1. Cliveden dvaras

Šis elegantiškas 19 a. prieglobstis palei Temzę Bakingamšyre buvo politinio skandalo epicentras. Čia 1961 m. liepos 8–9-osios savaitgalį tuometinis Britanijos valstybės sekretorius karo reikalams Johnas Profumo susipažino su 19 m. būsimu modeliu Christine Keeler (gali būti, kad jiems teko ir anksčiau susitikti), kuri turėjo intymių santykių ir su sovietų šnipu Jevgenijumi Ivanovu. Anot legendos, Ch. Keeler plaukiojo baseine prie dvaro, o politikas ją pamatė. Jų romanas truko neilgai – vos pusmetį, bet jam iškilus į viešumą, J. Profumo neteko posto.

Šiuolaikinės įdomybės: tebeveikia baseinas, kuriame gali maudyti viešbutyje apsistoję svečiai.

Kambarių kaina: dviviečiai kambariai parai – nuo 445 svarų, dienos bilietas – nuo 13 svarų.

Cliveden dvaras

2. Appuldurcombe dvaras

Šiame 18 a. užmiesčio dvare Vaio saloje irgi nestigo skandalų. 1770 m. dvare gyveno fatališka gražuolė Seymour Fleming, kuri 1775 m. ištekėjo už septintojo Appuldurcombe baroneto sero Richardo Worsley‘o. Santuoka nebuvo laiminga, sutuoktiniai netiko vienas kitam. Kalbėta, kad ledi Worsley turėjo 27 meilužius, o galiausiai 1781 m. lapkritį pabėgo su kaimynu, vyro draugu George‘u Bissetu. Visam meilės trikampiui baigėsi nekaip. Lordas Worsley‘is padavė G. Bisettą į teismą, bet bylos metu paviešinta istorija pakenkė paties reputacijai. Vėliau G. Bisettas ir ledi Worsley išsiskyrė, ji buvo priversta tapti perkama moterimi, o per Prancūzijos revoliuciją pateko į kalėjimą. 2015 m. buvo sukurtas filmas „Skandalingoji ledi W.“, kurią vaidino „Sostų karų“ žvaigždė Natalie Dormer.

Šiuolaikinės įdomybės: 1943 m. dvaras buvo subombarduotas vokiečių, dabar belikę tik griuvėsiai. Tiesa, 11 akrų plote pasodinti sodai ir gėlynai (panašiai kaip ledi Worsley laikais), po kuriuos galima pasivaikščioti.

Įėjimas nemokamas.

Appuldurcombe dvaras

3. Knole rūmai

Šie rūmai labiausiai žinomi dėl sąsajų su rašytoja Vita Sackville-West. Kente, Sevenoukse esančio dvaro šeimininkas 18 a. buvo prastos reputacijos. Trečiasis Dorseto hercogas Johnas Sackville‘as buvo nepataisomas mergišius. Jis turėjo ir kelias garsias meilužes, viena iš jų – Londono balerina Giovanna Zanerini. Jie netgi susilaukė sūnaus, bet 1789 m. išsiskyrė. Po metų hercogas vedė 23 m. paveldėtoją Arabella Cope.

Šiuolaikinės įdomybės: Knole rūmai – žavi vietą Kento grafystėje, garsėjanti gražiomis apylinkėmis, elniais parke. Jame įamžinta balerina Zanerini – nuoga jos skulptūra ilsisi ant sofos tarp pagalvių.

Bilietas – 3,50 svarų.

Knole rūmai

4. Brocket dvaras

Pikantiškos istorijos gaubia šį 18 a. architektūros šedevrą prie Hatfildo Herdfordšyre. Iš dalies prie to prisidėjo dabartinis gyventojas Baronas Brocketas – spalvinga asmenybė, sėdėjęs kalėjime už machinacijas su pinigais ir dalyvavęs TV realybės šou „Aš – garsenybė... Išleiskite mane iš čia“
Bet dar iki Charlie‘o Brocketo (kaip jis mėgsta būti vadinamas) dvare gyvenusių žmonių gyvenimas nebuvo be priekaištų. 18 a. pabaigoje čia gyvenusi aukštos kilmės dama Caroline Lamb 1812 m. skandalingai pagarsėjo romanu su lordu Byronu. Jos vyras buvo aukšto rango politikas, visa ši istorija tapo penu paskaloms, tiesa, nepakenkė Williamui, nes ji 1834 m. tapo ministru pirmininku. O Caroline mirė, sulaukusi vos 42-ejų. Ji garsėja ir tuo, kad vyro gimtadienio proga surengė prašmatnų balių, kuriame vienas iš patiekalų buvo ji pati. Ant sidabrinio padėklo. Nuoga.

Šiuolaikinės įdomybės: norint pajusti garsios praeities aidą, galima apsistoti dvare bent nakčiai, dar galia atvykti pažaisti golfo.

Kambarių kainos: dvivietis numeris parai – nuo 150 svarų.

Brocket dvaras

5. Walton dvaras

16 a. dvaro Vorikšyro grafystėje Walton Hall savininkas seras Charlesas Mordauntas paprašė garsaus architekto sero George‘o Gilberto Scotto sukurti jam namus atgimusios gotikos stiliumi. Architektas sukūrė dvarą, kuriame būtų jauku gyventi būsimai Ch. Mordaunto žmonai Harriet.
Pora susituokė 1866 m., tačiau jų sąjunga nebuvo nei tvirta, nei laiminga. Greitai ėmė sklandyti gandai, kad ledi Mordaunt sulaukia džentelmenų vizitų, kol jos vyras, konservatorius, būna išvykęs. 1869 m. pagimdžiusi neišnešiotą dukterį Violet, ji prisipažino buvusi neištikima su daugeliu meilužių, tarp kurių buvo netgi Velso princas. Princo (būsimojo karaliaus Edwardo VII) laiškų rado Harriet stale, po to sekė paskalos, įvairiausi teisminiai procesai.

Šiuolaikinės įdomybės: šis dvaras praėjusio amžiaus devintą dešimtmetį tapo viešbučiu, jame galima apsistoti.

Kambarių kainos: dvivietis kambarys parai – nuo 68 svarų.

6. Uppark dvaras

17 a. statytą raudonų plytų dvarą Vakarų Sasekse 18 a. gaubė skandalingos istorijos. Ir viskas dėl savininko Harry‘o Fetherstonhaugho, nepataisomo mergišiaus. 1780 m. jis pasamdė 15 m. Emma Lyon pašokti nuogą per vakarėlį jo draugams šiame dvare. Emma vėliau tapo Lordo Nelsono žmona, tik prieš tai pagimdė dukterį nuo H. Fetherstonhaugho (kurios vardas irgi buvo Emma). Kai gimė mergaitė, H. Fetherstonhaughas išvarė paauglę meilužę, o pats nevedė iki senatvės. Jam buvo jau 70 m., kai 1825 m. pagaliau susituokė su savo tarnaite Mary Ann Bullock. Jie gyveno ilgai ir laimingai, kol mirtis neišskyrė. Jis mirė 1846 m., sulaukęs 98 m.

Šiuolaikinės įdomybės: Seras H. Fetherstonhaughas rūpinosi dvaru. Jis pasamdė landšafto dizainerį Humphry‘į Reptoną pasodinti medžių alėją, kuri išlikusi iki šiol.

Įėjimo bilietas – 11,30 svaro.

Uppark dvaras

7. Voriko pilis
Ši pilis dabar priklauso kompanijai „Merlin Entertainments“, savaitgaliais čia vyksta vakarai šeimoms viduramžių tema. Nuo tada, kai 1068 m. buvo pastatyta Williamo užkariaurojo, ši pilis matė visokių laikų. Joje baigėsi Pierso Gavestono gyvenimas. P. Gavestonas buvo karaliaus Edwardo II geriausias draugas ir greičiausiai meilužis. Anglų kilmingiesiems nepatiko artimi jo santykiai su karaliumi. Jį sučiupo, atgabeno į Voriko pilį, surengė linčo teismą, nuteisė mirčiai ir nulinčiavo 1312 m. birželio 9 d. ant Blacklow kalvos.

Šiuolaikinės įdomybės: Pilis restauruota, o 1823 m. ant Blacklow kalvos iškilo paminklas P. Gavestovui.

Kambarių kaina – galima apsistoti numeryje pilyje už 170 svarų nakčiai (numeryje telpa 4 žmonėms). Dienos apsilankymas kainuoja nuo 17,50 svaro.

Voriko pilis

8. Berklio pilis

Edvardo antrojo likimas buvo ne ką geresnis nei jo favoritės. Kaip ne kartą yra nutikę jo rango aristokratams, jį nušalino nuo sosto žmona – prancūzų princesė Isabella su meilužiu (sostas atitekto tuo metu dar nepilnamečiam Edwardo sūnui Edwardui III). Nuo valdžios nušalintą karalių įkalino Berklio pilyje Glosteršyre.

Istorija apie tai, kaip karaliui įkišo iki raudonumo įkaitintą žarsteklį į tam tikrą vietą 1)abejotina, 2) kvepia homofobija, tačiau tikrai žinoma, kad Edwardas mirė pilyje. Greičiausiai jį nužudė žmonos ir naujo jos draugo parankiniai 1327 m. rugsėjo 21 d.

Šiuolaikinės įdomybės: galima užeiti į celę, kurioje neva buvo nužudytas karalius Edwardas.

Įėjimo bilietas – 11 svarų.

Berklio pilis
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją