Kijeve veikia vienas lankomiausių pasaulio „McDonald’s“

Skaičiuojama, kad šalia Kijevo geležinkelio stoties veikiantis „McDonald’s“ yra trečias lankomiausias tokio tipo restoranas pasaulyje ir patenka į penketuką populiariausių visoje planetoje. Praėjusiais metais darbuotojai įvykdė daugiau nei 2,2 mln. užsakymų.

Kijeve yra giliausia pasaulyje metro stotis

Arsenalna metro stotis yra laikoma giliausia metro stotis pasaulyje – ji veikia net 105 metrų gylyje. Stotis buvo pastatyta dar praeito šimtmečio šeštajame dešimtmetyje prie Ukrainos parlamento. Kalbama, kad šalia metro stoties yra tuneliuose įrengtos slėptuvės. Manoma, kad minėti tuneliai buvo skirti aukščiausiems politikams. Antra šiame reitinge yra Maksvos Pobedy metro stotis, įrengta 84 metrai po žeme.

Kijeve rastas seniausias pasaulio žemėlapis

Ukrainos kaime Mezhireche archeologai atrado seniausią pasaulio žemėlapį ir seniausią žmogaus pastatytą gyvenvietę. Mokslininkai tiki, kad šie artefaktai yra maždaug 15 tūkst. metų amžiaus. Žemėlapis, akmenukų pagalba, buvo išraižytas ant mamuto kaulo. Tokie patys akmenys buvo naudojami ir pastatų minėtoje gyvenvietėje statybai.

Ukraina

Ukrainoje buvo sudaryta pirmoji pasaulyje konstitucija

Pirmosios pasaulyje konstitucijos autorius yra ne kas kitas, o vienas iškiliausių kazokų laikmečio Ukrainos politinių veikėjų – Pilypas Orlykas, kurio tėvas ilgai tarnavo lenkų-lietuvių kariuomenėje. 1710 metų balandžio 5 d. jis buvo išrinktas Zaporožės armijos Etmonu. Tapęs Etmonu, Pilypas pirmąją dieną sudarė sutartį, kuri vadinosi „Zaporožės kariuomenės teisių ir laisvių Paktai ir Konstitucijos“, kuris reglamentavo valstybinį etmonijos gyvenimą. Sutartyje buvo nurodytos gyventojų ir valdininkų teisės ir pareigos. Konstitucijoje buvo teigiama, kad „kazokiška liaudis“ buvo Kijevo valstybės įkūrėja.

Nacionaliniame Kijevo miniatiūrų muziejuje galima apžiūrėti blusos miniatiūrą.

Šios kūrinio autorius yra žymus Ukrainos meistras, daugiau nei tūkstantį miniatiūrų sukūręs Nikolai Syadristy. Be to, šio muziejaus lankymas yra įtrauktas į vieną populiariausių Ukrainoje – Larva turą.

Ukrainiečių kalba – viena melodingiausių pasaulyje.

Melodingiausių pasaulio kalbų reitinge Ukraina užima antrąją vietą ir nusileidžia tik italų kalbai. 1934 metais surengtame Paryžiaus kalbų konkurse ji buvo pripažinta trečia gražiausia pasaulyje ir nusileido tik persų ir prancūzų kalbai. Minėtame konkurse kalbos buvo renkamos pagal tam tikrus kriterijus: žodyną, fonetiką, sakinių konstrukcijas ir frazeologiją.

Ukraina

Ukrainiečiai sukūrė vieną populiariausių pasaulio dainų.

Daina „Summertime“ buvo sukurta George’o Gershwin, kuris buvo įkvėptas Nacionalinio Ukrainos choro atliktos lopšinės „Oy Khodyt Son Kolo Vikon“.

Ukraina yra penkta pasaulyje pagal suvartojamo alkoholio kiekį.

Tik čekai, vengrai, rusai ir moldoviečiai suvartoja daugiau alkoholio nei ukrainiečiai. Remiantis statistika, kiekvienas Ukrainos gyventojas, kuriam yra virš 15 metų, išgeria daugiau nei 15 litrų alkoholio per metus.

Ukrainos himną sudaro tik 6 eilutės.

Ukrainos himną sudaro tik 6 eilutės – 4 eilučių posmas ir dviejų eilučių priedainis. Kiti himno posmai, kuriuos parašė poetas Paul’as Chubinsiy ir kompozitorius Mikhail’as Verbitsky nėra oficialiai patvirtinti dėl politinių priežasčių.

Ukraina

Ukrainoje išaiškinama 90 proc. nusikaltimų.

Pagal statistiką, Europoje yra išaiškinama apie 40 proc. nusikaltimų. Tuo tarpu Ukrainoje šis skaičius siekia beveik 90 proc. Anot žmogaus teisių aktyvistų, toks nenatūraliai aukštas nusikaltimų išaiškinimo lygis susidaro dėl to, kad valdžios institucijos nenori registruoti „neišaiškinamų“ nusikaltimų, pavyzdžiui – telefonų vagysčių.

Ukraina išgauna daugiausiai mangano rūdos.

Ukraina turi net 2,33 mlrd. tonų mangano rūdos, kas sudaro 11 proc. dalį, lyginant su viso pasaulio atsargomis.

Ukrainiečiai pastatė didžiausią keliamąją galią turintį lėktuvą.

Šis lėktuvas, vadinamas „An-255 Mriya“, buvo pagamintas aviaciniame mokslo-techniniame komplekse „Antonov“ Kijeve. Tai pats didžiausias ir galingiausias lėktuvas pasaulyje. Pirmasis šio lėktuvo skrydis įvyko dar 1988 m. gruodžio 21 d. Lėktuvas buvo statomas daugkartinio panaudojimo kosminio laivo „Buran“ projektui. Pagrindinė paskirtis šiame projekte buvo skirtingų raketų-nešėjų bei kosminio laivo komponentų transportavimas iš gamybos ir surinkimo vietų į paleidimo vietą. Taip pat lėktuvas buvo skirtas daugkartinio panaudojimo kosminio laivo pargabenimui į kosmodromą tais atvejais kai erdvėlaivis nusileidžia atsarginiuose oro uostuose. Užregistruota rekordinė lėktuvo keliamoji galia siekė net 253 tonas.

Ukraina

Kalėdinė daina „Schedryk“ yra viena populiariausių pasaulyje.

Ši žinomo ukrainiečių kompozitoriaus Nikolai’aus Leontovich kompozicija pasaulyje geriau žinoma pavadinimais „Ring Christmas Bells“ ir „Carol of the bells“. Skirtingos dainos versijos Youtube yra peržiūrėtos milijonus kartų.

Ukraina buvo viena iš didžiausią atominių ginklų arsenalą turinčių valstybių.

Ukrainos vadovai savo iniciatyva atsisakė trečio pagal dydį atominių ginklų arsenalo. Už tai valstybei buvo skirtos lėšos nusiginklavimui ir papildomos saugumo garantijos.

Ukrainoje nerūšiuojamos baterijos.

Kitaip nei kitose valstybėse, Ukrainoje baterijos nėra rūšiavimo objektas. Vis dėlto, jos turi nuodingų komponentų, kurie teršia šalies dirvožemį ir vandenis.

Ukraina

Mėgstamiausia mėsa – kiauliena.

Pagal statistiką, Ukrainai paskelbus nepriklausomybę joje buvo auginami 19,4 milijonai kiaulių. Šiuo metu skaičius daugiau nei du kartus mažesnis ir siekia 8,3 milijono. Kiekvienas ukrainietis per metus suvalgo apie 18 kg kiaulienos.

Ukrainiečiui galiūnui Dmitry’iui Khalaji priklauso daugiau nei 20 Gineso rekordų.

Šis stipruolis gali išlaikyti net 700 kg svorio lėkštes, kurios tuo pačiu metu yra skaldomos kūjais. Šis triukas vadinamas „Devil’s smithy“.

Ukrainoje veikia gamykla, kurioje gaminamos aplinkai draugiškiausios paleidimo mašinos.

Dnepro mieste veikiančioje „Pivdenmash“ gamykloje gaminama įranga, kuri skirta pakelti į kosmosą didelių gabaritų komercinius krovinius. Minėtų objektų paleidimas yra atliekamas pagal tarptautinio projekto „See launch“ sistemą.

Ukraina

Ukrainiečiai sukūrė talpiausią pasaulyje šampano taurę.

Šios į Gineso rekordų knygą įtrauktos taurės pakaktų pagirdyti iš karto visam vakarėliui. Jos tūris siekia net 56,25 litro.