai. Be to, kaip teigia psichologas Tomas Lagūnavičius, ryškėja tendencijos, kad vis daugiau žmonių nenori turėti vaikų ar pastovaus partnerio namuose, ypač, jeigu turėjo skaudžių patirčių ar išsikyrimų. Tačiau bendravimas ir artumas vis tiek reikalingas, o kelionės yra vienas iš būdų socialiniams santykiams kurti.

„Koks yra kelionės privalumas bandant užmegzti kažkokius kontaktus, praleisti laiką ir pabendrauti? Pirmas – uždara erdvė, niekur tu negali pabėgti. Taip pat ir bendra veikla, yra, apie ką kalbėti. Ar jūs čia buvote, ar nebuvote, matėt ar nematėt, gal dar kažkur buvot – labai lengva pradėti kontaktą, bendrauti. Trečia – galima patirti bendrus patyrimus ir jais dalintis, tai irgi palengvina patį bendravimą“, – sakė psichologas.

T. Lagūnavičiaus teigimu, keliaujant autobusu pabūti vienam praktiškai neįmanoma, tačiau tokias keliones pasirenkantys žmonės sąmoningai ieško naujų kontaktų.

„Vien dėl to, kad jūs visi kartu vienoje erdvėje ir dažniausiai būna bendros ekskursijos, bendra veikla, žmogus turės susitaikyti, kad nori ar nenori jis turės bendrauti, nors su tuo, kuris sėdi šalia“, – tikino specialistas.

„Nepamirškime vieno dalyko – bendri patyrimai mus apjungia“, – pridūrė T. Lagūnavičius.
Kaip teigia kelionių organizatoriaus „Kelionių laikas“ vadovė Ilona Jozėnienė, dar vienas kelionių autobusu privalumas – tai nakvynė. Pavieniui lėktuvu keliaujantys žmonės paprastai perka ir vienvietį kambarį. Tuo tarpu kelionės autobusu organizuojamos taip, kad kiekvienas žmogus turėtų su kuo gyventi. Taip ir pigiau, ir ne taip vieniša.

Kelionė autobusu

Skirtingos auditorijos

I. Jozėnienės teigimu, galimybė susipažinti keliaujant yra ypač aktuali vyresnio amžiaus žmonėms, nes keliaujantys senjorai linkę rinktis ilgiau trunkančias ir net labai tolimas pažintines ar poilsines keliones, pavyzdžiui, į JAV, Naująją Zelandiją, Japoniją. Labai didelė dalis šių žmonių keliauja ne su šeimos nariais ar draugais, bet po vieną.

„Žmonėms, keliaujantiems pavieniui, autobusas yra viena priimtiniausių transporto priemonių. Tokiose kelionėse bendrauti linkę asmenys netrunka susipažinti. Taip surandama bendraminčių, bičiulių, o kartais atsiranda ir stiprus žmones susiejantis ryšys“, – pasakojo I. Jozėnienė.

Vis dėlto, kelionės autobusu aktualios ir jauniems žmonėms, o kokia auditorija renkasi konkrečią krypti priklauso nuo kelionės trukmės ir jos turinio. Pasak I. Jozėnienės, jaunimas dažniausiai renkasi vienos ar dviejų dienų pažintines keliones savaitgaliais, nes vengia pasiimti laisvadienių. Jaunesnius labiau traukia kryptys su įvairių pramogų prieskoniu – pasiplaukiojimais laivu ar baidarėmis, degustacijomis.
„Šįmet jauni žmonės ypač pamėgo vienos dienos keliones į šiaurinę Latviją – Vidžemę, kurios gamta primena Šveicariją. Ten galima pasigrožėti viduramžių pilimis, nusileisti profesionalia bobslėjaus trasa“, – kalbėjo pašnekovė. Be to, skirtingai nei senjorai, kurie dažnai keliauja po vieną, jaunimas mėgsta susirasti pažįstamų bendrakeleivių ir keliauti grupelėmis.

Kelionė autobusu

Tuo tarpu vyresnio amžiaus žmonės perka ne tik savaitgalio, bet ir savaitės trukmės ar dar ilgesnes keliones. Vyresni dažniau renkasi istorines-pažintines kryptis, mėgsta susipažinti su vietomis, glaudžiai susijusiomis su Lietuvos istorija, Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės palikimu.

„Senjorai ilgesnes keliones taip pat paskiria poilsiui svečios šalies pajūryje, pavyzdžiui, važiuoja į Gdanską Lenkijoje ir ten ilsisi“, – sakė vadovė.

Kelionių autobusu renesansas?

Kelionės po Lietuvą autobusais išgyvena savotišką renesansą, bet iki lūžio taško kaip kad yra Prancūzijoje, kai po šalį keliaujama kur kas daugiau nei išvykstama – lietuvaičiams dar toli.
„Iš vienos pusės, Lietuva nėra tokia didelė ir įvairi kaip Prancūzija, kita vertus, mus kankina ir posovietinis sindromas – pabėgti kuo toliau, pamatyt kuo plačiau ir nebūtinai pažinti savo kraštą“, – apie tendencijas kalbėjo I. Jozėnienė.

Populiariausia kelionių autobusais kryptis šalyje yra lietuviškąja Venecija kartais vadinama Ventė. Sausakimši autobusai ten juda kiekvieną savaitgalį nuo kovo pabaigos iki pat Vėlinių. Ventė, paukščių žiedavimo stotis ir plaukimas laivais vilioja savo jūrine romantika.

Kelionė autobusu

Lietuvius taip pat gundo miestai, tapę kultūros sostinėmis. Tam akivaizdžią įtaką daro televizijos reklama, bet tai turi trumpalaikį efektą.

Tautiečius ypač paperka šventės skrandžiui – spausti sūrius, degustuoti įvairius gėrimus – štai kas veja lietuvius pažinti karaimų ar žemaitišką virtuvę. Jie taip pat mėgsta leistis lynais per Nemuną ar išbando baidares, katamaranus – aktyvios pramogos ir degustacinės vakarienės yra privaloma kiekvienos išvykos dalis.

Vienas iš iššūkių visoms kelionių agentūroms – ką pasiūlyti naujo. „Nuvežkite ten, kur nesame buvę“ – tokių standartinių prašymų sulaukiama nuolatos. Kelionių organizatoriai prie lietuviškų maršrutų turi prijungti Latvijos, Lenkijos ar Baltarusijos pakraščius.

Kelionė autobusu
Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)