Seniausiai įrodyta, kodėl filmai ir serialai rodantys turtuolių gyvenimą sulaukia tiek daug dėmesio. Ogi todėl, kad daugeliui jų gyvenimas yra siekiamybė. Gal ir niekada nepasiekiama, bet gi kas draudžia svajoti? Svajojame turėti tokią vilą, kaip jie, tokį automobilį ar net sraigtasparnį. Net kvepėti kaip jie! Kone visi norėtume rengtis pačiais naujausiais dizainerių kūriniais, ir svarbiausia, – apsipirkinėti neskaičiuodami sąskaitos likučio.

Šis pasakojimas irgi bus iš turtuolių pasaulio. Skirtumas tik tas, kad tai, kas čia yra aprašyta – pasiekiama visiems. Kiekvienas iš mūsų gali ten pakliūti ir pabūti tarp jų. Tai ne privatus namas, ne kažkoks slaptas klubas. Tai liukso klasės prekybos centras, kuriame tiek apatinius, tiek kailinius perka turtingiausi žemės gyventojai. Karaliai, princai, šeichai, oligarchai, netyčia prakutę pokerio lošėjai, sportininkai, Holivudo žvaigždės.

Tikriausiai jau piešiate galvoje vaizdelį, kaip koks nors Tomas Cruise'as ar Davidas Beckhamas stumdosi užpakaliais su kokiu Hamdanu Bin Mohammedu bin Rashidu Al Maktoumu (vienu turtingiausių Dubajaus princų) dėl kokio naujo palto ar televizoriaus su „Swarovski“ kristalais. Skamba juokingai, ir tikrai norėtųsi pamatyti tokią kovą. Tik deja, čia taip nebūna. Apsipirkimas vyksta pagal kitokią, specialiai turtingiesiems sukurtą tvarką. Nes juk milijonieriams nepasakysi, kad prekės nėra, ar, kad prekė paskutinė, ir sorry, bet ją jau užsisakė kitas pirkėjas. Oi ne! Jie čia iškelia tokių isterijų, jeigu negauna, ko nori, kad kartais primena mažus, užsispyrusius vaikus.

Taigi, sveiki atvykę į prestižinį Londono rajoną Knightsbridge. Čia pats pagrindinis objektas legendinis „Harrods“, daugiau nei šimtmetį veikiantis prabangus prekybos centras.

Prekybos centras „Harrods“

Vieniems jis tarsi muziejus, kuriame akies kampučiu galima paspoksoti į turtingiausiems pasaulio žmonėms skirtą prabangą, kitiems tai tiesiog prekybos centras, kuriame galima rasti neeilinių, dažnai net vienetinių dizainerių kūrinių. Viskas priklauso nuo to, kiek savo sąskaitoje turite pinigų. Jeigu uždirbate vidutinį lietuvišką atlyginimą – tada, deja, šioje vietoje padoriai apsipirkti jums nepavyks. Gal nebent kokią smulkmenėlę ar suvenyrą įsigysite, pavyzdžiui, tušą blakstienoms ar raktų pakabuką.

Jeigu uždirbate 2-3 tūkstančius eurų per mėnesį – jau geriau, jūs galėsite nusipirkti vieną ar dvi prekes per mėnesį – kvepalų, marškinėlius ar rankinę. Bet labiau jums pasisekė, jeigu gaunate 4, 5 ar 10 tūkstančių per mėnesį. Tada jau papuolate į tikslinę prekybos centro auditoriją, kuri čia šluoja viską, tik deja, dar toli gražu nepriklausote VIP'ams. Pagrindiniai šios vietos pirkėjai, kurie čia suskrenda iš viso pasaulio, o daugiausiai iš Artimųjų rytų, per vieną apsipirkimą išleidžia dešimtimis, kartais net šimtais tūkstančių.

Štai mažytė ištrauka iš „Harrods“ buhalterijos istorijos: 2007 metais, gruodžio 28 dieną per pokalėdinį išpardavimą nuo 9 val. iki 13 val., ten apsilankė 36 tūkstančiai žmonių ir taip buvo pagerintas visų laikų pardavimų rekordas – tądien prekybos centras kiekvieną valandą parduodavo prekių už daugiau kaip 1 milijoną Anglijos svarų.

Prekybos centras „Harrods“

2010-iais prekybos centras pasiekė kitą rekordą – metiniai pardavimai perkopė 1 milijardą svarų. O per 2011-ųjų sausio išpardavimus pirkėjai ten palikdavo apie 20 tūkstančių svarų per vieną minutę! Bet tai tik sausoji statistika, kuri tiek daug pinigų neturintiems gal ir nieko nereiškia.

Brangus parkingas

Į „Harrods“ labiausiai apsimoka keliauti Londono autobusais ar metro. Žinoma, galima ir automobiliu, tačiau už stovėjimą reikės solidžiai susimokėti. Pirmos dvi valandos vietinėje aikštelėje kainuos 25 svarus. Jeigu stovėsite ilgiau, pavyzdžiui 6-9 valandas – mokėsite 60 svarų. Būtent tiek kainuoja lėktuvo bilietas į Londoną iš Vilniaus spalio mėnesį.

Lempučių magija

Labiausiai į šį prekybos centrą rekomenduojama atvykti pradėjus temti ar jau visai sutemus. Nes tik tada atsiskleidžia visas pastato grožis. Įsivaizduokite – ištisus metus, visą parą prekybos centro išorę puošia 12 tūkstančių šviečiančių lempučių. Tarsi visus metus trunkančios Kalėdos. Remiantis skirtingais šaltiniais – nuo 300 iki 500 lempučių kiekvieną dieną reikia pakeisti, nes jos tiesiog perdega. Tuo rūpinasi specialiai šiam darbui paskirti žmonės.

Prekybos centras „Harrods“

Daugybė Londono turistų atvyksta specialiai prie „Harrods“, kad nusifotografuotų šio prekybos centro fone, o į vidų net neina. Kai kuriems žmonėms atrodo, kad įėjimas mokamas, bet tai tikrai nėra tiesa.

Apsaugoje ir lietuvė moteris

„Harrods“ prekybos centras vadinamas viena saugiausių vietų Londone, prie kiekvieno prekybos centro įėjimo budi gausios apsaugos pajėgos. Apsauginiai čia neprimena tų, kuriuos esame įpratę matyti Vilniaus ar Kauno prekybos centruose. Vietoj patriušusių liemenių su žodžiu „apsauga“ ant nugaros „Harrods“ saugumiečiai dėvi kostiumus. Jie pasitinka kiekvieną pirkėją ir įvertina ar jo išvaizda atitinka prekybos centro taisykles, kurios buvo sukurtos 1989 metais ir jų yra laikomasi iki šiol.

Apsauga įvertina viską: drabužius, manieras, kvapą ir daug kitų detalių. Čia rekomenduojama susilaikyti nuo drabužių, kurie atskleidžia intymias kūno vietas, negalima dėvėti šalmo (?!?), kita taisyklė – kuprinė turi būti nešama rankose, o ne ant nugaros. Aš to nežinojau, todėl taisyklę pažeidžiau, bet niekas nieko nesakė.

Apsauga turi teisę be papildomo paaiškinimo į „Harrods“ neįleisti bet kurio asmens. O jeigu atėjote su didele taše, kuprine ar lagaminu – vyks patikra, kaip oro uoste.

Įdomu tai, kad tarp kelių šimtų apsauginių šiame prekybos centre dirba ir lietuvių. Viena iš jų yra aukšta, tvirto sudėjimo moteris. Ją „Harrods“ darbuotojai labai myli ir vadina linksmiausia apsaugine. Pagarba, šiai lietuvei.

Laiptinė kaip muziejus

Pirmas dalykas, kuris įėjus į „Harrods“ užgniaužią kvapą – stulbinamo grožio laiptinė. Tiksliau jų yra kelios, bet visos kaip iš kokio muziejaus, pilies ar dvaro. Marmuras, visokie paauksavimai, ekranai, balkonėliai, gėlių kompozicijos, o labiausiai įsiminė kvapas – parfumeriai specialiai „Harrods“ sukūrė laiptinių aromatą, jis puikus.

Prekybos centras „Harrods“

Vos įėję būkite pasiruošę fotografuoti aplinką. Pavyzdžiui, viena iš laiptinių yra įrengta Egipto tema. Jūs leidžiatės arba kylate eskalatoriumi, o aplinkui milžiniškos faraonų galvos, mistinis apšvietimas.

Beje, eskalatoriai čia neeiliniai, jie įrašyti į pasaulio istoriją! Tai pirmieji, ne tik Anglijoje, bet ir visoje Europoje judantys laiptai. 1898 metų lapkritį, kai tik buvo įrengti, jie tapo vienu iš „Harrods“ traukos centrų, visi londoniečiai norėjo pakliūti į prekybos centrą paspoksoti į judančius laiptus. Įdomi detalė – anksčiau į viršų pakilusius pirkėjus pasitikdavo patarnautojai ir vaišindavo nemokamu brendžiu. Šiais laikais jie vis dar pasitinka, bet nieko nemokamo nebesiūlo.

Auksinis telefonas

Visas „Harrods“ suskirstytas į specializuotus skyrius, kuriuos čia žmonės vadina departamentais. Pavyzdžiui, „namų interjero“ departamente galite nusipirkti ne tik paauksuotą lovą ar labai brangių paveikslų, bet ir vardinę, dizainerių kurtą patalynę. Sumokate 600 svarų ir visiems galėsite girtis, kad miegate su „Roberto Cavalli“.

Prekybos centras „Harrods“

Namų technikos skyriuje galite palepinti savo dainuoti mėgstančią dukrytę. Jeigu ji jūsų prašė, kad nupirktumėte mikrofoną, dairykitės būtent čia. Vienas mikrafonas dengtas „Swarovski“ kristalais kainuoja 1500 svarų. Norite sau prabangaus, paauksuoto telefono? Sumokėkite 3000 svarų ir „Sony“ pagamintas aparatas jūsų.

Brangi suknia ant nutrintos pakabos

Daugiausiai dėmesio, be abejo, skirta drabužiams. Ypač moteriškiems. Kiekvieno dizainerio garbės reikalas, kad jo kūrinius pardavinėtų „Harrods“. Todėl kai kurie jų šiam prekybos centrui pagamina specialius modelius.

Jums įdomios kainos? Prašom kainos iš aukštosios mados skyriaus: blizgiais kristalais išsiūvinėta suknelė ant nusitrynusios pakabos, kur vos įskaitoma libaniečio dizainerio Zuhair Murad pavardė, kainuoja 7430 svarų. Graikės dizainerės Mary Katrantzou švarkelis – 6499 svarai. Gėlėta „Dolce & Gabbana“ suknia – 3350 svarų.

Prekybos centras „Harrods“

Jeigu vis tik aukštoji mada jums per „stipri“, galite apsipirkti pigiau: amerikiečių prekinio ženklo „Alice+Olivia“ suknia kainuoja tik 433 svarus. Iš mados sostinės Paryžiaus kilę ženklai „Sandro“ ir „Maje“ bene pigiausi – galima rasti 200-300 svarų kainuojančių drabužių.

Į parduotuvę, kaip į muziejų

Patys gražiausi ir labiausiai prabanga spinduliuojantys aukštai priklauso avalynei bei parfumerijai. Čia visi prekiniai ženklai turi savo atskiras parduotuvėles su pačiais įmantriausiais interjerais.
Pavyzdžiui, batų aukšte kai kurie aukštakulniai eksponuojami, kaip didžiausi meno kūriniai. Ant pakylų, su ypatingu apšvietimu, net su apsaugos sienelėmis. Jeigu nieko nepirksite čia galite pasidairyti kaip muziejuje. Daugelis turistų taip ir daro, o atsistoję prie prabangių batų fotografuojasi bei juos filmuoja.

Parfumerijos aukšte galite pauostyti kuo kvepia princesės ir karaliai, ant kai kurių kvepalų tiesiai šviesiai rašoma, kad juos naudoja, pavyzdžiui, princas Čarlzas. Taip pat čia teikiama parfumerio paslauga, galite atskirame kambarėlyje susėsti ir su profesionalo pagalba sukurti vardinius kvepalus, kurių niekas kitas pasaulyje neturės. Taip, tai kainuos didelius pinigus, bet jeigu išrasite gerą kvapą – jums pavydės net šeichai.

Prekybos centras „Harrods“

Žvaigždės apsiperka slaptai

Po apsilankymo „Harrods“ draugai manęs klausė ar sutikau ten mega žvaigždžių ar bent ką nors iš matytų veidų? Deja, nuvyliau juos – sutikti garsų žmogų čia gana sudėtinga, nes jeigu žmogus garsus pasauliniu mastu – vadinasi itin turtingas. O tokiems, kurie yra tikri milijonieriai – skirta „Harrods“ privataus apsipirkimo paslauga. Jūs atvykstate tiesiai į erdvią patalpą, kurioje gaunate asmeninį stilistą bei kelis asistentus. Pasakote jiems, ko norite, ką mėgstate – ir viską gausite tiesiai į tą patalpą. Galėsite rinktis, kad ir iš tūkstančio gaminių tik niekur nereikės vaikščioti. O kol rinksitės būsite vaišinami užkandžiais ir gėrimais.

Prekybos centras „Harrods“

Yra ir dar prabangesnė paslauga, kai jus pasitinka prekybos centro valdžia ir aptarnauja pagrindinis stilistas. Tačiau tuo naudojasi tik Karališkoji Anglijos šeima, dar sklinda kalbos, kad būtent taip čia apsipirkinėja garsieji Beckhamai, ar ponaitis Justinas Bieberis, kai lankosi Londone.

Meškiukai iš žaislų skyriaus

Būtinai užsukite į „Harrods“ žaislų skyrių, ten parduodami šio prekybos centro simboliu tapę pliušiniai meškučiai. Jų čia rasite pačių įvairiausių, nuo miniatiūrinio dydžio iki žmogaus dydžio. Tad ir kainos labai skiriasi, prasideda nuo 15 svarų.

Prekybos centras „Harrods“

Kiekvienas turintis vaikų iš šios parduotuvės išeina įsigijęs meškiuką patekusį į animacijos istoriją.
Juk jūs tikrai žinote ponaitį Mikę Pūkuotuką iš knygelių ir animacinių filmukų. Pasirodo, šio personažo autorius, britų rašytojas Alanas Milno, meškiuką, kuris įkvėpė rašyti istoriją apie Pūkuotuką, savo sūnui Kristoferiui nupirko būtent „Harrods“ parduotuvėje.

Žaislų skyriuje pamatysite daug pavargusių ir liūdnų moteryčių iš Indonezijos ir Filipinų. Tai turtingų šeimų auklės, laukiančios, kol jų prižiūrimų vaikų tėvai apsipirks kituose „Harrods“ aukštuose.

Prekybos centras „Harrods“

„Harrods“ lietuvių bendruomenė

Įdomu tai, kad atvykę į „Harrods“ galite pageidauti jūsų kalba kalbančio pardavėjo-konsultanto. Nesvarbu ar esate iš Kuveito, Kataro, Slovėnijos, Kirgizijos ar Lietuvos. Jums ras žmogų, su kuriuo laisvai susikalbėsite. Lietuvių dirbančių „Harrods“ tikrai netrūksta, sutikau juos kone kiekviename skyriuje. Kelios moterys dirba su kosmetikos prekėmis, konsultuoja ir net daro makiažus, porą lietuvių sutikau vyriškų drabužių skyriuose, itin malonūs tautiečiai dirba Izraelio dizainerio „Ellie Tahari“ moteriškų drabužių skyriuje. Mūsiškių sutiksite vietiniuose restoranuose – ne tik dirbančių, bet ir valgančių. Lengviausia juos pažinti skaitant vardų lenteles kabančias ant drabužių, nes su kolegomis daugelis kalba angliškai. Nebent skyriuje yra dar vienas tautietis.

Arabų apgultis

Sutikti lietuviai man pasakojo, kad pagrindiniai „Harrods“ klientai yra atvykėliai iš Artimųjų ir Vidurio rytų. Kataras, Bahreinas, Jungtiniai Arabų Emyratai, Saudo Arabija. Todėl kartais vaikštant po prekybos centrą jums gali pasirodyti, kad esate toli nuo Londono. Ypač rugpjūčio mėnesį, kai tuose kraštuose būna itin karšta, turtuoliai atvyksta apsipirkinėti į Anglijos sostinę.

Moterys ir vyrai „Harrods“ skyriuose praleidžia ištisą dieną, o kartais net ir savaitę. Jie ilgai vaikšto, renkasi, tada vietos restoranuose pietauja, vėl vaikšto ir perka. Kai kurie įžūlesni šeichai dažnai kviečia jiems patikusias pardavėjas vakarienės ar pietų. Kartais pasitaiko ir rimtesnių pasiūlymų, pavyzdžiui, susituokti.

Dirbdami šiame prekybos centre mūsiškiai prisižiūri kuriozinių situacijų, kai koks nors milijonierius net ima mėtytis pinigais, arba jo žmona kelia isteriją nerasdama tinkamos suknelės. Tačiau šias istorijas draudžia viešinti konfidencialumo su „Harrods“ sutartis.

Prekybos centras „Harrods“

Princesei Dianai skirtas aukštas

Baigiant pasakojimą apie prabangųjį prekybos centrą būtina paminėti, kad jis glaudžiai susijęs su princese Diana, todėl būdami „Harrods“ pasinaudokite proga ir aplankykite jai skirtą apatinį prekybos centro aukštą. Autokatastrofoje žuvusiems Dianai ir Dodi Al Fayed, tuomečio „Harrods“ savininko sūnui, atminti buvo pastatyta bronzinė poros statula. Ten pakabinti ir jų portretai, šalia kurių visada rusena žvakės į stovi puokštės baltų gėlių. Dienos metu šioje muziejinėje vietoje būna šimtai turistų, todėl geriau atvykti vakare.

Prekybos centras „Harrods“

Ta kraupi 1997-ųjų diena, kai žuvo ši pora, buvo vienintelė „Harrods“ istorijoje, kuomet užgeso visos prekybos centro išorę puošiančios lemputės.

Prekybos centras „Harrods“
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (40)