„Finnish Rock Fest“ birželio 9–11 d. Vanta, Suomija

„Finnish Rock Fest“ – tai naujas sunkiosios muzikos mylėtojų festivalis Suomijoje, kuris šiemet vyks pirmą kartą. Jo organizatoriai žada roko šventę, lydimą būgnų gaudesio, stipraus gitarų skambesio ir trankių linksmybių. Tikėtina, jog „Finnish Rock Fest“ taps šio žanro gerbėjų pasauline traukos vieta.

Festivalyje pasirodys tikri sunkiosios muzikos dievai: „Rammstein“, „Evanescence“, „Avenged Sevenfold“ ir „Infected Mushroom“. Atlikėjai gros dviejose didelėse scenose prieš, planuojama, 25 000 metalo bei roko gerbėjų. Kultinė JAV grupė „Evanescence“ pirmą kartą pasirodys Suomijoje – tai tvirtas ženklas, jog festivalį jau nuo pirmųjų metų siekiama paversti sunkiosios muzikos žvaigžde bent jau šiame regione.

„Pühajärve Midsummer Bonfire“ birželio 22–23 d. Otepė, Estija

Vienas iš mažesnių, bet dėmesio tikrai vertų festivalių – tai Estijoje vykstantis „Pühajärve Midsummer Bonfire“ festivalis. Jis organizuojamas jau gana seniai, užsienio lankytojų skaičius nuolat auga ir, stengiantis jiems įtikti, į festivalį kviečiami populiarūs atlikėjai tiek iš pačios Estijos, tiek iš kitų šalių. Šiais metais festivalio žvaigžde neabejotinai taps grupė „The Rasmus“, kurių hitas „In the Shadows“ iš karto kelia pašėlusiems šokiams.

Kaip sufleruoja festivalio pavadinimas, jis skirtas Joninėms atšvęsti. Festivalio dalyviai puošiasi gėlių vainikais, kuria didžiulius laužus, mėgaujasi įvairių stilių muzika – nuo dramenbeiso iki roko – ir, vaikščiodami pajūrių, patys traukia senovines dainas. „Pühajärve Midsummer Bonfire“ – tai ne tik linksmybės, bet ir unikali pažintis su senąja kultūra, praturtinančia kiekvieno pasaulėžiūrą.

„Positivus Festival“ liepos 14–16 d. Salacgryva, Latvija

„Positivus Festival“ – tai trys dienos pajūryje, gausybė pramogų harmonijoje su gamta. Festivalis rengiamas 110 kilometrų už Rygos esančioje Baltijos jūros pakrantėje. Nuo 2007-ųjų Latvijoje rengiamas festivalis – puikiai organizuotas, itin gerai vertinamas tiek jo lankytojų, tiek muzikos profesionalų. 2013-ais „Positivus Festival“ atlikėjų sąrašas pateko į „European Festival Awards“ apdovanojimų finalą. Šie metai su tokiais muzikantais, kaip indie žanro žvaigždės „The Lumineers“, hitų dievaitė Ellie Goulding ar gyva hiphopo legenda „Grandmaster Flash“ taip pat žada nepamirštamų linksmybių kupinas dienas bei naktis.

Tarptautinės automobilių nuomos bendrovių grupės „AVIS Budget“ atstovas Lietuvoje Mantvydas Janeliūnas teigia, kad į festivalius iš Lietuvos važiuojantys žmonės jau kelionės metu nori patirti kuo daugiau įspūdžių. Užburiantys gamtos peizažai, neatrastos vietos, smagūs susitikimai su vietiniais gyventojais – štai ko tikimasi pakeliui į kaimyninės šalies festivalį.

Dažniau, anot jo, lietuviai į festivalius nuomotais automobiliais keliauja trumpesnius atstumus – į Latviją, Estiją. Į Suomiją vykstam rečiau. Bendrovė skaičiuoja, kad festivalių metu nuomojamų automobilių paklausa išauga iki 15 proc.

„Baltijos regionas gana nedidelis, todėl žmonių negąsdina kelionė automobiliu. Prioritetą jie teikia galimybei pasiimti visus būtinus daiktus, pasiruošti net ir nenuspėjamiems orams ir, kada panorėjus, sustoti pailsėti, pasigerėti gamta“, – apibendrina M. Janeliūnas.

Ellie Goulding koncertas

„Weekend Festival Baltic“ rugpjūčio 3–5 d. Pernu, Estija

Trys dienos muzikos, šokių ir bendrumo jausmo. „Weekend Festival Baltic“ atstovo spaudai Gunnaro Viese teigimu, praėjusiais metais festivalį aplankė beveik 100 000 žmonių. Tiek muzikos mylėtojų norėjo pamatyti ir gyvai išgirsti pasaulinio lygio atlikėjus. Šiemet jie taip pat neaplenks festivalio. Geriausiu pasaulio didžėjumi tituluojamas Arminas van Buurenas, hito „Faded“ kūrėjas Alanas Walkeris, žavieji ir garsieji „The Chainsmokers“ ir kitos žvaigždės džiugins muzikos ir pašėlusių pramogų mylėtojus.

Šis festivalis – Baltijos regiono pažiba. „Aukščiausio lygio organizavimas, puikiai sustyguotos eilės, atlikėjai, atvykstantis iš viso pasaulio – nuo Brazilijos iki kaimyninės Latvijos – ir galimybė mėgautis kokybiška muzika – už tai mus vertina festivalio lankytojai“, – džiaugiasi organizatorių atstovas. Ant Pernu paplūdimio pakrantės stovės trys scenos, šalia jų vyks įvairios pramogos, bus įrengta erdvi stovyklavietė, kurioje festivalio dalyviai ilsėsis po ilgo šokių maratono.

„Granatos Live“ rugpjūčio 4–6 d. Rumšiškės, Lietuva

Rugpjūčio pradžioje Lietuvos liaudies muziejus, esantis Rumšiškėse, tampa melomanų traukos centru. Jau penktus metus iš eilės čia vyksta vienas didžiausių festivalių Lietuvoje – „Granatos live“.
Gamtos ir senosios kultūros apsuptis padeda ne tik fiziškai, bet ir mintimis pabėgti nuo miesto triukšmo ir jame likusių darbų. Žinoma, prie to svariai prisideda ir kokybiška muzika. Festivalyje kasmet pasirodo tiek žymiausi vietiniai atlikėjai, tiek pasaulinio lygio žvaigždės.

Šiais metais „Granatos live“ taip pat žada įspūdingus koncertus. Į didžiąją festivalio sceną lips britų muzikos dievaitė Ellie Goulding, hito „Faded“ autorius Alanas Walkeris, naujas šokių muzikos atradimas „Kungs“ ir kitos žvaigždės. Gerbėjus džiugins ir atlikėjai iš Lietuvos. „Leon Somov & Jazzu”, „G&G Sindikatas”, Saulius Prūsaitis, Vidas Bareikis – būrys geriausių Lietuvos muzikos kūrėjų užtikrins pašėlusį savaitgalį. Joje pasirodys aštuonios naujos grupės, kurių atradėjais taps „Granatos live“ festivalio dalyviai.

G&G Sindikatas

„Viru Folk“ (šiais metais vadinamas „Finnish Year) rugpjūčio 11–13 d. Kesmu, Estija

Dar vienas nedidelis, bet įdomus ir išskirtinis festivalis – tai „Viru Folk“, taip pat vykstantis Estijoje, nacionaliniame „Lahemaa“ parke. Festivalis užburia jame tvyrančia mitologija, Šiaurės šalių kultūros pažinimu ir jaukiu paprastumu. Mėgautis muzika ir raminančia festivalio atmosfera galima šalia esančio kaimelio gatvėse, vietinių gyventojų kiemeliuose, prie vienos iš šešių scenų, paplūdimyje ar netgi senoviniame vikingų laive.

Šiais metais „Viru Folk“ festivalis skiriamas Suomijos valstybės šimtmečiui. Taip originaliai estai nusprendė pasveikinti savo bičiulius iš Šiaurės. Festivalyje vyks geriausių suomiškų filmų pristatymai, atlikėjų iš Suomijos pasirodymai, o mažieji galės susipažinti su Troliais Mumiais. Tiesa, čia taip pat koncertuos ir vietinės estų grupės, tačiau didžiausias dėmesys šia gražia proga atiteks Suomijai.

„Mėnuo Juodaragis“ rugpjūčio 24–27 d., Dūburio sala, Lietuva

Unikalios muzikos ir šiuolaikinės baltų kultūros festivalis „Mėnuo Juodaragis“ šį rugpjūtį švęs savo 20-ąjį gimtadienį. Festivalis tradiciškai vyks paskutinį vasaros savaitgalį Zarasų rajone esančioje Dūburio ežero saloje. Per keturias dienas ir tris naktis jame pasirodys daugybė atlikėjų tiek iš Lietuvos, tiek iš užsienio. Festivalio dalyvius džiugins ne tik rinktinės muzikos skambesys, bet ir turininga kultūrinė programa. Senieji amatai, įvairios apeigos, filmų peržiūros, teatro vaidinimai, sporto turnyrai – tik maža dalis pramogų, kuriose bus laukiami visi norintys.

Nuo tradicinio folkloro iki šiuolaikinio roko, nuo klasikos iki šamanizmo, nuo akustinės iki kosminės elektroninės muzikos – keturiose festivalio scenose skambės įvairūs muzikiniai žanrai. Festivalio dalyviai galės mėgautis lietuvių Domanto Razausko, „Vėjopačio“, „Thundertale“, norvegų „Wardruna“, danų „Of the Wand & the Moon”, suomių „Nest“, ukrainiečių „Drymba Da Dzyga“ ir kitų etnokultūrines tradicijas puoselėjančių grupių skambesiu.

Domantas Razauskas
Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)