Skanus maistas – nebepopuliaru. Na, gal tik tarp senamadžių ar vyresnių nei 30 metų žmonių. Metas pripažinti, kad jaunoji karta valgo tik ten, kur gražu. Jaunimas įprato dar prieš kandant pirmą kąsnį nufotografuoti tai, kas guli lėkštėje, o tuomet tą kadrą įkelti į savo socialinio tinklo anketą. Kai įkelia – pradeda valgyti, bet po kiekvieno kąsnio vis pažiūri, gal nuvalgytas maistas tapo dar gražesnis. Jeigu taip – ir vėl fotografuoja. „Facebook'e“, „Twitter'yje“ ir svarbiausia „Instagram'e“ kiekvienas tikisi surinkti daug „patinka“ paspaudimų, komentarų ir klausimų, kur tokį grožį galima surasti. Todėl vos tik atsiranda, kokia nors ryškesnė naujiena – kavinėje iškart apgultis, sąmyšis, nuolatinės eilės. Taip šią vasarą buvo Palangoje su ledais burbuliniame vaflyje. Vienas, antras, trečias įsidėjo nuotrauką ir jų užsinorėjo kone visi pajūrio atostogautojai. Tačiau mūsų šalyje ši mada dar tik įsišaknija, po truputį pradeda skleistis.

Štai Londone, kuriame lankiausi praėjusį savaitgalį, ji jau pilnu pajėgumu valdo viešo maitinimo rinką. Viena po kitos ten dygsta tokios - „instagramerių“ kavinukės su pačiais keisčiausiais meniu. Tinklaraštininkai ir įžymybės tarpusavyje varžosi, kuris pirmasis užsuks į naująją maitinimo vietą. Niekam nebesvarbu kainos. Ledai už 10 svarų? Kava už 15? Atrodo protu nesuvokiama, bet jie už tai susimoka ir dar nemokamai pareklamuoja.

Vieni verslininkai puikiai suvokdami, kad jų pasiūlytas produktas ilgai „ant bangos“ nebus – į savo patalpas daug neinvestuoja. Atidaro tokį kioskelį, pasisamdo krūvą žmonių, kad spėtų tvarkytis su dideliu klientų srautu ir dirba.

Kiti gi į tai žiūri su ilgalaike perspektyva ir ne tik gražų maistą gamina, bet ir ypatingą aplinką sukuria. Kai kurios kavinės tokios stilingos, nulaižytais kampais tarsi netikros, kaip iš filmų.
Įdomu tai, kad kiekvieną savaitę Londone atsidaro po mažiausiai dešimt į fotografuojančius valgytojus orientuotų vietų. Bet tik kelioms iš jų pavyksta tapti hitais.

Bendradarbiaudamas su šiame mieste gyvenančiais tinklaraštininkais apsilankiau pačiuose populiariausiuose taškuose. Tai nebuvo pigu, tikrai ne visur skanu, bet dėl grožio nesiginčysiu – apgalvota kiekviena detalė.

„Farm girl cafe“ („Fermos merginos kavinė“ - liet.) – romantiškame ir stilingame Notting Hillo rajone esanti vietelė oficialiai skelbia, kad yra labai sveiko, australiško maisto restoranas. Žalumynai, daržovės, vaisiai ir pieno produktai čia naudojami tik pačios aukščiausios kokybės, perkami tiesiai iš ūkininkų. Tačiau visai ne dėl sveikumo šią vietą pamėgo žmonės. Jiems patiko, kad „Farm girl cafe“ viskas labai ryšku.

Plakta kiaušinienė su avokadais tokia žalia, kad žaliau nebūna. Spurgos raudonos, geltonos. O labiausiai visų mėgstama vietinė kava – pačių įvairiausių atspalvių. Užsisakiau tos, kurią labiausiai rekomenduoja čia jau buvę žmonės – rožinę su rožių vandeniu ir tikrais rožių žiedlapiais.
Į kavą visai nepanašu, labiau į šiltą pieno gėrimą su keistu rožės prieskoniu. Įdomi patirtis, bet kasdien tokio gėralo tikriausiai negerčiau. Tiesa, rožinė spurga su geltonais trupiniais – nuostabi. Barmenas teigė, kad ji itin sveikuoliška, pagaminta nenaudojant įprastų miltų ir riebalų.

Farm girl rožių kava ir spurga

Australijos kaime užaugę „Farm girl cafe“ įkūrėjai sukūrė tokį meniu, kad ką beužsisakytumėte ant stalo gausite ko ne kulinarinį paveikslą. Net jeigu esate griežtai nusiteikę prieš maisto fotografavimą, čia nesusilaikysite. Na, nebent visai savyje neturite meniškos prigimties. Turėkite omenyje, kad tai gana brangi vieta. Kaip sakė barmenas – už sveiką maistą nebijokite sumokėti daugiau.

Adresas: Portobello road 59A, Londonas

„Milk train cafe“ – („Pieno traukinio kavinė“ - liet.) ją rasite tarp Charring cross traukinių stoties ir garsiosiojo Covent garden'o operos teatro. Visų didžiausių Anglijos laikraščių, kulinarinių TV laidų, radijo stočių išreklamuota kavinė, kurioje nėra nieko išskyrus ledus... su cukraus vata aplink vaflį.
Ištisą dieną toje kavinėje stovi eilė, o darbuotojams dėl tos eilės nusispjauti. Niekas nesiskubina priimti užsakymo, net gi atvirkščiai – atrodo šioje vietoje veikia kažkokia sulėtinimo sistema. Viskas vyksta itin lėtai ir tai tikrai erzina, tačiau maištauti būtų beviltiška. Žmonės tarsi užhipnotizuoti laukia savo ledų porcijos.

Sutikite – miksuoti ledus vafliniame indelyje su kiek primirštu saldėsiu – cukraus vata yra labai originalu, ir niekas to iki šiol nedarė. Pirmiausia „Milk train cafe“ darbuotojas pripildo vaflį ledais, skoniu labai panašiais į tuos, kuriuos parduoda „Mc'Donald's“ restoranuose. Tada juos apjuosia cukraus vatos debesiu ir ant viršaus beria jūsų pasirinktus pabarstukus, priedus ar kremą. Labiausiai dėmesį atkreipiantis yra „unicorn“ (vienaragio – liet.) variantas. Jam naudojami pačių ryškiausių spalvų kukurūzai ir smulkios, margos cukraus juostelės.

Milk train ledai

Ši kavinė Londone visą vasarą buvo Nr.1 tiek tarp vietinių, tiek tarp turistų. Ir dabar, nors oras jau vėsokas, ledų nori šimtai žmonių.

Su grožiu viskas gerai, tačiau skonis – neįsimintinas, tiesiog labai saldu. O su valgymo patogumu šis produktas visai neturi nieko bendro. Ledai greitai ima tirpti, jie laša ir tirpdo aplink užsuktą vatą. Galiausiai ji susicukruoja į gabalus, ima kristi. Nuo aptirpusių ledu pradeda byrėti kukurūzai ir visas saldumynas, jo nespėjus suvalgyti, virsta katastrofa. Po kurios tikrai reikės plauti rankas, galbūt net drabužius. Ir dar – nuo itin didelės cukraus dozės labai troškins. Vandeniu pasirūpinkite iš anksto. Už porciją ledų sumokėjau 4 svarus 95 centus.

Adresas: Bedford street 44, Londonas

„Palm Vaults cafe“ – kavinė Hackney rajone garsėja ypatingu septinto dešimtmečio Majamio jausmu. Aplinka čia tarsi atostogos prie jūros, tarp palmių. Pavyzdžiui, tualete stovi tikra palmė, plytelės taip pat su šio augalo detalėmis. O kavinės virtuvė ypatinga tuo, kad maistą ruošia vien tik pastelinių spalvų. Tokias spalvas dažniausiai naudoja grafikos dizaineriai norėdami kuo tiksliau atkartoti Majamio atmosferą.

„Palm Vaults cafe“

Karštas šokoladas su žalia japoniška matcha arbata, tortai ir pyragai su spalvotomis glazūromis bei piešiniais. Jeigu patiekalas mažiau įdomus – gausite originalesnę lėkštę. Arba ims ir įvynios jūsų stalo įrankius į pastelinę, rožinę servetėlę. Na, jie tikrai padarys viską, kad pasijustumėte pabėgę toli iš Londono. Daugelis čia apsilankiusių fotografuoja ne tik tai, ką valgo, bet ir ryškius šioje kavinėje kabančius paveikslus bei tam tikras interjero detales.

Palm vaults patiekalas

Niekas nesako, kad čia labai skanu, bet visi patvirtina, kad tikrai stilinga.

Adresas: Mare street 411, Londonas

„Bun house & Tea Room“ („Bandelių namai ir arbatos kambarys“ - liet.) – ši kavinė niekada nemiegančiame Soho rajone atsidaro tik dienos pabaigoje – 17 valandą. Pirmasis aukštas – tarsi stilinga kiniškų „bao“ bandelių parduotuvėlė. Prekystalis, už kurio stovi smulkutė kinietė, du jos pagalbininkai virėjai ir keletas staliukų, kurie dažniausiai visi apsėsti valgytojų.

„Bao“ kiniškos bandelės čia didelės, putlios, kaip šilkiniai debesėliai. O pats gražiausias dalykas – hieroglifas ant kiekvienos iš jų. Toks autentiškas, kiniško maisto ženklas. „Bao“ bandelės nebrangios – vienetas 2 svarai 50 pensų. Galite rinktis su aviena, jautiena, kiauliena, žuvimi ar saldžiais įdarais. Visas jas sudeda į specialią dėžutę. O šalia rekomenduoja užsisakyti marinuotų ir raugintų daržovių. Ypač skanu – marinuotas melionas arba traškūs agurkėliai. Pabandykite. Tiesa, ypatingo vaizdo su šiais priedais nebus. Tačiau bandelių nuotraukos nepagadins.

Bun house patiekalas

„Bao“ bandeles valgytojai fotografuoja pačiais įvairiausiais kampais – vieni dar gaminamas, tokiuose specialiuose kiniškose įrenginiuose, kiti jau gavę ant staliuko, o dar kai kas įamžina jau prakandęs, kad matytųsi kiek daug įdaro viduje.

Įdomus dalykas – arbatos kambarys. Apie jį jokios informacijos nerasite, niekas jūsų ten nepakvies, jeigu patys nesugalvosite nusileisti iki tualeto rūsyje. Būtent taip dažniausiai šią, antrą kavinės patalpą surandą klientai. Arbatos kambarys su ryškiomis, neoninėmis šviesomis, ten stovi senas, stilingas patefonas, baras primena serialo „Mad Men“ laikus. O barmenai, kokteilius ir arbatas gamina taip juvelyriškai, kaip kokie medikai. Su pincetais ir kitais specialiais įrankiais. Arbata sako ten irgi labai graži, verta nuotraukos.

Adresas: Greek street 24, Londonas

Visos šios maitinimo vietos patikrintos ir patvirtintos, kad surenka didžiausius skaičius „patinka“ paspaudimų. Keliaukite į Londoną ir išbandykite jas. Tik turėkite omenyje, kuo vėliau nukeliausite – tuo mažiau būsite populiarūs. Nes kol skaitėte šį straipsnį, tame mieste atsidarė dar viena nauja vieta skirta maisto fotografijoms.

Skanaus, jūsų akims, keliautojai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (59)