Net ir iš pažiūros jokių pavojų nekeliantis elgesys skrydžio metu gali nulemti kokias nors sveikatos problemas ir taip sugadinti pusę ilgai lauktų atostogų. Deja, apie kai kuriuos nemalonumais gresiančius dalykus nežino arba nesusimąsto netgi tie, kurie keliauja gana dažnai. Toliau pateikti patarimai, tikėtina, padės apsidrausti nuo nemalonių netikėtumų ir leis pasimėgauti kelione lėktuvu.

Nepamirškite gerti vandens

Nors gal ir neatrodo, bet aplinka lėktuve skiriasi nuo tos, prie kurios pratęs mūsų organizmas. Pavyzdžiui, oras salone yra labai sausas, todėl, kad neįvyktų dehidratacija, būtina gerti kuo daugiau gryno negazuoto vandens. Patikėkite, būtinybė apsilankyti tualete skrydžio metu – tai veikiau pliusas, o ne minusas. Bet apie tai – vėliau.

Jei silpnas vestibuliarinis aparatas, nesisėskite prie uodegos

Kai orlaivis patenka į turbulencijos zoną, kratymas ir kitokie skrydžio netolygumai daug labiau jaučiasi užpakalinėje jo dalyje. Jei nuo vaikystės užsupa autobuse, o plaukiant laivu tenka kęsti jūros ligą, pasistenkite užimti vietą kuo arčiau piloto kabinos – tada nemalonių pojūčių pavyks išvengti arba jie nesireikš taip stipriai.

Nemiegokite lėktuvui kylant ir leidžiantis

Daugelis vos spėję įsėsti į lėktuvą pasistengia tuojau pat užmigti, kad netektų nuobodžiai laukti, kol lėktuvas pasieks kelionės tikslą. Skrydžio metu miegoti galima, tačiau užmigti, kol lėktuvas nepakilęs, nepatartina. Reikalas tas, kad orlaiviui kylant ir leidžiantis jo salone drastiškai kinta slėgis – dėl to net ausis užgula. Žinoma, miegant pavyksta išvengti diskomfortą keliančių pojūčių, tačiau ne apkrovos organizmui. Galvos svaigimas, pykinimas ir iš nosies tekantis kraujas gali laisvai sugadinti visus kelionės įspūdžius.

Negerkite vandens iš čiaupo

Tai reiškia, kad neturėtumėte užsisakinėti arbatos, kavos ar gėrimų su ledukais. Lėktuve iš čiaupų tekantis vanduo nėra pačios geriausios kokybės, o kartais net saugumo reikalavimų neatitinka, todėl iš jo pagamintuose gėrimuose ir ledukuose gali būti žarnyno lazdelių ir kitų bakterijų. Taigi, geriau kiek pakentėti ir kava pasimėgauti atvykus į vietą.

Nesėdėkite nejudėdami

Dėl žemo slėgio kraujas negali normaliai cirkuliuoti kojų venomis, todėl iškyla trombų susidarymo grėsmė. Ji ypač aktuali širdininkams. Taigi, nepatingėkite kartkartėmis pakilti iš vietos, pasirąžyti, kiek pavaikščioti, pavyzdžiui, apsilankykite tualete. Nueikite į jį net ir neprispirti gamtinių reikalų – juk nusiplauti rankas niekada neprošal. Šiokią tokią mankštelę galima padaryti ir sėdint: pakilokite, pajudinkite, pratempkite pėdas.

Nevaikščiokite basi arba vien su kojinėmis

Nesvarbu, kokios šalies ar aviakompanijos orlaiviu skristumėte, idealios švaros salone nesitikėkite. Juk patys suprantate, kad per dieną juo gali praeiti tūkstančiai keleivių ir nuo savo batų užnešti įvairių mikrobų. Generalinis salono tvarkymas vyksta kartą per parą, tačiau ir juo pernelyg kliautis nederėtų. Jei laukia ilgas skrydis, turėkite patogias šlepetes, kuriomis galėtumėte persiauti. Lėktuve avėtas kambarines šlepetes reikėtų kruopščiai nuplauti.

Kojos lėktuve

Nebūkite su kontaktiniais lęšiais

Kontaktiniai lęšiai sausina akių gleivinę ir šitaip prisideda prie ir taip juntamo sauso oro poveikio, todėl akys gali parausti, jas gali imti perštėti. Skrydžio metu geriau būti su akiniais.

Neišjunkite virš sėdynės įrengtos ventiliacijos

Lėktuvui skrendant ventiliacija atlieka dvi svarbias funkcijas – neleidžia ilgam šalia jūsų nusėsti bakterijoms bei virusams ir šiek tiek drėkina sausą salono orą. Jei šalta, geriau apsivilkti striukę arba megztinį, bet ventiliaciją palikti įjungtą.

Nedėkite ant atlenkiamojo staliuko maisto ir asmeninių daiktų prieš tai jo nenuvalę

Ypač apdairiai reikėtų elgtis su daiktais, kuriais tenka liesti burną ir veidą. Tai akiniai, mobilusis telefonas, servetėlės, šaukštai ir kt. Juk gali būti, kad anksčiau jūsų vietoje sėdėjęs keleivis buvo užsikėlęs ant staliuko kojas, keitė kūdikiui sauskelnes arba tiesiog kuo nors sirgo. Vargu ar po to staliukas buvo nuplautas ir jau tikrai nebuvo dezinfekuotas.

Štai kodėl patartina turėti pakelį antibakterinių servetėlių, su kuriomis galėtumėte kruopščiau nušluostyti ne tik atlenkiamąjį staliuką, bet ir mygtukus, rankenėles bei visa kita, prie ko veikiausiai teks prisiliesti – juk nuo rankų bakterijos laisvai gali patekti į organizmą.

Netylėkite, jeigu sunegalavote

Jeigu ką nors suskaudo ar pasijutote prastai, apie tai turite pranešti stiuardesei. Nepergyvenkite, kad pridarysite jai rūpesčių: juk stiuardesių darbas – rūpintis keleivių saugumu ir komfortu. Lėktuve neabejotinai atsiras ir kraujospūdžio matuoklis, ir ūmiems negalavimams malšinti skirtų vaistų. Net menkas sveikatos sutrikimas skrydžio metu yra kur kas pavojingesnis nei įprastomis sąlygomis, todėl geriau nedelsti ir tuojau pat kreiptis pagalbos.

Nepiktnaudžiaukite alkoholiu

Vėl prisiminkite apie sausą orą. Pagalvokite ir apie tai, kad alkoholis taip pat skatina dehidrataciją, todėl, užuot rinkęsi putojantį vyną, užsisakykite elementaraus geriamojo vandens. Beje, pakilus į orą alkoholis veikia kur kas labiau nei įprastai, todėl net nuo šlakelio svaigalų galima atsakančiai apgirsti.

Nesinaudokite pagalvėmis ir apklotais, jei jie nesupakuoti

Pagalvių ir apklotų švara niekas pernelyg nesirūpina: nors jie ir keičiami, tačiau tikrai ne po kiekvieno reiso ir netgi ne kasdien. Jūs juk nežinote, ar kas nors kitas nebuvo apsisukęs apklotu kojų arba į jį nečiaudėjo. Jei manote, kad gali pasidaryti šalta, verčiau pasiimkite į saloną šiltesnį drabužį, o kad būtų patogiau miegoti, pasirūpinkite pripučiama pagalve.

Be reikalo nečiupinėkite jokių mygtukų, rankenėlių ir saugos diržo

Jei nėra būtinybės, bendro naudojimosi objektų geriau neliesti. Lygiai kaip ant turėklų viešosiose įstaigose, ant jų knibžda mikrobų. Kad užkrato rizika sumažėtų, pasistenkite dažniau plautis rankas ir naudotis antibakteriniu geliu.

Nekentėkite, jei norisi į tualetą

Kentėti prispyrus gamtiniam reikalui apskritai nesveika. Apie tai, kad šitai kelia didelį diskomfortą, jau nė kalbėti neverta, taigi, jei užsimanėte į tualetą, geriau nueikite – dargi ir prasivaikščiosite.

Aišku, nepamirškite, kad ant vandens nuleidimo mygtuko, tualete esančių čiaupų ir rankenų bakterijų daugiau negu kur nors kitur, todėl jais naudokitės per servetėlę.

Pernelyg nesiviliokite maistu

Dėl slėgio ir triukšmo skonio receptoriai netenka jautrumo, todėl maistas lėktuve gali atrodyti prėskas. Norėdami pagerinti jo skonį, žmonės dažniausiai beriasi druskos ir beveik visada padaugina, o tai savaime nesveika. Valgyti vien todėl, kad nėra kuo užsiimti, lėktuve nereikėtų. Maisto užsisakykite tik tada, jei iš tiesų praalkote.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)