Lavos lauku ši vieta virto po vieno iš stipriausių istorijoje užfiksuotų išsiveržimų. Per septynis mėnesius 1783-1784 m. iš Laki ir Grimsvotn ugnikalnių išsiveržė 14 kubinių kilometrų bazalto lavos, o nuodingų dujų debesys užteršė dirvą, pražudydami pusę Islandijoje buvusių galvijų ir arklių bei tris ketvirtadalius avių. Tais metais laukuose neišaugo visiškai nieko, jūroje nebuvo pagauta žuvų. Po to sekęs badas pražudė apie ketvirtadalį Islandijos gyventojų.

Deja, Laki išsiveržimo padariniai buvo kur kas didesnio masto. Kelerius metus po šio ugnikalnio išsiveržimo siaubą kėlė klimato pokyčiai visame Šiaurės pusrutulyje. Šiaurės Amerikoje 1784 m. žiema buvo ilgiausia ir viena šalčiausių per visą fiksuotų duomenų istoriją. Pietų Ameriką nusiaubė stipri pūga, ties Naujuoju Orleanu užšalo Misisipė, skelbta pranešimų apie ledo lytis Meksikos įlankoje.

Po įvykusio išsiveržimo migla pasiekė Indiją, sukeldama lietaus sezonus, sausras ir prastą derlių. Dėl išsiveržimo 1786 m. Egipte kilo badas, nusinešęs apie šeštadalį šios šalies gyventojų.

Islandijos lavos laukai

Vis tik rimčiausi padariniai buvo juntami Europoje. 1783 m. vasara buvo karčiausia visoje istorijoje, kiek tik leidžia vertinti daryti įrašai, o dėl virš Islandijos susiformavusios itin retai pasitaikančios didelio slėgio zonos vėjas pūtė Pietryčių kryptimi. Nuodingas virš Europos pakibęs debesis pražudė dešimtis tūkstančių žmonių. Vien Didžiojoje Britanijoje ši stichinė nelaimė pareikalavo apie 23 tūkst. gyvybių.

Dėl pakilusios temperatūros audros tapo stipresnės, pasireiškė kruša, pražudžiusi ir sužeidusi nemažai galvijų. Žiema po ugnikalnio išsiveržimo buvo neįtikėtinai šalta – vien Jungtinėje Karalystėje (JK) mirė mažiausiai 8 tūkst. gyventojų. Pavasarį Vokietiją ir Centrinę Europą skandino stiprūs potvyniai. Prancūzijoje dėl sunaikinto derliaus paaštrėjo skurdo problema, šalies gyventojus ištiko badas, o galiausiai viskas baigėsi 1789-1799 Prancūzijos revoliucija.

Islandijos lavos laukai

Mūsų dienomis Eldhraun lavos laukas atrodo tykus ir neįtikėtinai ramus. Tankios žalios samanos sušvelnino aštriais kampais pasižymintį gamtovaizdį ir beveik visiškai paslėpė žiaurią Eldhraun praeitį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)