Skatinama bičiulių, turistų ir šeimos narių Angelina pasidalijo sukaupta patirtimi ir žiniomis – neseniai pasirodė jos knyga „Barselona – muziejus po atviru dangumi“.

Ta proga autorė kviečia keliauti ir aplankyti šį didingą miestą su vaikais. Štai keletas jos patarimų:

Įsibėgėjo vasara, vaikai atostogauja, daugelis domisi, ar į keliones pasiimti vaikus. Vieni renkasi ramų poilsį Kosta Bravos arba Kosta Dorados paplūdimiuose, kiti svarsto, ar verta atostogaujant su vaikais vykti į Barseloną. Juk miestas – didelis ir triukšmingas, minios žmonių, alina karštis. Kita vertus, ar galima neapžiūrėti Barselonos...

Aš – kaip kelionių vadovė, knygų autorė ir žmogus, įsimylėjęs Barseloną, visuomet skatinu aplankyti šį miestą. O apsilankyti čia su vaikais tiesiog privaloma.

Pirmiausia, čia yra beveik visos antžeminio transporto rūšys, išskyrus troleibusus. Bet jie – anokia naujiena. Taigi pirmiausia vaikus galima supažindinti su metro, tramvajais, funikulieriais ir netgi pakeliauti lynų keliu. Barselonoje yra keli lynų keliai. Pirmasis (senasis) kyla iš uosto teritorijos į Monžuiko kalną, o antrasis (naujesnis) prasideda ant Monžuiko kalno ir kyla iki jo aukščiausios vietos, kur stovi senovinė tvirtovė.

Funikulieriumi galima užkilti ant Monžuiko kalno iš metro stotelės Paral∙lel, o toliau jau lynų keliu keliauti iki Monžuiko tvirtovės. Iš čia atsiveria nuostabus miesto vaizdas, ant kalno yra daugybė sodų ir parkų, daugelį jų galima aplankyti nemokamai. Siūlyčiau nepraleisti Joano Brosso (čia yra muzikinės „pagalvės“ ir vaikų žaidimo aikštelė) ir Mossen Costa i Llobera sodų (čia auga kaktusai ir kiti atogrąžų augalai).

Funikulierius Barselonoje

Kitas vietinių gyventojų mėgstamas parkas yra Citadelė. Tai ne tik didžiausia miesto žalioji zona, vadinama Barselonos plaučiais, joje veši daugybė įvairių medžių ir kitų augalų. Ją puošia daugybė skulptūrų. Čia taip pat galima surengti iškylą, pasideginti arba stebėti, kaip ant linų, pririštų tarp palmių, mankštinasi akrobatai. Citadelės parke yra tvenkinys, kuriame galima paplaukioti valtelėmis, čia rasite ir Barselonos zoologijos sodą.

Citadelės parkas

Zoologijos sodui patariu skirti visą dieną, ypač jei einate su mažaisiais. Tai plačiai nusidriekusi įspūdinga vieta, kur didžioji dalis gyvūnų laikomi voljeruose. Čia veikia delfinariumas, kur nustatytu laiku vyksta delfinų pasirodymai. Jis lankytojus kvies iki 2019 metų. Ne mažesnį įspūdį palieka ir terariumai su įvairiausiais šliužais bei kitais retais pasaulio gyvūnais, tokiais kaip komodiniai varanai (dar vadinami paskutiniais žemės drakonais). Sode yra teritorija, kurioje miesto vaikai gali susipažinti su kaime auginamais gyvūnais, juos paliesti ar pajodinėti poniais.

Barselonos zoologijos sodas

Netoli Citadelės parko – Carrer del Comerç gatvėje yra saldžiausias pasaulyje muziejus. Tai didžiausia smaližių pagunda – Šokolado muziejus. Čia galima susipažinti su šio saldumyno istorija, pamatyti, kaip jis gaminamas, ir pasigrožėti įmantriais kūriniais ar netgi skulptūromis, sukurtomis iš šokolado (pvz., Šv. Šeimynos bažnyčią). Tik vargu ar tėveliams pavyks išeiti iš šio muziejaus ko nors nenupirkus (muziejaus suvenyrinėje parduotuvėje) savo mažiesiems keliauninkams.

Šokolado muziejus

Senojo uosto (kat. Port Vell) teritorijoje yra ne tik jachtų klubas ir Sant Sebastian paplūdimys, kuriame galima išsimaudyti ar pasideginti ir pailsėti nuo miesto šurmulio. Čia taip pat rasite Barselonos akvariumą. Tai vienas didžiausių akvariumų Europoje. Jis padalytas į kelias zonas – Viduržemio jūros, atogrąžų vandenų, šaltųjų ir giluminių vandenų bei atradimų zoną „Explora“, skirtą patiems mažiausiems lankytojams. Didžiausią įspūdį palieka po okeonariumu nutiesti du tuneliai, kuriais žmonės eina lyg vandenyno dugnu, o jiems virš galvų plaukioja rykliai, rajos ar barakudos.

Smėlio pilis

Netoli akvariumo, iškart už kolonos, ant kurios stovi Kristupo Kolumbo skulptūra, prasideda žymiausia Barselonos alėja – La Rambla. Šios gatvės pradžioje galima sutikti gyvų skulptūrų. Tai profesionaliai nugrimuoti ir neįprastais kostiumais apsirengę gatvės aktoriai. Jie pozuoja atvykėliams ir tokiu būdu užsidirba duonos kąsnį. Čia galima sutikti skeletų, važiuojančių dviračiais, kosminių ateivių, viduramžių damų ir kitų personažų.

La Rambla alėja

Netoliese yra Vaškinių figūrų muziejus. Barseloniečiai tvirtina, kad jis nė kuo neprastesnis nei Londone esantis Madame Tussauds muziejus. Be istorinių asmenybių ir šiuolaikinių įžymybių, čia galima pamatyti ir filmų ar knygų herojų, pvz., Kapitoną Nemo iš „Dvidešimt tūkstančių mylių po vandeniu“ ar Karibų jūros piratų.

Jeigu išalkote ar norite pasmaližiauti, patariu apsilankyti neįprastose kavinėse, kurios tikrai pakerės mažuosius keliautojus. Šalia Vaškinių figūrų muziejaus įsikūrusi kavinė „Bosc de les Fades“. Ji priklauso šiam muziejui, tad ją puošia daugybė vaškinių figūrų, vaizduojančių fėjas ir kitus pasakų miško gyventojus. Skirtingose salės dalyse paslėpti magiški veidrodžiai ar senovinės lėlės. Kartais – priklausomai nuo lankytojų skaičiaus, – „miške“ (kavinės pavadinimas verčiamas kaip „Fėjų miškas“) prasideda tikra audra su lietumi, žaibais ir griaustiniais.

Barselona

Kavinė „The Pudding“ yra įsikūrusi dviejose unikaliose vietose – viena iš jų yra netoli Katalonijos aikštės, Carrer Pau Claris gatvės 90-ajame name. Kavinė apipavidalinta pagal pasaką „Alisa stebuklų šalyje“. Čia išvysite didžiulių grybų, banguotas margas lubas, galėsite paskanauti nepaprastai skanaus morkų pyrago, o kava patiekiama margaspalviuose puodeliuose su pasakų personažais.

Kita kavinė vadinasi „The Pudding Coffee Shop“ ir apipavidalinta knygų apie Harį Poterį motyvais. Prie durų jus pasitiks pelėda. Tada pamatysite išilgai sienų išrikiuotas knygų lentynas, čia rasite ritinių su burtažodžiais, katiliukų magiškiems eleksyrams virti ir daug kitų įdomybių. Berniuko burtininko gerbėjai šią vietą ras Avinguda Diagonal alėjos 515-ajame name.

Barselona

Kita vieta, kurioje verta su vaikais apsilankyti – Tibidabo kalnas. Čia galima patekti važiuojant Mėlynuoju tramvajumi, vienu seniausių Ispanijoje išlikusių tramvajumi, veikiančiu jau daugiau nei 100 metų. Tiesa, norint pakilti iki pat kalno viršaus reikės iš tramvajaus persėsti į funikulierių. Bet neskubėkite to daryti. Mat netoli persėdimo vietos yra įsikūręs dar vienas įdomus muziejus „CosmoCaixa“, skirtas mokyklinio amžiaus vaikams. Tai mokslo muziejus, kuriame lankytojai gali susipažinti su gamtos ir fizikos dėsniais, kosmosu, čia yra netgi Amazonės džiunglėms skirta patalpa, kur auga atogrąžų augalai, plaukioja piranijos ir lyja atogrąžų lietūs. Svarbiausia, jog muziejuje viską galima liesti, jungti ir „žaisti“.

Ant Tibidabo kalno yra seniausias Ispanijoje atrakcionų parkas. Iš čia atsiveria įspūdingas vaizdas į miestą, o netoliese yra įsikūrusi observatorija. Parke yra daugiau nei 20 įvairių atrakcionų – apžvalgos ratas, amerikietiški kalniukai, karuselė ir t. t. Parko teritorijoje yra „Museu d‘Automats“, t. y. muziejus, skirtas senoviniams mechaniniams žaislams. Pasakojama, kad šią kolekciją norėjo įsigyti netgi Waltas Disney’us, bet muziejus atsisakė ją parduoti.

Norint aplankyti visus šiuos objektus teks Barselonoje su vaikais praleisti mažiausiai tris dienas, ir tai neskaičiuojant žymiausių miesto objektų – tokių kaip Güellio parkas, Šv. Šeimynos bažnyčia ar žymusis stadionas „Camp Nou“. Daugiau apie kitas įdomias vietas, kurias verta aplankyti, sužinosite perskaitę knygą „Barselona – muziejus po atviru dangumi“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)