Ilgai gyvenome baisioje neteisybėje. Pigiai skraidėme į Daniją, Norvegiją, Angliją, kartais Italiją ir Ispaniją. Šiemet pasirodė pigių bilietų į Lenkiją, jų irgi seniai reikėjo. Bet labiausiai lietuviams trūko pigios krypties pas kaimynus estus. Juk daugelis mūsų bent kartą lankėsi Latvijoje: Rygoje, Jūrmaloje, Liepojoje.

O štai su Estija kitaip, trečiojoje Baltijos šalyje bent kartą gyvenime buvo nepalyginamai mažiau žmonių. Ji per toli, kad nuvažiuotum vos užsinorėjęs, ir ilgą laiką buvo per brangi, kad iki jos nuskristum. Todėl keliautojai vis atidėliojo ir Estijos nelankė. Atrodo, tokia neteisybė baigėsi. Praėjusią žiemą pagaliau atsirado bilietų už 80, kartais už 60 eurų. O pavasarį, vykstant „AirBaltic“ skrydžių išpardavimui buvo galima nusipirkti kelionę vos už 19 eurų.

Įsivaizduojate, ką tai reiškia? Pigiau nei važiuoti iš Vilniaus į Palangą, pigiau nei vakarienė dviem daugelyje sostinės restoranų. Net autobusu į Taliną nuvykti brangiau, ir aišku žymiai ilgiau užtrunka.

Lėktuvu į Estijos sostinę iš Vilniaus skrisite apie valandą. Nors buvo skelbiama, kad reisas truks 1 val. 20 min., mes pakilome ir nusileidome per 58 minutes. Galima rinktis, kada norite skristi – ryte arba vakare. Tad galite susidėlioti patogų maršrutą. Pavyzdžiui, penktadienį vakare po darbų 19.30 val išskristi, ir namo sugrįžti sekmadienį, dienai jau baigiantis 20.50 val., arba, jeigu pirmadienis laisvesnis – sugrįžti pirmadienio rytą 10.15 val. 


Aš, mėgstantis intensyvias keliones, Taline praleidau pusantros paros. Nuo šeštadienio pavakario iki pirmadienio ryto. Tiek laiko man pakako puikiai pažinti miestą ir aplankyti svarbiausius dalykus.

Jeigu esate aviacijos maniakai, arba visada norėjote pasijausti, kaip tikra pasaulinė žvaigždė – jums patiks dar vienas dalykas. Reisus iš Lietuvos į Estiją aviakompanija vykdo su nedideliu „Bombardier Q400 NextGen” lėktuvu. Jis ypatingas tuo, kad šiuo modeliu privačiai skraido daug turtingų ir populiarių pasaulio žmonių. Jausmas tarsi visas lėktuvas skirtas tik jums.

Sėdėsite po du, didesniuose, patogesniuose krėsluose. Už lango matysite kaip romantiškai žydrame dangaus fone sukasi lėktuvo propeleriai. Beje, stovint prie tokio lėktuvo gaunasi efektingos nuotraukos. Tik pasistenkite fotografuoti, kai didžioji dalis keleivių jau būna sulipę į vidų. Galėsite po nuotrauka socialiniuose tinkluose pajuokauti, kad reisas privatus.

Šį kartą pasirinkau jums papasakoti ne apie patį Taliną, o apie tą vietą, kurioje apsilankysite pirmiausiai –Tarptautinį Lenarto Meri vardu pavadintą oro uostą. Estai juo labai didžiuojasi ir visai ne be reikalo. Keliautojai iš viso pasaulio čia svajoja užsukti bent valandai, skrisdami su persėdimu. Nes žmonėms smalsu pajausti ir pamatyti, kaip gi atrodo pačiu jaukiausiu Europoje vadinamas oro uostas. Dar kai kas sako, kad jaukiausias šis oro uostas ne tik Europoje, bet ir visame pasaulyje. Bet tokio titulo oficialiai dar negavo.

Talino oro uostas

Kurdami interjerą ir visokias pramogas bei malonumus estai užsibrėžė tikslą, kad oro uostas keliautojams turi priminti namus. Kad čia būtų galima atsipalaiduoti, pamiršti rūpesčius, ir susirasti širdžiai mielos veiklos. Jau daugiau nei dešimt metų šis oro uostas yra absoliučiai išskirtinis, aprašomas visoje planetoje.


Paskaičiuota, kad vienu metu oro uostą užpildžius 100 procentų – visi tuo metu keliaujantys gautų po vietą atsisėsti. Nereikės ramstytis pakampėse, tupinėti prie tualetų ir panašiai, kaip tai vyksta daugelyje kitų pasaulio oro uostų. Dar gi, nusprendė estai, kad visiems keliautojams turi būti po vietą telefono ar kompiuterio pasikrovimui. Rozečių ir visokių kitokių prieigų tam – ant kiekvieno žingsnio. Ir žinoma ši paslauga nemokama. Estai dovanoja.

Tie, kas kūrė interjerą irgi pasistengė. Prie skrydžių vartų, kur žmonės įleidžiami į lėktuvus – išklijuoti fototapetai su įvairiais Estijos gamtos vaizdais. Tarsi durys į laukinį mišką arba jūros pakrantę. Bet tai dar nėra jaukumo viršūnė.


Maždaug prieš metus šis oro uostas – tikriausiai pirmasis pasaulyje – įsirengė sporto salę keliautojams. Na, ne visai salę. Tiksliau – vietą, kur sustatė visus, rimtai treniruotei reikalingus treniruoklius. Galite daryti pilvo preso, rankų, kojų pratimus. Didžiuliame ekrane nuolat rodomi treneriai, kurie rodo, kaip teisingai sportuoti. Tad jūs galite pasidėti savo kelionės mantą į šoną ir atsiduoti pratimams. Gražinkitės, nes orai šyla, greitai reikės išsirengti pliaže.

Dar vienas būdas pasportuoti, o tuo pačiu ir pasilinksminti – oro uoste rasite stalo teniso stalus bei stalo futbolą. Raketės, kamuoliukai, viskas, ko tik reikia – nemokamai. Laikas neribojamas.

Talino oro uostas

Jeigu jūs visai ne sportininkas, o labiau intelektualas. Vietoje pratimų, labiau mėgstate rankose laikyti gerą knygą – estai pasirūpino ir tuo. Po visus įmanomus kampus išstatė knygų lentynas. Viso jose sudėta virš 2 tūkstančių literatūros kūrinių įvairiomis kalbomis: anglų, rusų, estų, ispanų, lenkų, prancūzų, kai kas yra ir lietuvių. Tai labiausiai pasaulį sužavėjęs šio oro uosto išskirtinumas.

Knygos yra nemokamos ir jas galima ne tik vartyti vietoje, bet ir pasiimti su savimi į kelionę. Skaitytojas dovanoja skaitytojui. Arba keliautojas keliautojui. Mintis yra tokia. Ir ten iškabintose taisyklėse rašoma, kad visų, kada nors apsilankiusių Talino oro uoste prašoma palikti dovanų jau perskaityta knygą. Mainais siūloma pasiimti naują, paliktą kito žmogaus. O jeigu neturite, ko palikti, tiesiog knygos nepasiėmėt į kelionę – vis tiek galite ieškoti, kas tose lentynose jums labiausiai patinka. Tik atminkite, jeigu išsiskraidinsite knygą su savimi – privalėsite kada nors sugrįžti ir palikti savo knygą. Tai, kaip moralinis pažadas oro uostui.

Arba galite kitaip išpirkti tą knygą. Jeigu mokate groti arba dainuoti – prašom, oro uosto scena laukia jūsų. Ten, prie vienų skrydžių vartų, stovi prabangus fortepijonas, kuriuo skambinti gali kiekvienas. Kartais taip ir būna, koks keliautojas sėda prie fortepijono ir surengia ypatingą koncertą kitiems keleiviams. Net duetai gimsta. Kažkas užgroja, tada ateina tas, kas padainuoti sugeba. Visiems smagu, jauku, miela. Net žuvytės čia įrengtuose akvariumuose ima šokti.

Talino oro uostas

Keliaujantiems verslininkams, arba šiaip mėgstantiems megzti naujas pažintis įrengta kontaktų siena. Joje visi norintys gali palikti savo vizitinę kortelę. Arba tiesiog galite ateiti ir toje sienoje knistis, ieškoti žmogaus, kuris jums kažkuo gali būti naudingas.


Ten galima rasti gydytojų, dėstytojų, politikų, verslo žmonių kontaktus. Kai kurie ant paprastų lapukų pasirašo savo vardą ir telefono numerį, prideda frazę „graži mergina“ arba „gražus vaikinas“ ir deda tą lapuką ant sienos.


Aš tarp tų kontaktų radau estės Eevi numerį, ji buvo parašiusi, kad gali patarti, kur skaniai pavalgyti Taline. Paskambinau, ir tikrai patarė.

Talino oro uostas

Viešėdami Talino oro uoste neaplenkite ir tualetų. Juose – vandens čiurlenimo garsai ir kitokie mieli akcentai. Pavyzdžiui, pas vyrus kabinose ir prie pisuarų išklijuoti plakatai su įdomiomis žinutėmis apie įvairias sporto šakas. Jeigu stovi tualeto kabinoje veidu į sieną, kol atlieki reikalus gali skaityti apie beisbolą, jeigu sėdi veidu į duris – ant jų – įdomybės apie krepšinį.

O ant vonios veidrodžio rasite informaciją, kaip teisingai užsirišti kaklaraištį. Kad padoriai atrodytumėte.

Talino oro uostas

Nepamiršti, žinoma, ir keliaujantys vaikai. Specialiai jiems įrengti net keli žaidimų kambariai, ten stovi pilis, po kurią galima landžioti. Taip pat – kalnas įvairių žaislų ir stalo žaidimų.

Šis uostas patenka tarp greičiausią nemokamą „wi-fi“ internetą turinčių oro uostų. Antra vieta pasaulyje! Junkitės ir naudokite, kiek norite. Niekas neriboja jūsų atsisiunčiamų duomenų kiekio. Todėl daugelis keliautojų įlindę į savo nešiojamus kompiuterius. Jeigu tokio neturite – ne bėda. Estai nepamiršo pasigirti, kad būtent jie sukūrė programėlę „Skype“ ir oro uoste įrengė specialius „Skype“ kambarius, kur galite prisijungti prie savo paskyros bei skambinti, kam tik norite.

Daug pasaulio mačiau, bet tokių malonių dalykų – dar nė viename oro uoste. Jūsų kelionė Estijos sostinėje prasidės tikrai ypatingai. Tik raskite laiko viską išbandyti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (43)