Rytietiškos ir vakarietiškos kultūros dermė

Nors daugeliui Turkija asocijuojasi su atostogomis kurortuose, apsilankius šioje šalyje būtina ne vien pasidžiaugti šilta jūra ir paplūdimiais, bet ir pažinti savitą kultūrą, maistą ir tradicijas, rašoma pranešime žiniasklaidai. O tam tinkama buvusi Bizantijos bei Osmanų imperijų sostinė Stambulas. Tai vienintelis miestas, besidriekiantis per du žemynus – Europą ir Aziją, kuriuos skiria Bosforo sąsiauris. Ilgos ir dramatiškos Stambulo istorijos paveldas yra turkų, graikų ir romėnų kultūrinis palikimas.

Kaip minėta, Stambulas buvo Osmanų imperijos sostinė, o jos sultonas 562 metus buvo visų pasaulio musulmonų galva. Tai lėmė, kad Stambulas iki šių dienų išsiskiria didingiausių mečečių gausa. Jos čia turinčios ilgą istoriją, grakščiais apvaliais minaretais, dideliais kiemais, išskirtiniais interjerais. Suleimano mečetė yra statinys, kurio apsilankius šiame mieste nevalia praleisti. Ją supa kitos nedidelės mečetės, musulmonų mokyklos, slaugos namai. Apie sultonų užmojus Stambulą paversti islamo sostine byloja Mėlynoji mečetė. Jai pastatyti net 6 minaretai – tiek pat, kiek ir švenčiausioji Mekos mečetė.

Kita dėmesio verta vieta yra didysis Stambulo turgus. Ten yra tikras spalvų, kvapų ir skonių margumynas, veikiantis nuo 15 a. Kartu ši vieta laikoma viena didžiausių dengtų turgaviečių pasaulyje – skaičiuojama, kad joje yra daugiau nei 4 tūkst. prekybos vietų ir parduotuvėlių, išsidėsčiusių per maždaug 60 gatvių. Apsipirkinėti mėgstantys keleiviai turėtų nepraleisti galimybės apsilankyti prieskonių turguje, kuriame randamų prieskonių kiekis nustebina net didžiausią gurmaną.

Galiausiai, Europos ir Azijos žemynus sujungiantis Bosforo sąsiauris siūlo vieną gražiausių vaizdų mieste. Sakoma, kad tinkamiausia vieta tam yra netoli Dolmabahce rūmų, kur galima rasti daug suoliukų ir lauko kavinukių. Iš ten galima stebėti nuo miesto sklindantį šurmulį, pro šalį plaukiančius laivus, taip pajaučiant miesto dvasią.

Skrydžius iš Vilniaus į Stambulą siūlo avialinijų bendrovė „Turkish Airlines“. Skrydžiai pirmyn vykdomi penktadienį/šeštadienį, atgal – pirmadienį/antradienį.

Pasimėgauti saule ir pajausti antikos dvasią

Vos per 3,5 val. lėktuvu galima pasiekti karščiausią Viduržemio regiono salą Kiprą bei jo pajūrio miestą pietvakariuose Pafosą. Ši šalis yra tinkamas pasirinkimas žmonėms, kurie jau ilgisi saulėtų dienų – teigiama, jog Kipre saulė šviečia 340 dienų per metus, tad tikimybė, kad atvykus pamatysite debesuotą dangų, yra itin nedidelė. Visgi galime garantuoti, kad geras oras – toli gražu ne viskas, ką rasite garsiame Pafoso kurorte.

Pačiame mieste ir aplink gausu senovinių architektūros ir meno kūrinių. Viena įspūdingiausių vietų yra Afroditės vonios, esančios Akamas pusiasalyje (maždaug 40 km nuo Pafoso). Afroditės vonios traukia akį įspūdingu gamtos baseinu, kurį supa uolos ir mitais apipinti urvai. Teigiama, kad čia besimaudydama Afroditė pamatė medžioklės dievą Adonį ir pamilo jį visam gyvenimui. Beje, jei esate vyno gerbėjas, vykdamas apžiūrėti uolų, užsukite į Kipro vyno industrijos centrą ir padegustuokite vietinį vyną, kuris sulaukia daugybės turistų komplimentų.

Pafose netrūksta ir istorinių vietų, stovėjusių prieš tūkstantį metų. Viena jų yra Pafoso fortas, pastatytas valdant Aleksandrui Makedoniečiui. Šiuo metu galima pamatyti išlikusią centrinės sienos dalį, šalia tvirtovės veikia galerija. Į UNESCO paveldo sąrašą įtraukti Karalių kapai siekia 4 a. pr. Kr. Čia dėmesio vertos požeminės kapavietės, išskaptuotos uolose, taip pat galima sužinoti, kaip anuomet buvo laidojami garbingi bendruomenės nariai.

Kokios atostogos šilto klimato šalyje be vandens pramogų. Viena populiariausių pramogų Pafose yra „Dive Point“ nardymo centras, kuriame išsamiai susipažinsite su Viduržemio jūra ir jos povandeniniu pasauliu. Jei norite pajusti būtent šiai salai būdingą autentiką, nepraleiskite „WaterWorld“ teminio vandens parko, įrengto remiantis Graikijos mitologija. Jeigu vis dar galvojate, kad vandens parkai skirti tik vaikams, apsilankymas čia tokį įsitikinimą kardinaliai pakeis.

Skrydžius iš Kauno oro uosto į Pafosą vykdo oro linijų bendrovė „Ryanair“. Skrydis pirmyn galimas penktadienį, atgal – antradienį.

Kultūrinių įspūdžių kupinas miestas – Kopenhaga

Kultūriniai įspūdžiai didžiausiame Danijos mieste yra garantuoti. Vos per 1,5 val. trukmės skrydį pasiekiama Kopenhaga paliks įspūdį besidomintiems architektūra, unikaliomis vietomis ir įdomiomis erdvėmis.

17 a. siekiantis Nyhavn uostas yra laikomas vienu lankomiausių turistų objektų Kopenhagoje. Čia galima rasti namų, pastatytų prieš maždaug keturis šimtmečius, taip pat 18 a. barus ir kavines. Įdomus faktas apie šią vietą – kanalą per tris metus iškasė Danijos-Švedijos karo belaisviai, jis buvo tarsi vartai tarp jūros ir miesto aikštės.

Svečiuojantis Kopenhagoje, būtinai apsilankykite nacionaliniame akvariume, kuris yra didžiausias visose Skandinavijos šalyse. Jame pamatysite daugiau nei 20 tūkst. gyvūnų, tarp kurių ne vien prie šios šalies krantų gyvenantys gyviai, bet ir Afrikos krokodilai, Amazonės anakondos ir kiti gyvūnai iš įvairių pasaulio šalių bei žemynų. Ši vieta lankytojams yra atvira yra visus metus, tad patekant į ją neturėtų kilti nesklandumų.

Kopenhagoje yra vienas seniausių pasaulyje atrakcionų parkų Tivolis. Šis lankytinas objektas atidarytas XIX a. vid. ir dabar yra vadinamas nacionaline vertybe, pritraukiančia tiek pačių danų, tiek užsienio turistų dėmesį. Šiuo metu jis užima daugiau kaip 82 tūkst. kvadratinių metrų teritoriją, čia daug medžių, gėlių skulptūrų. Nepamirštos ir pramogos – parke veikia 29 karuselės, kurių viena siekia 1914-uosius metus. Beje, šiame parke ne kartą lankėsi garsusis pasakų rašytojas Hansas Kristianas Andersenas, pagal kurio kūrybos motyvus ir buvo įkurtas šis objektas. Parko pavadinimas kilęs nuo Italijos vietovės Tivoli, kurioje gyveno H. K. Andersenas.

Skrydžius iš Vilniaus oro uosto į Danijos sostinę siūlo bendrovė „Scandinavian Airlines“. Skrydžiai pirmyn vykdomi penktadienį/šeštadienį, atgal – pirmadienį/antradienį.

Ką būtina žinoti prieš skrydį?

Prieš skrisdami į pasirinktą atostogų šalį, nepamirškite detaliai pasidomėti joje galiojančiais saugumo reikalavimais – kokios taikomos saviizoliacijos taisyklės, ar atvykus prašoma pateikti neigiamą COVID-19 testo rezultatą, kokios išimtys taikomos pagal pilną vakcinacijos schemą pasiskiepijusiems asmenims ir kt. Be to, nepamirškite, kad daugelis šalių prašo pateikti keleivio atvykimo formas, kurias būtina užpildyti dar prieš atvykstant.

Detalesnę informaciją apie Lietuvos oro uostų siūlomas kryptis, vykimą į kiekvieną šalį ir grįžimą iš jos galite sužinoti specialiame polapyje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)