Pagrindinis klausimas, kurį girdžiu sugrįžęs iš Odesos – ar ten tikrai taip pigu, kaip kai kurie žmonės kalba? Ir aš jiems atsakau – tikrai pigu, jeigu nelendi į per daug turistines vietas. Juk ukrainiečiai ne kvailiai, daugelis jų supranta, kad palyginus su jų, mūsų piniginės storos. Ir kad jas gerokai galima patuštinti. Tik čia jau klausimas: leisitės jūs tam ar ne.

Jeigu ieškojote tokios pasaulio vietos, kur su 10 eurų galėtumėte jaustis turtuoliu – prašome, jums tikrai skirta Odesa. Ką ten 10 eurų, kai kuriose šio miesto vietose užtenka euro ar dviejų, kad gerokai apsipirktumėte.

Viešasis transportas – ne silpniems

Šokas dėl kainų prasidėjo, kai sugalvojau, kad noriu pasivažinėti šio miesto viešuoju transportu. Visada stengiuosi tai padaryti, nes tik viešajame transporte gali įsilieti į tikrą miesto ritmą, pajausti nesuvaidintas gyventojų nuotaikas.

Odesoje kursuoja troleibusai, autobusai, privatūs autobusiukai, mikroautobusai (tos vadinamosios „maršrutkės“) ir tai, ko kai kurie vilniečiai ilgus metus laukia savo mieste – tramvajai.

Paklausęs vienos kavinės padavėjos patarimo pasirinkau greičiausią, pigiausią ir visų odesitų labiausiai mėgstamą transporto rūšį – tramvajų. Mane iškart įspėjo, kad jame gali būti grūsčių ir gali ištikti karščio priepuolis. Anot tos pačios padavėjos, kartą per savaitę jais važiuodami nualpsta vienas ar du žmonės. Dar sakė, kad yra pasitaikę ir mirties atvejų. Todėl širdininkams Odesos transporte rekomenduojama smarkiai gaivintis šaltu vandeniu, būtinai atsisėsti ir giliai kvėpuoti. Tada tikrai turėtų pavykti įveikti maršrutą nuo taško A iki taško B.

Transportas Odesoje

Odesos klimatas tikrai yra savotiškas ir pakeliamas ne visiems. Nuo gegužės pabaigos iki rugsėjo galo kai kuriomis dienomis čia užkaitina iki 40 laipsnių. Ir sakyti, kad ta košmariškai aukšta temperatūra nesijaučia – negali. Jaučiasi, taip jaučiasi, kad prakaituoja net labiausiai tam atsparūs. Tad jeigu jūsų kelionės metu bus kaip tik 40 – belieka užjausti.

Anot tos pačios padavėjos, kartą per savaitę tramvajais važiuodami nualpsta vienas ar du žmonės. Dar sakė, kad yra pasitaikę ir mirties atvejų. Todėl širdininkams Odesos transporte rekomenduojama smarkiai gaivintis šaltu vandeniu, būtinai atsisėsti ir giliai kvėpuoti. Tada tikrai turėtų pavykti įveikti maršrutą nuo taško A iki taško B.
Orijus Gasanovas

Man kiek pasisekė, buvo kur kas vėsiau – tik 34, vietomis 36 laipsniai. Kelis kartus galvojau, kad nualpsiu.

Ši išsami įžanga apie laipsnius yra tam, kad labiau įsijaustumėte į tramvajaus nuotaiką. Ten, be abejo, nėra kondicionierių, nėra jokio „vėjelio“. Geriausia, kas toje dvidešimties, o gal trisdešimties metų senumo transporto priemonėje gali nutikti – atidarytas langas. Bet jie atsidaro ne visur.

Žinodami šias bėdas ukrainiečiai verslininkai sugalvojo įvairiausių būdų, kaip užsidirbti. Beveik visose tramvajaus stotelėse sėdi tokios tetos su dviem bačkutėm. Vienoje – šalta gira, o kitoje – šaltas „Tarchūnas“. Priminimas jaunesnei skaitytojų auditorijai – tai tas ryškiai žalias iš peletrūno gaminamas limonadas. Laukiantiems savojo tramvajo tetutės garsiai rėkia: „Žmonės, galvokite apie sveikatą, daug gerkite, pirkite šaltos giros, pirkite „Tarchūno“. Didelio susidomėjimo ji nesulaukia, todėl šaukia dar ir dar. Galiausiai vienas vyras iš už kampo ima šaukti jai atgal: „Užsičiaupk, kas norės, tas prieis“. Pardavėja nutyla.

Pusės litro stiklinė jos parduodamų gėrimų kainuoja 15 euro centų, litrinis butelis 30 euro centų. Odesitams tai plėšikiškai didelės kainos, todėl nenuostabu, kad pirkėjų nedaug.

Į stotelę atvyksta tramvajus. Pagal vietines taisykles – įlipimas per priekines duris, išlipimas – per vidurines, bei galines. Visus naujus keleivius sutinka rūstus vyresnio amžiaus vairuotojos žvilgsnis. Kiekvienas jai turi parodyti nuolatinį bilietą arba vietoje nusipirkti bilietėlį.

Transportas Odesoje

Klausiu: kiek kainuoja? Vairuotoja nesikuklindama nusikeikia: ko važiuoji, jeigu nežinai kainos? Ir paprašo 3 grivinų. Išvertus vietinę valiutą į mūsų gauname lygiai 10 euro centų. Jeigu esate vaikas, pensininkas arba turite neįgalumo pažymėjimą, jums priklauso nuolaida ir galite važiuoti už 1 griviną t. y. 3 euro centus.

Atlaikykite šioje transporto priemonėje pusvalandį ir tikrai drąsiai galėsite save vadinti stiprios valios žmogumi. Deja, savęs tokiu pavadinti negaliu. Esu ištižėlis – lygiai po dviejų stotelių išlipau ir išsikviečiau taksi, kuris už 1 eurą 20 centų nuvežė toli toli ir su vėjeliu.
Orijus Gasanovas

Tramvajuje visiškai nebuvo oro. Temperatūra siekė apie 40 laipsnių. Kelios močiutės nuo nepakeliamo karščio vadavosi vėduoklėmis.

Atlaikykite šioje transporto priemonėje pusvalandį ir tikrai drąsiai galėsite save vadinti stiprios valios žmogumi. Deja, savęs tokiu pavadinti negaliu. Esu ištižėlis – lygiai po dviejų stotelių išlipau ir išsikviečiau taksi, kuris už 1 eurą 20 centų nuvežė toli toli ir su vėjeliu.

Odesitai sako, kad geriau nei tramvajus yra autobusai, daugelio jų langus dengia iš storos medžiagos pagamintos užuolaidos. Sako, kad jos gana dulkėtos, purvinos ir turinčios specifinį kvapą, bet nuo žiauraus karščio apsaugo.

Be to, autobusuose būna mažiau keleivių. Tik būtina žinoti, kad kelionės bus brangesnė. Bilietas kainuoja 5 grivinas arba 16 euro centų.

Mano sekmadieninės klajonės viešuoju transportu baigėsi Odesos legendinėje vietoje, kurią privalo aplankyti kiekvienas turistas. Tam, kad prisimintų, jog anksčiau nebuvo geriau. Anksčiau buvo betvarkė ir liūdnas vaizdelis.

Kelionė laiku į vietinį turgų

Aplankiau centrinį miesto turgų, pavadinimu „Privoz“ (išvertus į lietuvių kalbą reiškia „užvežimas“).

Kai kurie vaizdai šio turgaus prieigose priverčia suabejoti, ar tik ką nepatyriau kelionės laiku, smarkiai atgalios. Dar gali pasirodyti, kad esate kažkur Indijoje, nes padangas ant galvos nešantys vyrukai arba prekybinius vežimus gatvėje tarp didžiulio automobilių srauto stumiantys darbininkai primena būtent tą pasaulio kraštą.

Turgus Odesoje

Niekur kitur Odesoje neteko matyti tiek daug „Žiguli“ ir „Moskvich“ markės automobilių. Rodos, visi turgaus prekeiviai tik tokiais ir važinėja.

„Privoz“ turi daug atskirų zonų, vienos iš jų labiau turistinės ir brangesnės, kitos – sukurtos absoliučiai vietiniams pirkėjams. Kaip jas atskirti? Eikite ten, kur mažiau sutvarkyta, kur daug senų močiučių. Štai pas jas pigiausia.

Stovėjo dvi, vos judančios, vos kalbančios močiutės. Viena pardavinėjo pačios augintus čili pipirus, špinatus ir pomidorus. O kita – prieskoninines žoles ir kažkokias uogas. Jos stovėjo labai liūdnos. Tokios liūdnos, kad tiesiog negali praeiti ir nepirkti, nors tau tų prekių visai ir nereikia.

– Po kiek čili pipirai?, – paklausiau.

– Rublis penkiasdešimt, – atsakė viena jų. Matyt vis dar neįpratusi, kad gyvena šalyje, kur sovietinius rublius pakeitė grivinos.

– Duokite man visus penkis pipirus, – paprašiau tos močiutės ir ji man priskaičiavo 7 rublius 50 kapeikų, t. y. 25 euro centus. Padaviau jai 100 vietinių grivinų (kiek daugiau nei 3 eurus) ir pasakiau, kad grąžos nereikia.

Ašara suspindo močiutės akyse. Jos gyvenimas tikrai nėra lengvas.

Tokių už širdies griebiančių pardavėjų pilnas turgus. Pavyzdžiui, jaunutė, gal 7 metų mergaitė, beveik maldaudama prašo iš jos nupirkti dideliuose buteliuose užmarinuoto gėralo. Kažkokį keistą, sudėtingą pavadinimą ji man ištarė ir paaiškino, kad tai beveik kaip šaltoji arbata.

O štai kitas vaizdelis – jaunas dviejų vaikų tėvas, visas pavargęs, vos spėjantis prižiūrėti vaikus, pardavinėjo kukurūzų burbuoles už 4 grivinas (t. y. 13 euro centų). Prie jo priėjusi moteris pakeltu balsu klausė: „pas kitą pardavėją mačiau pigiau, kodėl pas tave taip brangu?“
Orijus Gasanovas

Stiklinė 10 grivinų (30 euro centų) – iš pradžių siūlo ji. Kadangi nesusidomėjau, kainą numetė perpus ir prašė 5 vietinių pinigų.

O štai kitas vaizdelis – jaunas dviejų vaikų tėvas, visas pavargęs, vos spėjantis prižiūrėti vaikus, pardavinėjo kukurūzų burbuoles už 4 grivinas (t. y. 13 euro centų). Prie jo priėjusi moteris pakeltu balsu klausė: „pas kitą pardavėją mačiau pigiau, kodėl pas tave taip brangu?“

Turgus Odesoje

Originaliausia prekyba turguje užsiima Jelena, kuriai neseniai suėjo 60 metų. Kaip ji pati sako – užsidirba iš turistų kvailumo.

Jelena puikiai žino, kad daugelis žmonių iš Odesos į namus nori parsivežti kriauklę, kurios viduje ošia jūra. Ir dar Jelana žino, kad didžioji dauguma turistų ištisas dienas geria, valgo, o tų kriauklių paieškoms paplūdimiuose taip ir nesuranda laiko. Štai tada, paskutinę atostogų dieną, šie turistai skuba į „Privoz“ turgų ir už didelius pinigus, kaip sako Jelena, yra pasiruošę pirkti tokias kriaukles. Valio! Šiai pardavėjai tik to ir reikia. Ji stovi prie pagrindinių durų ir už 2 grivinas (t. y. beveik 7 euro centus) parduoda jas. Sako man: „Pirk greičiau, nes į vakarą tikrai nei vienos neliks“.

Apie 14 valandą ji jas visas išparduoda, o tada su sūnumi keliauja į pliažus rinkti naujų, kad būtų prekių kitai dienai.

Daug mažiau verslas sekasi poniai naminių vištų pardavėjai. Už vieną nupešiotą ir mėlynu higienos antspaudu paženklintą negyvėlę ši prašo 45 grivinų (1 euro 50 centų). Bet nors kaina ir nesikandžioja, prie vištų eilė nestovi. Musių baidymo lazdele apsiginklavusi moteris pasiguodė, kad daugiau musių per dieną priploja, nei savo vištų parduoda. Dar ji dūsavo, kad šiuolaikiniai žmonės nebevertina „naminės produkcijos“ ir viską perka prekybos tinkluose.

Turgus Odesoje

Kas dar „Privoz“ turguje labai pigu:

- Citrinos, už vienetą prašo 3 vietinių grivinų (10 euro centų)

- Saldainiai, guminukai, čiulpinukai, šokoladukai, už vienetą prašo 1,5 grivinų (5 euro centų)

- Nagų dildės, plastikinės šukos ir vazelinas lūpoms, už vienetą prašo 5 grivinų (15 euro centų)

- Tušinukai, pieštukai, už vienetą prašo 2 grivinų (beveik 7 euro centų)

- Bandelės, kepiniai panašūs į picas, duonos produkcija – nuo 5 iki 30 grivinų (nuo 15 euro centų iki 1 euro).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (272)