Honkongo oro linijų bendrovė „Cathay Pacific“, kuriai teko atšaukti nemažai skrydžių į žemyninę Kiniją, po kiekvieno skrydžio dezinfekuoja visus paviršius lėktuvo viduje, įskaitant atlenkiamus staliukus ir ranktūrius. Lėktuvai, gabenę koronavirusu sergančius keleivius, valomi ir dezinfekuojami papildomai.

Australijos oro linijų bendrovė „Qantas“ naudoja dezinfekavimo priemonę, kuri sunaikina visus mikroorganizmus – nuo hepatito B iki herpeso sukėlėjų. Tvarkant saloną po kiekvieno skrydžio nuimamos ir pakeičiamos atramos galvai, pagalvių užvalkalai ir užklotai.

„Korean Air“ taip pat akylai stebi situaciją ir dezinfekuoja lėktuvo saloną naudodama „MD-125“ – valymo tirpalą, kuris, pasak jį gaminančios įmonės, užmuša praktiškai visas bakterijas ir virusus nuo ŽIV iki tymų sukėlėjų.

Tačiau jei šito jums atrodo negana, galite imtis papildomų atsargumo priemonių.

Kokia tikimybė užsikrėsti koronavirusu lėktuve?

Rizika užsikrėsti koronavirusu lėktuvo salone oro lašeliniu būdu gana nedidelė, nebent sėdėtumėte prie pat šia liga sergančio žmogaus.

Skrydžio metu lėktuvas ima šviežią orą iš lauko. Jis praktiškai sterilus, nes dideliame aukštyje labai mažai mikroorganizmų, be to, jis šildomas iki daugiau nei 250 laipsnių Celsijaus, teigiama Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro pranešime.

Apytikriai 50 proc. oro cirkuliuoja salone, bet jis pereina per filtrus, panašius į naudojamus operacinių aplinkoje, ir tik tada pumpuojamas atgal į lėktuvą.

Tai reiškia, kad lėktuve virusu užsikrėsti įmanoma nebent nuo kito keleivio arba nuo paviršių.



Kaip ilgai koronavirusas išlieka ant paviršių?

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, nėra aišku, kaip ilgai koronaviruso atmaina, žinoma kaip Covid-19, išlieka ant paviršių.

Vis dėlto, panašu, kad šiuo atžvilgiu jis panašus į kitus koronavirusus – tai reiškia, kad jis išlieka gyvybingas nuo kelių valandų iki kelių dienų.

Kaip galėčiau dezinfekuoti savo lėktuvo kėdę?

Oro linijų bendrovės, organizuojančios skrydžius į koronaviruso paveiktus regionus, valo lėktuvų salonus po skrydžių, ir tai mažina užsikrėtimo riziką.

Tačiau jei norite būti visiškai tikri dėl švaros, rekomenduojame į lėktuvą pasiimti dezinfekuojančių servetėlių – tačiau įsitikinkite, kad etiketėje nurodyta, kad jos naikina ir virusus.

Arizonos universiteto profesorė, aplinkos mikrobiologė Kelly A. Reynolds pakomentavo: „Iš tiesų, sunaikinti koronavirusą lengva. Tyrimai parodė, kad dezinfekuojančios servetėlės ir skystis naikina bakterijas ir virusus, kurie yra daug sunkiau sunaikinami nei koronavirusas.“

Dezinfekuojančia servetėle nuvalykite visus neporėtus paviršius, prie kurių gali tekti liestis rankomis, tokius kaip ranktūriai ir atlenkiamas staliukas.

Nepamirškite sienų ir užuolaidėlių, jei sėdite prie lango – ten taip pat gali būti patogeninių mikroorganizmų.

Nepamirškite perskaityti nurodymų ant servetėlių pakuotės, nes kai kuriais atvejais nušluostytą paviršių reikia kelias minutes palikti drėgną, kad priemonė suveiktų.

Dezinfekuoti medžiaga aptrauktus paviršius gali būti sunkiau, nes servetėlėmis jų nenuvalysite. Jei nerimaujate, galite į skrydį pasiimti medžiaginį, skalbiamą kėdės uždangalą.

Vis dėlto pati veiksmingiausia priemonė – kuo dažniau plauti rankas vandeniu ir muilu arba dezinfekuoti alkoholiniu geliu.

Ar verta dėvėti veido kaukę ir pirštines?

Vargu ar veido kaukė ir pirštinės jus apsaugos lėktuvo salone.

„Public Health England“ naujai atsirandančių infekcijų ir zoonozių (infekcinių ligų, plintančių tarp žmonių ir gyvūnų) skyriaus vadovas dr. Jake‘as Dunningas pasakė leidiniui „The Independent“, kad nėra pakankamai įrodymų, jog kaukių dėvėjimas apsaugo visuomenę.

Tai nulemia kelios priežastys.

Jis paaiškino: „Veido kaukes reikia dėvėti taisyklingai, dažnai keisti, tinkamai nusiimti, saugiai išmesti, o tam, kad jos būtų veiksmingos, nepamiršti ir universalių higienos priemonių.“

Daugumos žmonių dėvimos kaukės yra be respiratoriaus, kuris išfiltruotų užkrėstą orą. Jei jos dėvimos neteisingai, yra per laisvos, reiškia, bakterijos gali laisvai patekti į nosį ir akis. Ekspertai taip pat perspėjo, kad koronavirusas į organizmą gali pakliūti per akis.

Pirštinės taip pat neveiksmingos, nes jomis liečiame tuos pačius paviršius.

„Public Health England“ pasakė „The Independent“: „Mes nerekomenduojame plačiajai visuomenei dėvėti pirštinių ar kitų apsauginių priemonių nuo Covid-19. Gyventojai, kurie bijo užsikrėsti infekcinėmis ligomis, turėtų daugiau dėmesio skirti asmeninei, kvėpavimo ir rankų higienai.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (30)