Tik nuo jūsų pačių priklauso kurį iš jų pasirinksite tam, kad atrastumėte savo asmeninį Berlyną, rašoma pranešime spaudai. Ką aplankyti, kur pavalgyti ir ilsėtis – keletas patarimų norintiems aplankyti įvairiausiais atspalviais žavintį miestą.

Patraukliosios Berlyno pusės

Keliautojams iš Baltijos šalių Vokietijos sostinė patraukli dėl itin gero susisiekimo. Tiek autobusų, tiek lėktuvų bilietų kainos nėra didelės, dažnis pakankamai tankus, atvykstama greitai ir patogiu laiku.

„Vilnių ir Berlyną skiria maždaug tūkstantis kilometrų, kuriems įveikti autobusu prireikia 16–17 val., tačiau daugeliui norinčių aplankyti Vokietijos sostinę tai nėra problema. Keliaujant su draugais ar šeima kelionė neprailgsta“, – pažymi Baltijos regiono tarptautinių maršrutų vežėjo „Ecolines“ Lietuvos-Lenkijos regiono vadovas Remigijus Dvareckas.

Vos pusdienį praleidus Berlyne tampa aišku, jog tai „plačiai pasklidęs“ miestas – čia rasite daug daugiau nei vien senamiestį, rotušę ar pagrindinę bažnyčią. Vokietijos sostinėje istorija ir kultūra išsibarsčiusios visame mieste, o daugelis įdomesnių vietų slepiasi atokiau nei nurodo maršrutai turistiniuose giduose.

Berlynas

Šį kartą Brandenburgo vartus, Čarlio kontrolės postą, Reichstagą ir visus kitus gerai žinomus kultūros objektus paliksime nuošalyje. Kviečiame pasivaikščioti po dar ne visų atrastus Berlyno rajonus, pripildytus meno, kultūros ir tikrojo miesto dvasios.

Liaupsinamas Kreuzbergas

Kreuzbergas, esantis rytinėje Berlyno pusėje, ilgą laiką buvęs imigrantų uostu, visad buvo įvardijamas, kaip vargingiausias rajonas. Skirtingų priežasčių vedini nuo XVIII a. į jį kėlėsi prancūzai, čekai, lenkai, o vėliau – ir atvykėliai iš tolimesnių pasaulio kampelių – Vietnamo, Kubos ir Afrikos valstybių. Šiuo metu imigrantai sudaro maždaug 30 procentų visų Kreuzbergo gyventojų.

Šis rajonas pilnas gyvybės ir įvairiausių spalvų. Kavinės ir barai atrodo visad pilni entuziastingų žmonių. Fone girdėti skirtingų kalbų mišinys, ant kiekvieno kampo galima rasti krautuvėlių, parduodančių keisčiausius rakandus, o spalvinga publika daro šį rajoną nepamirštamą.
Apsilankę Kreuzberge skirkite laiko tiesiog pajausti rajono dvasią ir įsilieti tarp vietinių.

Berlynas

Pasimėgaukite muziejumi po atviru dangumi – įsigiję nedidelį žemėlapį klaidžiokite nedidelėmis gatvelėmis, kurios atrodo kaip atskiri meno kūriniai. Čia ant kiekvienos pastato sienų menininkai iš viso pasaulio išreiškė savo artistiškumą.

Taip pat Kreuzberge galima atrasti įvairiausių šalių patiekalų, tad būtų nuodėmė jų neparagauti. Nuo turkų virtuvės su namine baklava iki pietryčių Azijos troškinių ar tikrų japoniškų sušių – skrandį pamaloninti galės net ir išrankiausieji.

Valgyti, valgyti ir dar kartą valgyti

Vietų, skirtų tikriems gurmanams yra visame Berlyne. Tiesiog privaloma paragauti „currywurst“ – dešrelę su kario padažu, kuri yra vienas iš Berlyno atributų. Šioms dešrelėms yra įkurtas net ir specialus muziejus!
Savo dieną pradėti siūlome kavinėje „Einstein Stammhaus”, kurioje pasijusite lyg nusikėlę laiku į 1920–uosius. Pusryčiai patiekiami specialiuose stoveliuose ir žavi savo gausa – nuo sviestinių ragelių su lašiša iki jogurto su uogomis ir vaisiais. (http://www.cafeeinstein.com/en/) .

Kita verta paminėjimo vieta pusryčiams – kavinė „Silo”. Vertinama ir vietinių tarpe, ši kavinė siūlo aukščiausios rūšies kavą, iš šviežiausių ingredientų pagamintus pusryčius ir net išskirtinius patiekalus, tinkamus veganams ar gliuteno netoleruojantiems klientams.

Berlynas

Jeigu Berlyne svečiuositės ne tik savaitgalio dienomis, būtinai savo skonio receptorius pamaloninkite restorane „Joseph Roth Diele” (http://joseph-roth-diele.de/). Restoranas pavadintas žymaus žydų kilmės austrų rašytojo garbei, tad tai ideali vieta sotiems pietums kartu su dalele istorijos.

Visiškai kitokia patirtis aplankys nusprendusius savo popietę praleisti restorane „Panama Berlin”. Kiekvienas patiekalas atrodo lyg nedidelis meno kūrinys lėkštėje, pasižymintis skirtingiausiais spalvų tonais ir plačia skonių palete.

Naktinis gyvenimas Berlyne

Atvykus į Berlyną neapsilankyti bent viename naktiniame klube būtų nuodėmė. Baruose ir klubuose, esančiuose Vakarų Berlyne kainos kiek aukštesnės, tačiau čia vyksta geriausi vakarėliai, pasižymintys prabanga. Ieškantys paprastumo turėtų rinktis rytų Berlyną, nes būtent jis vadinamas tikruoju, neturintis papildomų, bereikalingų blizgučių. Tai vieta, kur žmonės nenori savęs demonstruoti – jie susirenka, tam, kad atsipalaiduotų ir pasilinksmintų.

Berlynas

Būkite pasiruošę – norint patekti į daugelį klubų Berlyne gali tekti pastovėti eilėje ilgiau nei 10 minučių. Ypač jei pasirinksite tokius klubus kaip techno muzikos lopšiu vadinamą „Tresor”, ar legendomis apipintą „Berghain”. Interneto platybėse galima rasti ne vieną straipsnį su patarimais apie tai, kaip elgtis, ką sakyti ir kaip rengtis norint patekti į vidų.

Jei šį kartą šokiams iki paryčių nesate nusiteikę, siūlome apsilankyti bare „Projekt Klunkerkranich”, nuo kurio stogo atsiveria gražiausia Berlyno panorama. Sumokėjus įėjimo mokestį galima laiką leisti visose baro erdvėse – uždarame bare, elektroninės muzikos klube ir, jau minėtoje, terasoje ant stogo. Interjere gausu žaliuojančių augalų ir funky meno detalių, skulptūrų ir piešinių. Žavesio pridės ir pati kelionė į „Projekt Klunkerkranich” – adresas žinomas plačiajai visuomenei, tačiau tikslios nuorodos nepateikiamos. Kreiptis pagalbos teks į vietinius, kurie puikiai žino kur slepiasi įėjimas į šią paslaptingą vietą.

Kur apsistoti?

Priklausomai nuo biudžeto internete galite rasti gausybę nakvynės variantų: nuo dviaukštės lovos dvylikos lovų miegamajame iki karališkų apartamentų su baseinu. Kaina už naktį svyruoja nuo 9 iki net 500 Eur. už naktį.

Tikrai nereiktų bijoti Berlyne apsistoti hostelyje ar nakvynės namuose. Sostinėje, kaip ir visoje Vokietijoje, apgyvendinimo įstaigos pasižymi skrupulinga tvarka ir švara. Kai kurie pigesni nakvynės namai įvairiais siūlomais patogumais dažnai nenusileidžia kitų šalių viešbučiams.

Berlynas

Berlyne infrastruktūra itin gerai išvystyta, viešuoju transportu galite nukeliauti net į tolimiausią miesto kampelį, tad nebūtina gyventi pačiame centre norint vos per kelias dienas aplankyti kuo daugiau vietų.

Nenuostabu, kad Berlynas – vienas labiausiai lankomų Europos miestų. Nors dar nepamiršusi savo sukrečiančios istorijos, Vokietijos sostinė spinduliuoja laisve kiekviename žingsnyje. Tai nieko iš tavęs nereikalaujanti vieta, kurioje gali būti tiesiog savimi.
.




Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)