Europoje veikiančios oro linijų bendrovės yra numačiusios galybę tiesiogiai neminimų mokesčių, kuriais apmokestina kone bet ką, pradedant bagažu ir baigiant orlaivyje veikiančiu „Wi-Fi“. Dėl tokių mokesčių pirminė rezervuojamo bilieto kaina gali išaugti trigubai.

Svetainėje euronews.com publikuoto straipsnio autorė atkreipia dėmesį į kai kuriuos paslėptus mokesčius ir pataria, kaip nepermokėti įsigyjant bilietą.

Kurie Europos oro vežėjai taiko daugiausia papildomų mokesčių?

Svetainės „NetVoucherCodes“ inicijuoto tyrimo išvadose nurodoma, kad suma, susidaranti lėktuvų keleiviams mokant už papildomas paslaugas, neretai viršija pirminę skrydžio kainą. Tai vienas iš laipsniško pardavimo (angl. „drip-selling“) pavyzdžių, aiškiai pademonstruojantis, kad paslaugos gali kainuoti daug daugiau nei skelbiama reklamoje. Išsiaiškinta, jog bent vieną paslėptą mokestį taiko net 97 proc. Europoje veikiančių aviakompanijų.

Siekdami sužinoti, kurios oro bendrovės paslėpti mokesčiai atsieina brangiausiai, tyrimo entuziastai palygino papildomus mokesčius, kuriais apmokestinami rankinis bagažas, bagažo skyriuje vežami iki 20 kg sveriantys lagaminai, galimybė pasirinkti vietą, prioritetinis įlaipinimas, draudimas ir orlaivyje veikiantis „Wi-Fi“ tinklas.

Dažniausiai pasitaikantis paslėptas mokestis – už galimybę pasirinkti vietą. Su juo tenka susidurti rezervuojant 94 proc. aviakompanijų siūlomus bilietus.

Daugiausia netikėtų išlaidų tenka patirti mokant už reisus „Ryanair“ lėktuvais. Už viską, kas siūloma papildomai, atsiskaitant susidaranti suma sudaro net 344 proc. pirminės bilieto kainos.

Už galimybę pasirinkti vietą šios oro bendrovės lėktuve vidutiniškai tenka mokėti 9,30 euro, už bagažo skyriuje vežamą bagažą – 26,30 euro, o už rankinį bagažą – 17 eurų. Taigi, nusiteikus sumokėti 21,50 euro, nes būtent tokia bilieto kaina yra nurodyta, iš tikro gali tekti pakloti dar 50 eurų.

Antrą vietą laipsnišką pardavimą praktikuojančių Europos aviakompanijų sąraše užima „Wizz Air“. Dėl paslėptų mokesčių faktinė už „Wizz Air“ vykdomą reisą mokama suma sudaro 272 proc. skelbiamos bilieto kainos. Trečioje vietoje – oro bendrovė „EasyJet“: jos bilietų kainos šokteli iki 170 proc.

Tarp mažiausiai paslėptais mokesčiais manipuliuojančių oro vežėjų – tokios bendrovės, kaip „Pegasus Airlines“, „Loganair“ ir „Icelandair“. Tiesa, jų bilietų kainos prasideda aukštesnėmis sumomis nei tų, kuriuos organizuoja pigius skrydžius.

Kaip išsisukti nuo paslėptų mokesčių pinklių rezervuojant lėktuvo bilietą?

Štai keletas patarimų, kuriais turėtumėte vadovautis, kad atsitiktinai nepermokėtumėte už skrydį.

„Kad nebūtų pritaikytas bagažo mokestis, visus savo daiktus pasistenkite sutalpinti į rankinį bagažą, – sako kelionių kainų ekspertė Rebecca Bebbington. – Pigių skrydžių organizatoriai jo paprastai neapmokestina. Tik pakuokite strategiškai, kitaip gali nepavykti išsisukti nuo mokesčio už viršytą bagažo svorį.“

Lėktuvas

Patartina pasidomėti ir galimybės pasirinkti vietą mokesčiais. Jeigu jums nesvarbu, kur sėdėti, vietos pasirinkimo parinktį rezervuodami bilietą galite praleisti. Vietą galėsite pasirinkti registracijos poste, likus 24 valandoms iki skrydžio, ir už tai neturėsite mokėti.

„Jeigu keliaujate su grupe, bilietus rezervuokite kartu. Taip pasididinsite tikimybę gauti gretimas vietas, taigi, neteks mokėti už vietų pasirinkimą“, – nurodo R. Bebbington.

Jei rezervuojate tolimojo skrydžio bilietą, iš anksto pasidomėkite, kokio maisto galėsite gauti nemokėdami papildomai, kad nepatirtumėte šoko jau įsitaisę lėktuve. Jeigu maitinimo mokestis į bilieto kainą neįskaičiuotas, galbūt vertėtų patiems apsirūpinti užkandžiais ir vandeniu, nes lėktuve siūlomas maistas bei gėrimai gali būti gana brangūs.

Kad netektų mokėti už įlaipinimo kortelių spausdinimą oro uoste, būtinai pasidomėkite oro vežėjo taisyklėmis. Reikalas tas, jog kai kurios bendrovės, kaip antai „Ryanair“, reikalauja, kad korteles keleiviai atsispausdintų patys arba atsisiųstų bendrovės programėlę ir susikurtų elektroninę kortelės versiją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją