Kad jūsų atostogos būtų dar įspūdingesnės, surinkome jums įdomiausius Latvijos ir Estijos kampelius.

Latvija: pilys, jūra, vynas

Keliaujant Latvijoje, būtina užsukti į vos už valandos kelio nuo Rygos nutolusias Siguldos apylinkes, vadinamas šios šalies Šveicarija. Pasakiškas kraštovaizdis, net kelios pilys, nacionalinio parko grožis – tai vos keli šio regiono perlai. Latviai teigia, jog Siguldos pilis yra bene romantiškiausia šioje šalyje, greta jos – ir įspūdingi XIX amžiaus Naujieji rūmai.

Viduramžių Turaidos pilyje galima apžiūrėti turtingą Latvijos istorijos muziejų, o netoliese esančiame piliakalnyje pasimėgauti latviškų dainų grožiu reguliariai rengiamose pagoniškose ceremonijose.

Aktyvių pramogų gerbėjams patiks Siguldos bobslėjaus parkas, šuoliai su virve virš Gaujos upės su vaizdinga panorama ar naujų potyrių galimybė vertikaliame aerodinaminiame tunelyje.

Važiuojant priešinga kryptimi, Latvijos pajūryje, Kuržemėje, ypatingo dėmesio yra vertas didžiausias šios šalies iškyšulys, vadinamas Kolkos ragu, kuriame susitinka Didžioji (Baltijos) ir Mažoji (Rygos įlankos) jūros. Iš Rygos pasiekiamas, nacionaliniam parkui priklausantis Kolkos ragas yra puiki vieta ilgiems žygiams, paukščių migracijos stebėjimui ir gastronominiams potyriams ragaujant šviežią žuvį. Vietiniai sako, jog čia būnant privalu pamatyti bent vieną saulėtekį ir saulėlydį – dviejų jūrų sankirtoje horizontas driekiasi iki nepasiekiamų tolių.

Kolkos ragas

Pusiaukelėje tarp Rygos ir Ventspilio, toje pačioje Kuržemėje, Latvija gali nustebinti ir vyno mėgėjus. Sabilės vyno kalnas, įrašytas į Gineso rekordų knygą kaip labiausiai į šiaurę nutolęs vynuogynas po atviru dangumi, lankytojams yra atviras nuo gegužės pradžios iki rugsėjo pabaigos. Vynuogės čia auginamos nuo XIV amžiaus, o vyno festivaliai pradėti rengti vos prieš kelerius metus, tad Sabilės miestelis alsuoja vyno kultūra.

Ieškantiems meno įspūdžių, rekomenduojama pasukti link Pietų Latvijos, kurioje gausu Žiemgalos pilių ir dvarų. Įspūdingiausia jų – barokinė Rundalės pilis su prancūziško tipo parku. Puošniame rūmų ansamblyje galima apžiūrėti kunigaikščių apartamentus ir išpuoselėtą rūmų sodą.

Vynuogynas


Žygiai, ežerai ir jūreivystės istorija Estijoje

Estijoje kelionę automobiliu rekomenduojama pradėti nuo pietinės šalies dalies. Kalvoto Otepaa miestelio pramogomis bus patenkinta visa šeimyna – įspūdingą panoramą atveriantys apžvalgos bokštai atperka žygio pėsčiomis pastangas. Idiliški Elvos ir Puhajarve ežerai yra puikios maudynių vietos, jei tik leidžia oras. Didžiausio Estijoje Peipus ežero apylinkėse lankytojai gali susipažinti su senovine vietos kultūra ir autentišku maistu.

Nuo Peipus ežero važiuojant šiaurės kryptimi galima pasiekti pajūryje prisiglaudusį Kasmu žvejų kaimelį, dar vadinamą Estijos kapitonų kaimu. Praėjusio amžiaus pradžioje čia veikė jūrininkų mokykla, o dabar lankytojus kviečia jūros muziejus. Jame galima ne tik apžiūrėti jūreivystės istoriją, bet ir paplaukioti vikingų laivu. Kasmu pusiasalis išsiskiria ledynmečio suformuotu kraštovaizdžiu – didžiuliais rieduliais ir romantiškomis uolomis, itin akmenuota pakrante. Šis kaimas ir jo apylinkės priklauso Lahema nacionaliniam parkui, kuris yra viena svarbiausių Europoje miško teritorijų.

Šiaurinėje Estijos dalyje automobiliu galima pasiekti ir daugiau įdomių vietų. Ontika pakrantėje yra aukščiausia kalkakmenio uola (55 m aukščio), kurią lankytojai kviečiami apžiūrėti iš specialios apžvalgos aikštelės, taip susipažįstant su skirtingų erų uolienomis ir jų palikimu. Žygis uolėtu pajūriu taip pat nepalieka abejingų.

Atradimams pasiruoškite iš anksto

„Vasaros metu dažniausiai planuojame šeimynines keliones, todėl neretai prireikia išsinuomoti automobilį, kuris būtų patogus visiems šeimos nariams ir talpintų visą bagažą ilgos kelionės metu. Patyrę keliautojai automobiliu ypač vertina tai, kad su transporto priemone jie yra kur kas mobilesni, gali aplankyti daugiau naujų vietų ir padaryti netikėtų atradimų“, – pasakoja automobilių nuomos kompanijos „AVIS Budget“ atstovas Mantvydas Janeliūnas.

Norėdami išsinuomoti automobilį už geriausią kainą, turėtumėte atsižvelgti į keletą kriterijų: automobilio tipas, nuomos trukmė ir savaitės dienos, kuriomis naudositės automobiliu. „Ieškant patraukliausios kainos opcijos, automobilių rezervacijos e. portale verta paeksperimentuoti pasirenkant skirtingas nuomos dienas. Kuo anksčiau automobilis rezervuojamas, tuo geresnės nuomos sąlygos. Intensyvesniu vasaros laikotarpiu automobilio rezervaciją rekomenduojama daryti ne vėliau nei likus dviem savaitėms iki kelionės“, – pataria M. Janeliūnas.

Mantvydo Janeliūno teigimu, šįmet automobiliu keliauti pravartu ir dėl kaprizingo vasaros oro, ir dėl paaštrėjusios saugumo situacijos Europoje. Būtent dėl šių priežasčių nemažai šeimų atsisakė vasaros atostogų tolimesniuose kraštuose ir pasirinko kelionę po savo ar kaimyninę šalį.

„Žinoma, visuomet įvertinkite keliautojų automobiliu skaičių. Nedidelė transporto priemonė tiks dviem keliautojams, tačiau neužtikrins komforto didesnei žmonių grupei. Be to, jei laukia ilgesnė kelionė, vertėtų užregistruoti ir antrą vairuotoją, galintį pakeisti pagrindinį už vairo sėdintį kelionės asmenį“, –siūlo M. Janeliūnas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)