Portalo „Kvepia Kelionėm“ komanda grįžo iš šios Viduržemio jūros salos ir savo patarimais bei rekomendacijomis nori palengvinti jūsų būsimas atostogas Maltoje.

Kur apsistoti?

Viskas priklauso nuo jūsų turimo biudžeto ir lūkesčių. Keliaujančiam jaunimui patariama apsistoti San Polo Bėjuje (angl. St. Paul’s Bay) arba Slimoje (angl. Sliema). Ten daugiau veiksmo, verda naktinis gyvenimas, o ir kainos šiek tiek mažesnės nei kituose miestuose. Tačiau, jeigu norite daugiau ramybės, poilsio, istorinio peizažo arba keliaujate su vyresniais žmonėmis, rinkitės nuošalesnius, mažesnius miestelius, tokius, kaip Meliha.

Paprastai renkuosi „Airbnb“, tačiau šį kartą apsistojome viešbutyje, kadangi norėjome padrybsoti prie ant stogo esančio baseino ir šiek tiek atsipalaiduoti. Gavome puikius kambarius su nuostabiu vaizdu į miestą ir Viduržemio jūrą.

Malta

Kaip išsirinkti kur pavalgyti?

Dėl pusryčių sukti galvos neteko – viešbutyje kas rytą galėjome išbandyti vis kitokį pusryčių meniu. Pietų per didelį karštį valgyti nesinorėjo, todėl pakakdavo užkandžių, kurie visur patiekiami ant didžiulės lėkštės ir jų užtenka 4-5 žmonių kompanijai.

Pagrindinis dienos maistas buvo vakarienė. Vakarienės vietas rinkomės itin kruopščiai, kadangi nuėjus į pirmą pasitaikiusį restoraną galima smarkiai nusivilti didelėmis kainomis ir nekokia maisto kokybe. Dėl šių priežasčių prieš eidami vakarieniauti visuomet peržiūrėdavome „TripAdvisor“ sąrašą. Į kai kuriuos restoranus (pvz. „Rebecca’s Restaurant“) patekti buvo reikalingos rezervacijos, tačiau kitur (pvz. „Mithna“) užtekdavo palaukti 15 minučių.

Malta yra nuostabi vieta jūros gėrybių mėgėjams. Čia tiekiama žuvis, tunas ir kitos gėrybės yra ką tik pagautos, todėl jos šviežios ir nuostabaus skonio. Šių patiekalų rekomenduojama ragauti Marsašloke (Marsaxlokk) – žvejų miestelyje pietryčių Maltoje.

Vakarienės kaina žmogui svyruoja nuo 15-25 eurų (pagrindinis patiekalas + taurė vyno).

Malta

Kokį transportą rinktis?

Kadangi į kelionę vykome ne tik pailsėti, bet ir pakeliauti, nusprendėme išsinuomoti automobilį. Nors sala yra nedidelė, o viešasis transportas išvystytas gana neblogai, mašinos nuoma buvo nepaprastai geras pasirinkimas. Visų pirma dėl to, kad autobusai važinėja pagal tokius grafikus, kokius nori. Autobuso galima sulaukti už poros minučių, bet gali tekti palūkėti ir pusvalandį ar net valandą.

Jeigu, vis dėlto, nuspręsite nuomotis automobilį, nedarykite to per dideles tarptautines įmones. Sutaupysite krūvą pinigų nuomodamiesi iš vietinių agentūrų. Jos siūlo kur kas geresnes kainas bei nuo kredito kortelės nenuskaito tūkstantinių sumų užstatui.

Svarbiausia, nuomokitės kuo mažesnę transporto priemonę. Dideliems automobiliams ne tik sunku prasilenkti siaurose Maltos gatvelėse, bet ir gali būti neįmanoma įvažiuoti į kai kuriuos požeminius garažus.

Tačiau, nepamirškite, jog Maltoje eismas vyksta kita kelio puse, tad jeigu nepasitikite savo jėgomis, apsvarstykite galimybę keliauti viešuoju transportu.

Malta

Ką aplankyti?

Malta garsėja bažnyčiomis. Iš tiesų čia jų galima rasti kiekvienoje gatvėje. Sakoma, kad Maltoje yra daugiau bažnyčių nei metuose dienų. Verta apsilankyti bent keliose ir pajusti tikėjimo dvasią, kuri sklinda iš bažnyčiose paliktų išgijusių arba nelaimes išgyvenusių žmonių daiktų: įtvarų, ramentų, šalmų, mažų vaikų rūbelių, nuotraukų, gydytojų išrašų apie mirtiną ligą, padėkų, maldų ir panašiai.

Privalu aplankyti nuostabaus grožio sostinę Valetą, kuri yra įtraukta į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą. Be to, šiemet Valeta išrinkta 2018 metų Europos kultūros sostine. Būdami čia užsukite į aukštutinius ir žemutinius Barrakka sodus.

Malta

Būtina apsilankyti Mdinoje – istorinėje šalies sostinėje ir šalia esančiame Rabato mieste. Gausybė siaurų gatvelių ir itališkų ledainių leis pasijusti tarsi Venecijoje.

Pabodus degintis prie baseino, sėskite už vairo ir vykite į nuostabius paplūdimius: Gnadira Bay, St.Peter’s Pool ar Ġnejna Bay. Čia galėsite ne tik pasideginti, bet ir panardyti bei pašokinėti nuo uolų.

Vienas Maltos pasididžiavimų – San Polo Bėjuje stūksantis Nacionalinis Maltos akvariumas. Su skrajute, kurias dalina beveik visur, gausite 3 eurų nuolaidą ir už įėjimą mokėsite tik 11 eurų.

Jeigu turite laiko, sėskite į keltą ir plaukite į Gozo salą. Nors garsiojo Žydrojo lango (angl. Azure Window) čia nebėra, yra daugybė kitų nuostabių kampelių ir vietų tinkamų nardymui. Garsiausia vieta – Mėlynoji skylė (angl. Blue Hole) esanti Dwejra Bay.

Čia taip pat galite sėsti į laivelį, kuris už 4 eurus jus nuplukdys į atvirą jūrą, laivelio kapitonas parodys kur anksčiau stovėjo Žydrasis langas bei papasakos apie įvairiaspalvius koralus.

Malta

Goze būtinai aplankykite Citadelę, kuri yra pastatyta aukščiausioje salos vietoje, todėl nuo jos atsiveria visa Gozo panorama. Be to, saloje yra vienas gražiausių paplūdimių – Ramla Bay, kitaip vadinamu raudono smėlio arba auksiniu paplūdimiu.

Jeigu nesergate jūros liga, įsigykite dienos išvyką su kruizu. Už 35 eurus gausite parvežimą viešbutis-kruizas-viešbutis, pietus laive bei atvirą barą su lengvaisiais alkoholiniais gėrimais. Kruizas plaukia aplink visą Maltą, kol pasiekia garsiąją Žydrąją lagūną. Čia jums bus duodamas 2-3 valandų laisvas laikas pasideginti ar išgerti garsiųjų ananasinių kokteilių.

Ką dar vertėtų žinoti?

Neišsigąskite vakarop išgirdę šūvius – tai fejerverkai. Krikščionys juos leidžia religiniais tikslais. Tačiau, švieselių jūs neišvysite, fejerverkai leidžiami dar nesutemus.

Dauguma restoranų 16-18 valandomis nedirba. Maltoje taip pat yra siesta.

Tie patys restoranai dirba gana trumpai, dauguma užsidaro 22.30 val.

Kadangi Malta yra buvusi Didžiosios Britanijos kolonija, čia vyrauja dvi valstybinės kalbos: anglų ir maltiečių. Todėl mokantiems anglų kalbą, čia problemų nekils.

Malta – puiki vieta besidomintiems kino industrija. Čia yra filmuotas ne vienas filmas: „Gladiatorius“, „Troja“, „Prie jūros“ (angl. By the sea), „Simshar“, „Popajus“ ir net žymusis serialas „Sostų karai“.