Poilsis Bodrume, Antalijoje, Marmaryje, Kemere ir kituose ant Viduržemio ar Egėjo jūrų krantų išsidėsčiusiose miesteliuose kasmet sutraukia minias lietuvių, o nemažai jų į šią šalį grįžta ir ne kartą. Tad kokia yra neblėstančio Turkijos populiarumo paslaptis?

Šalis, į kurią norisi sugrįžti

Kaip pasakoja ne vieną sykį Turkijoje poilsiavusi ir dėl darbinių reikalų čia viešėjusi tarptautinio kelionių organizatoriaus „Tez Tour“ rezervacijų ir konsultacijų teikimo skyriaus vadovė Inga Liepytė, kai kurios šeimos poilsiauti į Turkiją ir net tą patį viešbutį jau vyksta daugiau nei dešimt metų. Maža to, dalis keliautojų į šią šalį skrenda po du ar net tris kartus per metus – pavasarį, vasarą bei rudenį.

„Neretai, jeigu atrandamas tinkamas variantas, keliautojai poilsiui renkasi tą patį viešbutį daugybę metų iš eilės. Pavyzdžiui, tokiais jau yra tapę „Delphin“ tinklui priklausantys viešbučiai, taip pat netoli Kemero esantys „Amara“ ar „Gural“ bei kiti“, – vardijo I. Liepytė. Anot kelionių organizatoriaus atstovės, priežasčių, kodėl Turkiją taip myli atostogautojai, yra tikrai ne viena.

Gerai kaip Vakarų Europoje, tik pigiau

„Pradėkime nuo to, kad Turkija poilsiautojams siūlo itin puikų, mūsų keliautojų lūkesčius atitinkantį kainos ir kokybės santykį. Ši kryptis garsėja nepriekaištingu aukšto lygio vakarietišku aptarnavimu, tačiau kainos yra gerokai žemesnės nei Vakarų Europoje. Apie rytietišką svetingumą, be abejo, esame girdėję visi, o poilsiautojai Turkijoje netrunka jį pajusti. Nesvarbu, kur jūs esate – viešbutyje, vietos kavinėje ar restorane, visur jūsų laukia malonus bendravimas ir geranoriškumas. O malonios emocijos ir šypsenos, sutikite, vertės suteikia ne mažiau nei saulė danguje ar šilta jūra“, – tikina I. Liepytė.

Ji pastebi, jog vietos gyventojai klientus labai gerai prisimena, o kelis kartus apsilankius tame pačiame viešbutyje arba kavinėje galima tikėtis išskirtinio dėmesio – gal net papildomų nuolaidų. Nenuostabu, kad būtent garsusis turkų svetingumas tapo ir jų šalies oficialiu turizmo šūkiu – „Būk mūsų svečias“.

Viešbučiai – pagal poreikius ir kišenę

Kitas Turkijos privalumas yra didžiulis viešbučių pasirinkimas. Šimtus kilometrų palei Viduržemio ir Egėjo jūras besitęsiančioje kranto linijoje vietos atsirado ir ekonominės klasės apgyvendinimui, ir penkiomis žvaigždutėmis pasigirti galintiems viešbučiams su milžiniška pramogų, poilsio infrastruktūra. Todėl kiekvienas gali išsirinkti tokį apgyvendinimą, kokio pageidauja.

Dar viena daugelio lietuvių itin vertinama paslauga – šalyje yra daugybė viešbučių, siūlančių poilsį pagal programą „Viskas įskaičiuota“, kuomet į kelionės paketo kainą įeina ne tik apgyvendinimas, bet ir pusryčiai, pietūs, vakarienė bei gėrimai. „Viskas įskaičiuota“ teikiama laisvė poilsiautojams labai patinka. Be to, tokio didelio šią maitinimo programą siūlančių viešbučių asortimento nerasi niekur Europoje, kurioje ir teritorijos – mažesnės, ir itin saugomas architektūrinis paveldas, todėl masyvių viešbučių ar jų kompleksų tiesiog ant jūros kranto – žymiai mažiau“, – sako I. Liepytė.

Visų norai įskaičiuoti

„Turkija yra tokia didelė ir įvairi šalis, kad joje norimą atostogų formatą gali atrasti bet kas. Pasyvaus poilsio mėgėjai turi visas galimybes atsipalaiduoti gulėdami ant gulto paplūdimyje arba prie viešbučio baseino, o nenustygstantys vietoje gali atrasti kvapą gniaužiantį šalies istorinį paveldą ir gamtos grožį“, – dar vieną neblėstančio Turkijos žavesio priežastį įvardijo kelionių organizatoriaus atstovė.

Antikinių miestų griuvėsius, Bizantijos ir Osmanų imperijų architektūros paveldą bei gamtos stebuklus kasmet pamato milijonai turistų iš viso pasaulio, o lankytinas vietas pasiekti padeda išplėtota ir moderni Turkijos kelių infrastruktūra bei vietoje turistams organizuojamos ekskursijos.

Gero oro garantija

Na ir galiausiai, visada šviečianti saulė ir šilta jūra Turkijoje yra tikras kontrastas lietuviškai vasarai, kuri nelepina pernelyg dažnai.

Vidutinė oro temperatūra Antalijos regione liepą siekia net 28, o rugpjūtį 27 laipsnius šilumos, tačiau dienomis termometro stulpelis dažnai peržengia ir 30 laipsnių. Ne mažiau džiugina ir liepos bei rugpjūčio mėnesiais taip pat iki 27 laipsnių nuo pietietiškos saulės įšilęs jūros vanduo.

Tiems, kam dideli karščiai ne prie širdies, idealiausiai tinka prie Egėjo jūros išsidėstę Bodrumo, Marmario ir Kušadasio regionai.

Rugsėjis, spalis Turkijoje – tarsi pailginta vasara: termometro stulpelis nesileidžia žemiau 20 laipsnių, o maudynės jūroje vis dar leidžia prisiminti populiarų palyginimą: šilta kaip arbata.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (44)