Jeigu ilgai svarstote, ar vertėtų emigruoti į Londoną, ar nebus Anglijos sostinė jums per didelis miestas, ar nepaskęsite, turiu jums pasiūlymą. Tiksliau – išbandymą, kuriam atlikti užteks vieno vakaro. Rekomenduoju išbandyti savaitgalio kelionę į šį megapolį, to tikrai pakaks.

Vėlyvais šeštadienio vakarais Londonas pakeičia veidą, gal net reikėtų sakyti – parodo tikrąjį savo veidą, be pagražinimų. Atsidengia visi jo trūkumai, kurie vargu ar patiks iš ramios Lietuvėlės atvykusiems žmonėms.

Veiksmo vieta: teatrais, kino salėmis, šokių klubais, barais, restoranais, angliškais PUB'ais garsus Soho rajonas. Nesvarbu koks metų laikas, nesvarbu kokios oro sąlygos, jeigu tik savaitgalis – viskas, Soho persipildo tiek, kad, atrodo, sprogs.

Į šį, pačiame miesto centre esantį rajoną atvyksta ne tik tūkstančiai miesto gyventojų, bet ir masė turistų. Visi su savais tikslais. Vieni susitarę vakarieniauti su draugais, kiti eina žiūrėti kokios premjeros kine, ar spektaklio, dar kažkas tiesiog slampinėja gatvėmis, dairosi krapštydami nosis, arba užeina pakikenti į sekso reikmenų parduotuves, kurių Soho netrūksta.

Maždaug nuo 20 val. vakaro darosi vis tirščiau ir tirščiau, ir štai apie 22 val. rajonas sausakimšas. Soho tampa toks pilnas, jog norisi kibtis kam nors į parankę ir prašyti saugiai išvesti. Deja, niekas to neskubės daryti, nes kiekvienas ten už save! Net miesto valdžia tuo laiku nerekomenduoja šiame rajone vaikščioti be reikalo.

Būtent 22 val. vakaro nufilmavau šiuos vaizdus, kuriuos galite pasižiūrėti DELFI TV. Pasirodo, būtent tokiu laiku baigiasi visi didieji spektakliai, garsiuosiuose Soho teatruose. Ir masė žiūrovų po spektaklių eina pro duris. Kaip tik tuo metu tos masės susigriebti atvyksta uždirbti norintys taksistai, jų susidaro visa kolona. Bet kad ir kiek automobilių stovėtų, jų visą laiką trūksta. Žmonės ima peštis dėl laisvo taksi automobilio. Susikimba ne juokais.

Kiti, praradę viltį sumedžioti laisvą automobilį, bando judėti link metro stotelių. Leicester Square, Piccadilly Circus, Tottenham Court Road – šios stotys tampa tikslu masėms. Žmonių ten būna daugiau nei per rytines piko valandas. Todėl daug kas nusprendžia pasilikti Soho ir praleisti vakarą bare ar klube. Deja tai ne taip jau lengva. Prie kiekvienų durų ilgos eilės.

Tikrai žinojau, kad į Soho restoranus iš anksto nerezervavus staliuko geriau nelįsti, bet kažkodėl buvau naivus ir įlindau. Tikėjau, kad gal mažiau populiariame bare bus vienas laisvas stalelis.
Būtumėt matę, kaip juokėsi padavėjai, kai iš vienos vietos ėjau į kitą ir klausinėjau, na, gal ką nors turite? „Mielasis, viskas rezervuota jau nuo antradienio ryto“, - visi jie man kartojo. Viena lietuvė, dirbanti azijietiškame Soho restorane, man vis tik rado laisvą vietą. Bet iškart pasakė, kad lietuvis lietuviui padėti nori, tik todėl padeda. Ačiū, Agne.

Sodindama prie stalo ji papasakojo, kad kasmet Londonas darosi vis pilnesnis, gyventi šiame mieste tampa sunkiau. Ir ji nežino, ar pati ilgai ištvers. Tačiau padavėja įžvelgė ir vieną pliusą šioje situacijoje, pasidžiaugė, kad klientų labai daug, per vakarą galima susirinkti 30-50 svarų arbatpinigių. Kitas geras dalykas, anot jos, tragiškas darbuotojų trūkumas maitinimo įstaigose. To „Brexito“, kuris nenumaldomai artėja, labiau bijo ne darbo ieškoti atvykę emigrantai, o verslininkai, kuriems atrodo, kad neberas, kas dirbs.

Soho rajonas Londone

Po daugiau nei valandą trukusios vakarienės vėl iškišau galvą į Soho gatves, teatrinė žmonių masė jau buvo išsiskirsčiusi, tačiau juos pakeitė atvykę pašokti į klubus. Nežinau aš angliškų įstatymų, bet iš to, ką mačiau, atrodo, kad Londone viešose vietose, net viduryje važiuojamosios kelio dalies, vartoti alkoholį iš butelių niekas nedraudžia. Prekyba alkoholiu parduotuvėse leistina, tikriausiai visą naktį, nes apie vidurnaktį dar buvo daug perkančių alkoholinius gėrimus.

Klubų lankytojai visai linksmi žmonės, tik kuo arčiau ryto, tuo jie tampa pavojingesni. Anot Londone įsikūrusių lietuvių, nakties metu geriau Soho rajone vienam nevaikščioti, gali netyčia kam nors „nepatikti“. O tada jau bus.

Būtinai ir jūs, norintys gyventi Londone, išmėginkite šią Soho šeštadienio nakties patirtį, garantuoju, kad tikrai pajausite unikalų miesto ritmą. Man, kad ir kaip stipriai mylinčiam šį didelį miestą, buvo kiek per daug. Kitiems visai patinka.

Vienintelė rekomendacija, su savimi neimkite jokių rankinių ir kuprinių, nes tuo metu kai stumdysitės minioje, jos tik trukdys. Be to, prie savęs vilios kišenvagius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (149)