„Hygge“ – tai sėdėjimas aplink žvakių nutviekstą stalą, vyno gurkšnojimas ir pokalbiai apie gyvenimą su ypatingais žmonėmis. Tikriausiai toks teiginys niekuo nepadėjo?

Pasaulį vis labiau užvaldo „hygge“ žodžiu apibūdinamas gyvenimo būdas. Pirminė žodžio „hygge“ reikšmė norvegų kalba yra gerovė. Šis žodis koncepcija virto XVIII a. Danijoje, kai imta minėti tekstuose. Nepriklausomai nuo metų laiko, „hygge“ yra gyvybiškai svarbi sąvoka Skandinavijos kultūroje, ir galbūt netgi esminis veiksnys, lemiantis tai, kodėl danai dažnai yra laikomi laimingiausiais pasaulio žmonėmis. Tiesa, šiemet juos aplenkė norvegai.

O dabar šis gyvenimo būdas tampa populiarus visame pasaulyje, nes skubėjimo kultūros kontekste, tokia koncepcija reikalinga kaip šviežias oro gurkšnis. Taip, juokinga, bet iš naujo turime išmokti patirti realias akimirkas gyvenime, ne tik socialiniuose tinkluose.

Tad šią danišką koncepciją pajutome jos kaimynėje Norvegijoje. Viskas prasidėjo nuo tradicinių pusryčių, kai ant šviežių bandelių negailėdamos tepėme sviestą, lukštenome šviežutes krevetes bei varvinome majonezą su citrinos sultimis. Skanu? Tikrai. Po tokios dienos pradžios atradimams jėgų tikrai pakaks.

Skrydžiai iš Vilniaus į Oslą sudėlioti tikrai parankiai – penktadienio rytą jau esi svečiuose, o sekmadienį vakare jau gali ruoštis grįžimui į darbo rutiną Lietuvoje. Tik vertėtų būti atsargiems renkantiems oro uostą – kelionė iki centro vykstant su Wizzair atsieis apie 20 Eur, bet tokia jau ta pigių skrydžių kaina. Į detales čia labai nesileisiu, nes juokas juokais, bet ten jums tikrai padės lietuviai. Pačioms buvo iškilę klausimų, pradėjome diskutuoti, tai iškart sulaukėme lietuviškos konsultacijos, o vėliau prisijungė jau ir norvegas vairuotojas. O jei visgi ką supainiosite, nusipirksite ne tokį bilietą, primokėsite jau traukinyje – vaikščios konduktorius, nuo kurio akylumo nepasislėpsite.

Kalbant apie lietuvių kalbą – tikrai ne mitas, kad ten emigravę daug mūsų tautiečių, tad būkite atsargūs, jei sugalvosite ką apkalbinėti.

Taigi trys dienos, ką nuveikti, kad nenusiviltumėte?

Vigelandsparken (Vigelando skulptūrų parkas). Tai vienas lankomiausių Norvegijos objektų, per metus sulaukiantis daugiau nei milijono lankytojų. Parke išvysite apie 200 bronzinių, granitinių ir ketaus keistų formų skulptūrų. Jeigu ir jums nuskils su oru – tai puiki oazė ir piknikui. Taip, apsilankymas nemokamas. Parkas veikia nuo antradienio iki sekmadienio 12–16 val. Jį atrasite: 63 Bygdøy Allé.

Mathallen Oslo (Vulkan 5). Štai ir vieta, kurioje galėsite apsipirkti savo piknikui. Rasite įvairiausių virtuvių užkandžių, patiekalų ir gėrimų. Tiesa, šiuolaikiškame turguje jau susipažinsite ir su norvegiškomis kainomis. Pavyzdžiui, alaus galite įsigyti už 8-10 Eur. Tokios kainos jūsų laukia ir baruose, kavinėse. Bet maisto kainų variacijų galite atrasti skirtingoms kišenėms.

Fjordų turas. Jį galite užsisakyti internetu www.fjordtours.com Bet... plaukiant Osle fjordų nepamtysite – į jūsų akiratį pateks miesto įžymybės, viena iš jų – įspūdingasis Operos ir baleto teatras. Ir, žinoma, galimybė susipažinti su norvegų laisvalaikio ypatumais – mažyčiai vasarnamiai ant uolų taip ir laukia jūsų kameros. Įdomu matyti, kaip su savo laivais, jachtomis jie pasiekia šiuos laikinus (arba ne) namus. Visgi kai kuriems tokia pramoga gali pasirodyti nuoboda, tad pagalvokite, ar investuosite čia savo 30 Eur.

Verdens Ende. Vadinamasis pasaulio kraštas. Šioje vietovėje galite atsinešti savo grilį, kurių pilna visose Norvegijos parduotuvėse, pasimaudyti ar tiesiog pavaikščioti ant akmenų. Tai vieta, kurioje galite tiek linksmai pasibūti, tiek pamedituoti.

Botanikos sodas miesto centre (Sars' gate 1). Jei norite labiau įprastinės gamtos – užsukite į šį parką. Lengva rasti, o kartu prasieiti per netoliese esanti hipsterių rajoną.

Vippa Oslo (Akershusstranda 25). Vienareikšmiškai geriausia vieta pasibuvimui su draugais. Tiesa, vakare vertėtų apsirengti šilčiau, bet malonūs akiai vaizdai viską atperka. Maisto ir gėrimų įvairovė nėra didelė, bet tai tikrai nėra esminis dalykas šioje vietoje. Patikėkite – pajusite – ją palikti bus labai sunku.

Na, o jeigu norėsite išvysti labiau įprastines vietas, kaip Karalių rūmus, tuomet apsilankykite nemokamame vaikščiojimo ture – jie Osle vyksta kiekvieną dieną.

Bet visgi mūsų patarimas – leiskite sau tiesiog pasimėgauti. Juk atranda tik tie, kurie leidžia sau pasiklysti...