„Nesame iš tų lietuvių, kurie aktyvai seka nuolaidas prekybos centruose, arba, lyg išprotėję, kas savaitgalį lekia apsipirkti į Lenkiją. Kainomis Lietuvoje tikrai nesiskundžiame. Šią vasarą šiek tiek pavažinėjome po kaimynines šalis. Tai, kad maisto produktai Lenkijoje pigesni, žinojome, tačiau labiausiai nustebino tai, kad daugelis prekių grupių net ir Vokietijoje kainuoja mažiau nei Lietuvoje“, - kalbėjo klaipėdiečiai.

Išgąsdino vokietis

Klaipėdiečių šeima lankėsi vandens pramogų parke „Tropikų salos“ („Tropical Islands“) šalia Krausniko miestelio buvusios VDR teritorijoje.

Vandens parkas įsikūręs ypatingoje vietoje – buvusiame lėktuvų angare. Viduje telpa ne tik tropikų lagūna, paplūdimys, laivai, aukščiausia Vokietijoje vandens čiuožykla (27 m), viduje galima net paskraidyti oro balionu. Tiesa, už pastarąją pramogą reikia mokėti papildomai – 35 eurus.

„Tropikų salose“ klaipėdiečius sužavėjo ir tropikų džiunglės, ir autentiški tropikų kraštų Borneo, Balio, Tailando ar Samoa pavyzdžiu pastatyti nameliai, kuriuose įrengti viešbučiai.

Keturių asmenų šeimos bilietas parke visai dienai kainavo per 150 eurų. „Iš pradžių ketinome bilietą įsigyti internetu, nes buvo taikoma akcija šeimai ir dienos pramogos šeimai būtų kainavusios 99 eurus. Tačiau patingėjome. Pamanėme, kad dar atostogų sezonas neprasidėjęs, mokslo metai nepasibaigę, todėl ir taikoma akcijinė kaina. Užtat pensiono, kuriame apsistojome, šeimininkas perspėjo, kad galime išvis nevažiuoti, nes į vidų nepateksime. Esą žmonės eilėse laukia po 5 valandas ir tai nepatenka. Nepatikėjome ir vis tiek nuvažiavome. Paaiškėjo, kad nuogąstavome be reikalo“, - bendraudama su DELFI juokėsi Skaistė.

Eilių visiškai nebuvo. Tačiau šeimos bilieto už 99 eurus įsigyti nepavyko, akcijinė kaina galiojo tik perkant internetu. Klaipėdiečiams teko mokėti pilną kainą – 150 eurų.

Vandens parkas Vokietijoje

Brangi nakvynė

Pačiame kupole, kuriame įsikūręs „Tropikų salų“ parkas, yra įvairių viešbutukų (kainos šeimai nuo 360 eurų už naktį) ir net paprastų palapinių ant smėlio (nuo 250 eurų už naktį), kur galima pernakvoti. Tačiau nakvynės kainos didokos, todėl šeima išsinuomojo kambarius pensionate, esančiame už 40 km nuo Krausniko. Dvi nakvynės su pusryčiais šeimai kainavo per 300 eurų.

Klaipėdiečiai prisiminė, kad išalkus už maistą parke reikia mokėti papildomai. „Jame, kaip ir daugelyje panašių parkų, veikia galybė barų ir restoranų. Apie kainas juose kalbėti daug neverta, jos išties didelės. Viename iš restoranų pigiausias patiekalas fich&chips kainuoja nuo 9,5 euro. Mėsainiai su bulvytėmis – nuo 11 eurų. O jei šeima iš keturių penkių asmenų? Kitame bistro patiekalai buvo sveriami ir 100 g maisto kainavo 2,2 euro. Šeimyna prisikrovė po 200-300 g ir daugiau, tai ir kainos didėjo atitinkamai. Todėl nestebino eilės viename iš pigiausių bistro, kuriame mėsainiai kainavo nuo 4-5 eurų“, - šeimos išlaidas skaičiavo Skaistė.

Pigus alus

Susipažinus su nakvynės ir viešojo maitinimo kainomis rytinėje Vokietijoje klaipėdiečius nustebino kainos prekybos centre „Netto“. Šeimos galvą Saulių maloniai nustebino vokiško alaus kainos. „Pažvelgus alaus skyrių ne tik akys apraibo, bet ir širdis apsalo. Ne tik nuo asortimento, bet ir nuo etiketėse nurodytos gėrimo kainos. Gero alaus galima nusipirkti nuo 0,44 euro. Populiaraus „Holstein“ alaus butelis kainuoja 0,59 euro. Dar 8 centus reikia sumokėti, kaip užstatą už tarą. Gyvent ir norėk“, - džiaugėsi Saulius.

Vandens parkas Vokietijoje

Jis prisiminė, kad atrakcionų parke už 0,4 tūrio bokalą mokėjo 3,9 euro.

Klaipėdiečio žmona Skaistė alumi nesusižavėjo, užtat jai užkliuvo kitų produktų kainos. „Užsukome, matyt, į žemų kainų prekybos centrą. Jame stalo vanduo ir vaisvandeniai kainavo kur kas mažiau nei lietuviški. 1,5 litro „Pepsi“ kainavo 0,59 euro, 1,25 litro „Sprite“ – 0,95 euro. Mineralinis vanduo – 0,25 euro. Paauglių mėgstami energetiniai gėrimai – 0,69 euro. Pigesni saldumynai ir duona bei duonos gaminiai. Pigesnis sūris ir kiti pieno produktai. Tačiau obuoliai brangesni – kai kur jų kainos siekė net 2 eurus“, - kai kurių produktų kainas Vokietijoje ir Lietuvoje lygino Skaistė.

Tiesa, dyzelino kaina ir Vokietijoje panaši į lietuvišką – ši kuro rūšis kainuoja nuo 1,27 euro.
Užtat keliai Vokietijoje nemokami. Kitaip nei Lenkijoje, kur už važiavimą automagistrale „Laisvė“ iki Vokietijos ir atgal teko sumokėti 48 eurus.

„Tačiau tikrai nesigailime, kad važiavome mokamu keliu. Tiesa, erzino stabčiojimai ir mokėjimai, užtat nuo Varšuvos iki pat Vokietijos sienos nuvažiavome labai greitai ir patogiai“, - prisiminė klaipėdiečiai.

Nuliūdino Lietuva

Didžiausią įspūdį klaipėdiečiams vis tik paliko Lietuva. „Įvažiavę iš judrių Lenkijos magistralių ir tankiai apgyvendintų šios šalies vietovių į Dzūkiją ir pasukus Jurbarko link nustebino tyla ir ramybė. Keliai – tušti, Lietuvos miesteliuose žmonių labai mažai arba jų visai nematyti. Tas kontrastas, palyginti su Lenkija, mums padarė didžiausią įspūdį“, - DELFI pasakojo Saulius.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (639)