Spėjama, kad lietui pripildant po žeme esančius šaltinius susidaro papildomas spaudimas, kuris savo ruožtu stumia vandenį aukštyn medžio kamienu, o šis pro įtrūkimus ir angas veržiasi lauk, rašo amusingplanet.com. Vaizdo įraše rodoma ganėtinai drėgna žemė, o tai reiškia, kad po žeme esančio vandens iš tikrųjų yra nemažai. Dar vaizdo įraše užfiksuotas pro plyšius dirvoje besiveržiantis kunkuliuojantis vanduo. Visas aplink medį esantis plotas panašus į šaltinėlį.

Kalbintas vietos gyventojas papasakojo, kad šį reiškinį galima stebėti pastaruosius 20-25 metus, o gal ir ilgiau. Jo teigimu, šiam šilkmedžiui apie 100-150 metų. Nors šis Juodkalnijoje augantis ir fontanu periodiškai pavirstantis medis neabejotinai unikalus, tai nėra vienintelis pavyzdys, kai po lietaus iš žemės gelmių ima veržtis vanduo. Estijos Tuhala kaimelyje taip pat po kiekvienos stipresnės liūties galima stebėti pro šulinį besiveržiantį vandenį. Šis šulinys atsidūrė kaip tik virš po žeme tekančios upės, o kai lietaus vanduo suteka į ją, didėja spaudimas ir vandens perteklius išsiveržia pro šulinį. Vaizdas tikrai įspūdingas, nes vandens sienos aukštis gali siekti net iki 0,5 metro. Toks reiškinys trunka kelias dienas, per kurias kas sekundę į paviršių išsiveržia per 100 litrų vandens.

Kaip byloja vietos legenda, Tuhala gyvenvietės raganos po žeme kaitinasi saunoje ir taip stipriai viena kitą plaka beržinėmis šakomis, kad vanduo ima veržtis į paviršių. Šį išskirtinį šulinį vietos gyventojai praminė raganų šuliniu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)