Dėl to, šįkart išvykus į Rygą, tebuvo vienintelis tikslas – pailsėti. Tad šioje patyrimų kelionėje buvo svarbiausia maistas ir gėrimai. Na ir keletas žavingų panoramų.

1. Tobula vieta pirmiesiems pusryčiams Rygoje – „Boulangerie Bonjour“. Netoli Latvijos karo muziejaus (Jekaba 20) galite trumpam nusikelti ir į Prancūziją. Kruasanai su skirtingais įdarais, kišai, idealiai išvirta kava ir visos kitos įmanomos nuodėmės, kurios padės patekti į maisto rojų... Ko daugiau reikia tingiai dienos pradžiai?

2. „Rigensis“ kavinė-kepyklėlė (Tirgonu iela 8) – taip pat tinkama vieta pusryčiams ar tiesiog atsipūsti prie puodelio kavos su desertu miesto centre. Čia galima paragauti visą galybę šviežutėlių pyragų, tortų, pyragaičių, duonos ir bandelių, o prie jų, žinoma, - kava, arbata, jeigu norite, yra ir stipresnių gėrimų. Aplinka jauki, interjeras išties skoningas. Tiesa, mums teko apsilankyti ir pietų metu – laisvo stalelio neradome, o žmonių – grūstis, bet personalas aptarnauja gana greitai, tad ilgai laukti nereikėjo.

3. „Apsara Riga Tea“ arba dar žinoma, kaip tiesiog „Apsara Zen“. Tai arbatinė, kurioje galima arba pradėti savo pažintį su šiuo miestu, arba ją užbaigti. Užėjus į vidų, pasijunti tarsi trumpam būtum persikėlęs į Aziją. Šioje vietoje viskas autentiška – daugybė arbatos rūšių, sausainiai, pyragai, kruasanai, medienos akcentai interjere ir apvali pastato forma. Gėrimui ir užkandžiui pakanka 5 eurų, o po to belieka atsipalaiduoti, išsitiesti ant grindų (kad būtų minksčiau – čia pilna pagalvėlių) ir pamedituoti tiesiog žiūrint į Pilsētas Kanāls (Kr. Barona 2a).

4. „V. Kuze“ šokolado kavinė (Jekaba iela 20/22) – labai jauki vieta puodeliui kavos, arbatos ar karšto balzamo gėrimui, kuris gaminamas iš juodųjų serbentų, apelsinų sulčių ir, žinoma, Rygos balzamo. Prie gėrimo – įvairiausių pyragų, pyragaičių ir tortų, saldainių, šokolado, taip pat galima paskanauti šokolado fondiu. Fone groja langvas džiazas ar prancūziška romantika dvelkianti muzika. Baldai primena tuos laikus, kuriuos dabar jau galima išvysti tik nespalvotuose filmuose. Ant sienų – nespalvotos šokolado fabriko nuotraukos. Trumpai tarinat – jauku, romatiška ir gera, o ypač, kai už lango kapsi lietus.

5. „Ezitis migla“ (Aldaru iela 12/14). Kai kurie šią kavinę-barą laiko studentų Meka. Mums tai buvo erdvė, kurioje galima greitai ir skaniai pavalgyti. Patiekalų kainos neviršija 5 eurų ir numalšina turisto skrandį – pica, salotos, patiekalai iš vištienos, mėsainiai – įtinkama daugmaž kiekvienam.

Svarbu žinoti, kad užsakymai priimami prie baro, o gavus savąjį numeriuką, tiesiog lauki, kol prieis padavėja su garuojančiu patiekalu. Užtrukome tik keturiasdešimt minučių, tarp kurių dešimt minučių praleidome tualete skaitydami paprastus, bet smagius užrašus, kurie įkvepia ne tik paauglius.

6. „MoonShine“ restoraną (Kalku 12) pamatysite, o, tiksliau, išgirsite iš toli. Jame pasijusite sugrįžę į Elvio Preslio laikus – nuo padavėjų aprangos iki interjero. Tiesa, jeigu apsilankymo vakarą gros gyva muzika, būsite iš anksto perspėti, kad turite susimokėti mokestį. Tačiau papildomų 5 eurų tikrai neturėtų būti gaila tam, kad galėtumėte bent trumpam pakeliauti laiko mašina.

7. Tikriausiai žinote, kad siauriausia ir trumpiausia gatvė Rygoje yra Rozena Iela. Tiesa, joje galite atrasti ir tradicinių Latvijos patiekalų restoraną. „Rozengrals“ (Rozena 1) tikrai galėsite išbandyti autentišką Latvijos virtuvę. Čia jau gali tekti kiek plačiau atverti piniginę, bet juk kaip neišbandyti bent duonos sriubos, kopūstienės, putros ar kmynų sūrio, kuris laikomas nacionaliniu patiekalu?

8. Ieškantiems subtilios prabangos... Nors mūsų mėgstamiausia Rygos panorama atsiveria nuo Šv. Petro bažnyčios, kurią galite išvysti žemiau esančioje nuotraukoje, tačiau dėmesio vertas ir vaizdas, kuris atsiveria nuo „Radisson“ 26-ajame aukšte esančios apžvalgos aikštelės. Be to, čia galite aplankyti ir vieną garsiausių Rygos barų „Skyline Bar“ (Elizabetes iela 55).

Gudrybė: kainos šiame bare šiek tiek kandžiojasi, tad jei nenorite papildomų išlaidų, galite tiesiog pakilti liftu, pasigrožėti atsiveriančiu vaizdu ir nusileisti atgal. Nieko gėdingo – taip elgiasi ne vienas turistas.

9. „Kas darza“ (Radio iela 1) – gera vietelė pavalgyti, atsigerti ir dar grožėtis puikiu vaizdu į upę. Turi terasą lauke, tad esant geram orui ypač tinka pasimėgauti šviežutėliu burgeriu, išgerti puodelį natūralios arbatos (pastaroji labai patiko – nedažnai tenka paragauti arbatos su natūraliomis apelsinų sultimis). Beje, matėme užrašą, kad šeštadieniais ten, terasoje, ir šokiai vyksta.

10. Na, ir vakaro linksmybėms – „Cuba Cafe“ (Jauniela 15). Žinoma, kubietiški ritmai – skonio reikalas, bet mums jie patinka, todėl likome labai patenkintos. Nors, tiesą pasakius, pati vieta didelio įspūdžio nedaro, netgi nesikuklinant galima būtų pavadinti „skyle“, bet ta atmosfera užburia. Kubietiška muzika, atitinkami plakatai, vėliavos ir paveikslai ant sienų, kilimai, gėlės, eglių šakelės su papuošimais... Bet įspūdingiausia visgi publika – atsipalaidavę, įvairiausių tautybių, amžiaus, stiliaus žmonės – visi nesikuklindami sukasi Lotynų Amerikos ritmu arba tiesiog stebi DJ, kuris leidžiamą muziką papildo gyvais instrumentais.